beiot Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 13 Września 2010 pozdrowionka dla niedźwiadków polarnychDzięki serdeczne Uwielbiam te kotlety :thumbsup: :lol:Niedźwiadki też lubią :wink: Jeszcze gorąca kolacyjka :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 13 Września 2010 Sadysta ...... same małe kanie w tym roku znajduję a chodzi za mną taka smażona Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 13 Września 2010 Widzę beiot że smażycie kanie bez panierunku , - i chyba to jest właściwa metoda postępowania z kanią. Moja Żona panieruje kanie w bułce jajku i jeszcze raz w bułce i wedłóg mnie panierunek zabija smak grzyba. Dlatego ja kanie suszę, a po wysuszeniu mielę je na proszek, i są świetną przyprawą do sosów.A grzyby z patelni to najlepsze wg mnie to rydze i opieńki które uwielbiam. :blush: Zapomniałem o kurkach, które mrożę i wyciągam z zamrażarki zimą lub wczesną wiosną, ha i dopiero jest zabawa, wszystcy oblizują sztućce i patrzą po garach, czy aby cóś nie zostało. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 13 Września 2010 EAnna rzuciła na mnie klątwę ostrzeżenia za :"Grzybowy "żart", który może wprowadzać w błąd niedoświadczonych amatorów grzybów narażając ich zdrowie."Pod moim nikiem czerwona kreska świeci i razi mnie w oczy. Była to fota grzybków, które zebrałem na coroczną wystawę grzybów organizowaną przez uczniów szkół średnich w szkole.Oj w tym roku wystawa była zastawiona obficie. Dodam, że grzybki z mojej foty były tylko szkodliwe, o małej wartości kulinarnej, niejadalne i nawet jadalne, i tak ich nie zbieram. Dlatego uważam, że niedoświadczeni amatorzy grzybów niech na grzybki chodzą z doświadczonymi nie amatorami. W obecnej sytuacji, muszę na trochę ograniczyć wstawianie zdjęć i pisania czegokolwiek, ponieważ teraz mięska na salami i salcesony zapeklowałem z saletrą, a jakiś amator może użyć samej saletry i się zatruć, będzie kolejne ostrzeżenie. Dobrze, że regulaminów nie łamię, zresztą nigdy ich nie czytałem. A jutro na grzyby, fot nie będzie. Kiedy klątwa zostanie zdjęta lub umorzona wracam z fotami i opisami. A teraz pozostaje muzyka jakiej słuchacie . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 13 Września 2010 To w UŁAN BATOR takie wystawy mają :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 13 Września 2010 W tym roku sromotniki podchodzą :rolleyes: Starzy grzybiarze się mylą :rolleyes: W niemczech nawet park przy przedszkolu zamknęli po wysypie muchomorów.Podobnie jak w Polsce coraz więcej zatruć :mellow: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 14 Września 2010 a chodzi za mną taka smażona to trzeba się odwrócić Widzę beiot że smażycie kanie bez panierunku /quote] i ją złapać :lol: W jajku i odrobina bułki. Ale naprawdę cieniutka warstewka. Krótko smażone aby nie wyschły. To w UŁAN BATOR takie wystawy mają :rolleyes: :grin: W Ułan Bator sami twardziele co to potrafią nawet nie jadalne zjeść :grin: :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 14 Września 2010 A gdzie tu są prawdziwi Azjaci? :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 14 Września 2010 dwa piękne kapelusze, jeden śmiertelnie trujący, a inny smaczny kto wie :question: fotki pochodzą z www PS Dzieki kol.mlody, poprawione :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 14 Września 2010 Tu nie na co zgadywać to trzeba porostu wiedzieć!Na drugim zdjęciu masz kaniePozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 14 Września 2010 To akurat jest proste dla znających te grzyby. Prawa fotka to tzw. Kania. Mówią też na nie "sowa" ze względu na postrzępienia jakie mają skrzydła Sowy :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 14 Września 2010 Darino wczoraj tata zadzwonił do mnie że są maślaki i jak chce to ma dla mnie trochę właśnie kań znając jego poczucie humoru już zacząłem się bać. Nie było ich zbyt dużo tylko kipa taki olbrzymi kosz na siano trociny czy inne sypkie rzeczy na wsi. Wyszliśmy jeszcze na 2 godzinki na maślaki i na złość jeszcze się znalazło 5 koszyków do ziemniaków maślaków żona chce mnie zabić a ponoć teść jeszcze dziś pojechał PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 14 Września 2010 Wczoraj dla celów edukacyjnych zebrałam trochę muchomorów sromotnikowych by pokazać z jednej strony ich zmienność osobniczą a z drugiej pewne cechy jak np nasadę trzonu która jest wyraźnie zgrubiała, bulwiasta.Na drugim zdjęciu poniżej sromotników są gołąbki -grzyby jadalne. Zdjęcia przedstawiają muchomory sromotnikowe grzyby śmiertelnie trujące Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 14 Września 2010 No brawo :clap: piękna pokazówka :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 14 Września 2010 Witam ! Dzisiejszy zbiór ''Kani'' :grin: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 14 Września 2010 No pięknie. Tyle kotletów :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 14 Września 2010 Też mam kanie ale nie w takiej ilości, ale to pierwszy zbiór grzybów od 3 lat i to dzięki Waszej zachęcie! Dzięki Zdjęcie: http://img828.imageshack.us/img828/5751/kaniasurowa.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Jeszcze mam pytanie, czy ktoś z okolic Tychów, Woli, Oświęcimia itp. zechce się wybrać na grzyby, tudzież zdradzi interesujące miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 14 Września 2010 Witam, oto nasze wczorajsze maslaki http://img827.imageshack.us/img827/2374/p1020159r.jpg a tutaj po obraniu http://img827.imageshack.us/img827/7972/p1020164f.jpg ale było obierania, za to grzybów masa Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 15 Września 2010 Przy takim zbiorze obieranie nie jest kłopotliwe. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 15 Września 2010 wczorajsze maslakipiękne :clap: uwielbiam maślaki :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 15 Września 2010 piękne uwielbiam maślakiwitaj Hanko, rozwiń trochę temat maślaków, może jakiś przypis :question: według mnie to maślaczki mają najlepszy aromat. Ja swoje maślaki (borowce) dęte suszę, wyglądają nie spec, ale za to aromat mmh... nawet można truflami porównać :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 15 Września 2010 Ja mam 2 ulubione dania z maślaków : - zupa maślakowa , przy czym do wywaru gotowanego na kości wp. wrzucam maślaki lekko podsmażone z drobno siekaną cebulką - maślaki duszone na maśle :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 15 Września 2010 Ja swoje maślaki (borowce) dęte suszę, wyglądają nie spec, Jak ja tylko pamiętam , to u nas w domciu mówiło się że maślaki nie nadają się do suszenia , natomiast super nadają się do octu , lub na patelnię z cebulką i tłuszczem , względnie z tłuszczem i śmietaną :thumbsup: . Oczywiście uprzednio obgotowane w słonawej wodzie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 15 Września 2010 A ja z maślaczków najbardziej lubię sosik:) Podsmażone grzybki na masełku z cebulką, potem zalane woda i po uduszeniu do miękkości podtrzepane śmietanką. :thumbsup: Pycha Ponadto maślaczki w jajecznicy tez super smakują :smile: :thumbsup: Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 15 Września 2010 maślaki nie nadają się do suszenia Susze maślaki od lat. ale za to aromat mmhNo właśnie i jakie jaśniutkie po ususzeniu :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.