zuzaczek_2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 witam wszystkich zadymiaczy.czy zna ktoś przepis na dobrą kiełbase? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Qrcze, chyba nie to forum. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 czy zna ktoś przepis na dobrą kiełbase? Dobra kiełbasa - to swoja kiełbasa. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Możecie nie pastwić się nad mowicjuszem : :grin: .Na tej stronie na której pisałeś tą wiadomość jest opcja "szukaj".Wpisz "kiełbasa podwawelska".Polecam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Tu znajdziesz przepisy tylko na smaczne kiełbasy i nie tylko kiełbasy , ale i inne wyroby mięsne i też nie tylko mięsne.Opcja "szukaj" : kiełbasa. :grin:Albo zapisz się na zlot , tam się nauczysz jak zrobić kiełbasę. Do końca zapisów zostały 3 godz.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=42 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 A jak się już w to wciągniesz i załapiesz tego wirusa to będziesz z obrzydzeniem patrzył na sklepowe wyroby.Ja bym na początek (jak i większość) polecił białą kiełbaskę.Prosta w wykonaniu, można się rozeznać co i jak z kiełbaskami, przekonać się jakiego sprzętu nam brakuje (ja np. przekonałem się że nie mam w czym wymieszać składników kiełbasy a robiłem tylko pół porcji i zastanowić się czy nakład pracy i efekt nas satysfakcjonuje. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 przekonać się jakiego sprzętu nam brakuje I wędzarnia od zaraz nie potrzebna :!: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Brawo dla Kaszubki , a reszta to :blush: Ja też kiedyś byłem zielony w "zadymianiu" i to Forum mi baaaardzo pomogło .Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lencz12 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2012 łopatka b/k lub szynka 40 kg 8mmboczek lub podgardle 60kg 5mmwoda 10lpieprz 0,40-0,50czosnek 0,80peklosól 0,10sól 1,60-1,70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Marca 2012 lencz12 popatrzyłeś na daty poprzednich postów ? :grin: :grin: :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lencz12 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Marca 2012 masz coś do tego to daj lepszą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Marca 2012 pieprz 0,40-0,50 czosnek 0,80 peklosól 0,10 sól 1,60-1,70lencz12 podaj jednostki wagowe do przypraw - forum czytają rownież nowicjusze ( jak ta osoba ,której ,co prawda po 3 latach od zadanego pytania, usiłujesz pomóc) a poza tym proporcje peklosoli i soli - dosyć dziwne :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Marca 2012 Nie drażnij "nowego"co to za drażnienie kolegi , jak wkleił taką recepturę to chyba nie całkiem nowy :grin: masz coś do tego to daj lepsząmój post dotyczył tylko daty , a nie składu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Marca 2012 masz coś do tego to daj lepszą Potraktuj posty Kolegow z uśmieszkiem. To Fachowcy z najwyższej pułki.. Zobacz no w szukaniu przepis na kiełbasę chłopską .. Miło pozdrawiamy :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lencz12 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Marca 2012 to na 10kg łopatka4 boczek6 woda1 pieprz 4 dag czosnek 8dag peklosol 0,17-0,18dag wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką [Mod info - chudziak ]To proszę byś zwracał również uwagę na poprawność pisowni w swych postach - oczywiście poza merytoryką :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Marca 2012 wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretkąMożesz to uzasadnić . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lencz12 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Marca 2012 to sprawdz jaką peklosol ma siłe dziłania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Marca 2012 "to na 10kg łopatka4 boczek6 woda1 pieprz 4 dag czosnek 8dag peklosol 0,17-0,18dag wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką" "Szpieg z krainy deszczowców".. :question: :question: :question: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Marca 2012 Nie wiem co tu jest dziwnego ...zupełnie poprawne proporcje dla "swojskiej" kiełbasy pzdr. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2012 wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretkąMożesz to uzasadnić . lencz12, pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą. Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej - i o nijakiej ciepłej wodzie nawet nie myślałem. Podstawą tzw. kiełbasy wiejskiej wg mnie (nie zabijajcie młodego) jest: - zastosowanie odpowiednio cienkiego (w sensie cienkości scianki) jelita wieprzowego, które ładnie się przełamuje (z tzw.pykiem) - doprawienie odpowiednio dużą ilośćią czosnku i KOLENDRY, bo wg mnie to podstawa w tego typu kiełbasie - nie oszczędzanie na słoninie, ścięgnistym i tłuszczyku, ale również bardzo dobre przemielenie Dla mnie optymalne sitko dla 60% jedynki to szarpak 16 mm, a dla 40% dwójki 4mm. Dwójkę mielę z lodem, lub z wodą lodową. Najłatwiej zepsuć wiejską stosując zbyt szybkie wędzenie i zastosowanie zbyt wysokiej temperatury. Wg mnie nie wolno przekroczyć 45 C. Ja osobiście stosuję podwójne wędzenie, pierwszy raz 4h, drugi raz 2h po około 12h odpoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Marca 2012 pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą. Cholera, pamięć krótka, ale jest na forum przepis na kiełbasę którą zalewa się ciepłą wodą do wyrabiania farszu.... Nawet, jeśli sie nie myle, cosik nasz technolog p.Bagno dopisał do tego tematu.. :rolleyes: Sorki jeśli coś pokręciłem... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Marca 2012 to sprawdz jaką peklosol ma siłe dziłaniaJaka siła działania :question: Raczej chodzi ci jaką odpowiednią temperaturę powinno mieć mięso aby się zapeklowało . Ta temperatura to 6 do 8 stopni . Po mieleniu powinniśmy sprawdzić temperaturę mięsa , gdyż podwyższa się . Ja robiąc kiełbasę dodaje do farszu lodowatej wody lub lodu . Bardzo trzeba pilnować temperatury farszu , gdyż przy wysokiej mięso może ulec zepsuciu . Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem . wychodzi z galaretkąGalaretka w kiełbasie dla wielu jest wadą ,ale są tacy którzy uważają ją za zaletę . O gustach się nie dyskutuje . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Marca 2012 Kaszubka33, jedna uwaga, kiełbasy wiejskiej się nie pekluje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Marca 2012 Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem Wszystko zależy jaki wyrób chcemy otrzymać.Jeśli kiełbasa ma być krucha to bez ciepłej wody się nie obejdzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2012 Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiejTeBe, Czyli jest to wiejskostolicznaja odmiana :grin: Proponuję wyprawę na rzeszowszczyznę i asystowanie przy wyrobie kiełbasy na odległej wsi. Trudno nie nazwać ich kiełbasy wiejską, skoro wyrabiana jest w tym rejonie tradycyjnie, od dawna, na wsi i przez rolników. Gorącą wodą polewa się farsz aby częściowo zniszczyć wiązania (musi być krucha a w zasadzie się rozsypywać). Kiełbasa na soli, wyłącznie z czosnkiem i pieprzem, czasami z dodatkiem ziela angielskiego lub kardamonu (pikantna), wędzona z pieczeniem w wędzarni w dość wysokiej temperaturze. Czosnek stosuje się w postaci wyciągu wodnego. Byłam pod koniec stycznia: wprawdzie robiona była kiełbasa z dzika ale wg powyższych reguł. Ponieważ to był dzik, dodano dla koloru papryki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.