Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Qrcze, chyba nie to forum. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76013
Udostępnij na innych stronach

Możecie nie pastwić się nad mowicjuszem : :grin: .Na tej stronie na której pisałeś tą wiadomość jest opcja "szukaj".Wpisz "kiełbasa podwawelska".Polecam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76020
Udostępnij na innych stronach

Tu znajdziesz przepisy tylko na smaczne kiełbasy i nie tylko kiełbasy , ale i inne wyroby mięsne i też nie tylko mięsne.

Opcja "szukaj" : kiełbasa. :grin:

Albo zapisz się na zlot , tam się nauczysz jak zrobić kiełbasę. Do końca zapisów zostały 3 godz.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=42

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76024
Udostępnij na innych stronach

A jak się już w to wciągniesz i załapiesz tego wirusa to będziesz z obrzydzeniem patrzył na sklepowe wyroby.

Ja bym na początek (jak i większość) polecił białą kiełbaskę.

Prosta w wykonaniu, można się rozeznać co i jak z kiełbaskami, przekonać się jakiego sprzętu nam brakuje (ja np. przekonałem się że nie mam w czym wymieszać składników kiełbasy a robiłem tylko pół porcji :) i zastanowić się czy nakład pracy i efekt nas satysfakcjonuje.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-76053
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

pieprz 0,40-0,50

czosnek 0,80

peklosól 0,10

sól 1,60-1,70

lencz12 podaj jednostki wagowe do przypraw - forum czytają rownież nowicjusze ( jak ta osoba ,której ,co prawda po 3 latach od zadanego pytania, usiłujesz pomóc) a poza tym proporcje peklosoli i soli - dosyć dziwne :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207754
Udostępnij na innych stronach

Nie drażnij "nowego"

co to za drażnienie kolegi , jak wkleił taką recepturę to chyba nie całkiem nowy :grin:

masz coś do tego to daj lepszą

mój post dotyczył tylko daty , a nie składu :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207756
Udostępnij na innych stronach

masz coś do tego to daj lepszą

Potraktuj posty Kolegow z uśmieszkiem. To Fachowcy z najwyższej pułki..

 

Zobacz no w szukaniu przepis na kiełbasę chłopską ..

 

Miło pozdrawiamy :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207757
Udostępnij na innych stronach

to na 10kg

łopatka4

boczek6

woda1

pieprz 4 dag

czosnek 8dag

peklosol 0,17-0,18dag

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką

[Mod info - chudziak ]To proszę byś zwracał również uwagę na poprawność pisowni w swych postach - oczywiście poza merytoryką  :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207760
Udostępnij na innych stronach

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretką

Możesz to uzasadnić .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207761
Udostępnij na innych stronach

"to na 10kg

łopatka4

boczek6

woda1

pieprz 4 dag

czosnek 8dag

peklosol 0,17-0,18dag

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką"

 

 

"Szpieg z krainy deszczowców".. :question: :question: :question:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207763
Udostępnij na innych stronach

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretką

Możesz to uzasadnić .

lencz12, pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą. Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej - i o nijakiej ciepłej wodzie nawet nie myślałem.

Podstawą tzw. kiełbasy wiejskiej wg mnie (nie zabijajcie młodego) jest:

- zastosowanie odpowiednio cienkiego (w sensie cienkości scianki) jelita wieprzowego, które ładnie się przełamuje (z tzw.pykiem)

- doprawienie odpowiednio dużą ilośćią czosnku i KOLENDRY, bo wg mnie to podstawa w tego typu kiełbasie

- nie oszczędzanie na słoninie, ścięgnistym i tłuszczyku, ale również bardzo dobre przemielenie

 

Dla mnie optymalne sitko dla 60% jedynki to szarpak 16 mm, a dla 40% dwójki 4mm. Dwójkę mielę z lodem, lub z wodą lodową.

 

Najłatwiej zepsuć wiejską stosując zbyt szybkie wędzenie i zastosowanie zbyt wysokiej temperatury. Wg mnie nie wolno przekroczyć 45 C. Ja osobiście stosuję podwójne wędzenie, pierwszy raz 4h, drugi raz 2h po około 12h odpoczynku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207765
Udostępnij na innych stronach

pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą.

Cholera, pamięć krótka, ale jest na forum przepis na kiełbasę którą zalewa się ciepłą wodą do wyrabiania farszu.... Nawet, jeśli sie nie myle, cosik nasz technolog p.Bagno dopisał do tego tematu.. :rolleyes:

 

Sorki jeśli coś pokręciłem...

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207768
Udostępnij na innych stronach

to sprawdz jaką peklosol ma siłe dziłania

Jaka siła działania :question: Raczej chodzi ci jaką odpowiednią temperaturę powinno mieć mięso aby się zapeklowało .

Ta temperatura to 6 do 8 stopni .

Po mieleniu powinniśmy sprawdzić temperaturę mięsa , gdyż podwyższa się .

Ja robiąc kiełbasę dodaje do farszu lodowatej wody lub lodu .

Bardzo trzeba pilnować temperatury farszu , gdyż przy wysokiej mięso może ulec zepsuciu .

Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem .

wychodzi z galaretką

Galaretka w kiełbasie dla wielu jest wadą ,ale są tacy którzy uważają ją za zaletę .

O gustach się nie dyskutuje .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207770
Udostępnij na innych stronach

Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem

Wszystko zależy jaki wyrób chcemy otrzymać.Jeśli kiełbasa ma być krucha to bez ciepłej wody się nie obejdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207792
Udostępnij na innych stronach

Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej

TeBe,

Czyli jest to wiejskostolicznaja odmiana :grin:

Proponuję wyprawę na rzeszowszczyznę i asystowanie przy wyrobie kiełbasy na odległej wsi.

Trudno nie nazwać ich kiełbasy wiejską, skoro wyrabiana jest w tym rejonie tradycyjnie, od dawna, na wsi i przez rolników.

Gorącą wodą polewa się farsz aby częściowo zniszczyć wiązania (musi być krucha a w zasadzie się rozsypywać). Kiełbasa na soli, wyłącznie z czosnkiem i pieprzem, czasami z dodatkiem ziela angielskiego lub kardamonu (pikantna), wędzona z pieczeniem w wędzarni w dość wysokiej temperaturze. Czosnek stosuje się w postaci wyciągu wodnego.

Byłam pod koniec stycznia: wprawdzie robiona była kiełbasa z dzika ale wg powyższych reguł. Ponieważ to był dzik, dodano dla koloru papryki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/#findComment-207858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.