Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

pozdrowionka dla niedźwiadków polarnych

Dzięki serdeczne

 

Uwielbiam te kotlety :thumbsup: :lol:

Niedźwiadki też lubią :wink:

Jeszcze gorąca kolacyjka :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124369
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sadysta ...... same małe kanie w tym roku znajduję :( a chodzi za mną taka smażona :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124370
Udostępnij na innych stronach

Widzę beiot że smażycie kanie bez panierunku , - i chyba to jest właściwa metoda postępowania z kanią. Moja Żona panieruje kanie w bułce jajku i jeszcze raz w bułce i wedłóg mnie panierunek zabija smak grzyba. Dlatego ja kanie suszę, a po wysuszeniu mielę je na proszek, i są świetną przyprawą do sosów.

A grzyby z patelni to najlepsze wg mnie to rydze i opieńki które uwielbiam.

:blush: Zapomniałem o kurkach, które mrożę i wyciągam z zamrażarki zimą lub wczesną wiosną, ha i dopiero jest zabawa, wszystcy oblizują sztućce i patrzą po garach, czy aby cóś nie zostało.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124386
Udostępnij na innych stronach

EAnna rzuciła na mnie klątwę ostrzeżenia za :

"Grzybowy "żart", który może wprowadzać w błąd niedoświadczonych amatorów grzybów narażając ich zdrowie."

Pod moim nikiem czerwona kreska świeci i razi mnie w oczy.

 

Była to fota grzybków, które zebrałem na coroczną wystawę grzybów organizowaną przez uczniów szkół średnich w szkole.

Oj w tym roku wystawa była zastawiona obficie. Dodam, że grzybki z mojej foty były tylko szkodliwe, o małej wartości kulinarnej, niejadalne i nawet jadalne, i tak ich nie zbieram. Dlatego uważam, że niedoświadczeni amatorzy grzybów niech na grzybki chodzą z doświadczonymi nie amatorami. W obecnej sytuacji, muszę na trochę ograniczyć wstawianie zdjęć i pisania czegokolwiek, ponieważ teraz mięska na salami i salcesony zapeklowałem z saletrą, a jakiś amator może użyć samej saletry i się zatruć, będzie kolejne ostrzeżenie. Dobrze, że regulaminów nie łamię, zresztą nigdy ich nie czytałem. A jutro na grzyby, fot nie będzie. Kiedy klątwa zostanie zdjęta lub umorzona wracam z fotami i opisami. A teraz pozostaje muzyka jakiej słuchacie :cool: .

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124400
Udostępnij na innych stronach

W tym roku sromotniki podchodzą :rolleyes:

Starzy grzybiarze się mylą :rolleyes:

W niemczech nawet park przy przedszkolu zamknęli po wysypie muchomorów.

Podobnie jak w Polsce coraz więcej zatruć :mellow:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124406
Udostępnij na innych stronach

a chodzi za mną taka smażona

to trzeba się odwrócić

 

Widzę beiot że smażycie kanie bez panierunku /quote] i ją złapać :lol:

W jajku i odrobina bułki. Ale naprawdę cieniutka warstewka. Krótko smażone aby nie wyschły.

To w UŁAN BATOR takie wystawy mają :rolleyes: :grin:

W Ułan Bator sami twardziele co to potrafią nawet nie jadalne zjeść :grin: :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124419
Udostępnij na innych stronach

dwa piękne kapelusze, jeden śmiertelnie trujący, a inny smaczny

 

 

kto wie :question:

fotki pochodzą z www

PS

Dzieki kol.mlody, poprawione :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124429
Udostępnij na innych stronach

To akurat jest proste dla znających te grzyby. Prawa fotka to tzw. Kania. Mówią też na nie "sowa" ze względu na postrzępienia jakie mają skrzydła Sowy :smile:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124436
Udostępnij na innych stronach

Darino wczoraj tata zadzwonił do mnie że są maślaki i jak chce to ma dla mnie trochę właśnie kań znając jego poczucie humoru już zacząłem się bać. Nie było ich zbyt dużo tylko kipa taki olbrzymi kosz na siano trociny czy inne sypkie rzeczy na wsi. Wyszliśmy jeszcze na 2 godzinki na maślaki i na złość jeszcze się znalazło 5 koszyków do ziemniaków maślaków żona chce mnie zabić a ponoć teść jeszcze dziś pojechał

Pozdrawiam

Rafał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124447
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dla celów edukacyjnych zebrałam trochę muchomorów sromotnikowych by pokazać z jednej strony ich zmienność osobniczą a z drugiej pewne cechy jak np nasadę trzonu która jest wyraźnie zgrubiała, bulwiasta.Na drugim zdjęciu poniżej sromotników są gołąbki -grzyby jadalne.

Zdjęcia przedstawiają muchomory sromotnikowe grzyby śmiertelnie trujące

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124458
Udostępnij na innych stronach

Też mam kanie ale nie w takiej ilości, ale to pierwszy zbiór grzybów od 3 lat i to dzięki Waszej zachęcie! Dzięki :)

 

Zdjęcie:

http://img828.imageshack.us/img828/5751/kaniasurowa.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Jeszcze mam pytanie, czy ktoś z okolic Tychów, Woli, Oświęcimia itp. zechce się wybrać na grzyby, tudzież zdradzi interesujące miejsca?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124505
Udostępnij na innych stronach

Witam, oto nasze wczorajsze maslaki

http://img827.imageshack.us/img827/2374/p1020159r.jpg

 

a tutaj po obraniu

http://img827.imageshack.us/img827/7972/p1020164f.jpg

 

ale było obierania, za to grzybów masa

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124536
Udostępnij na innych stronach

piękne uwielbiam maślaki

witaj Hanko,

rozwiń trochę temat maślaków, może jakiś przypis :question:

według mnie to maślaczki mają najlepszy aromat.

Ja swoje maślaki (borowce) dęte suszę, wyglądają nie spec,

ale za to aromat mmh... nawet można truflami porównać :wink:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124621
Udostępnij na innych stronach

Ja mam 2 ulubione dania z maślaków :

 

- zupa maślakowa , przy czym do wywaru gotowanego na kości wp. wrzucam maślaki lekko podsmażone z drobno siekaną cebulką

 

- maślaki duszone na maśle :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124622
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje maślaki (borowce) dęte suszę, wyglądają nie spec,

 

Jak ja tylko pamiętam , to u nas w domciu mówiło się że maślaki nie nadają się do suszenia , natomiast super nadają się do octu , lub na patelnię z cebulką i tłuszczem , względnie z tłuszczem i śmietaną :thumbsup: . Oczywiście uprzednio obgotowane w słonawej wodzie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124640
Udostępnij na innych stronach

A ja z maślaczków najbardziej lubię sosik:) Podsmażone grzybki na masełku z cebulką, potem zalane woda i po uduszeniu do miękkości podtrzepane śmietanką. :thumbsup: Pycha

 

Ponadto maślaczki w jajecznicy tez super smakują :smile: :thumbsup:

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124643
Udostępnij na innych stronach

maślaki nie nadają się do suszenia

Susze maślaki od lat.

 

ale za to aromat mmh

No właśnie i jakie jaśniutkie po ususzeniu :grin:
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/34/#findComment-124647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.