Skocz do zawartości

Mięso z kóz ????????


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do Szanownych Kolegów Zadymiaczy. Niedawno miałem okazję konsumować pieczeń z mięsa kozy. Muszę stwierdzić, że byłem mile zaskoczony. Walory smakowe, wygląd - bez zarzutu. I tu pytanie. Czy mięso kozie (kozina :question: :grin: ) nadaje się do produkcji wędlin tudzież innych wyrobów mięsnych :question: Wiem, że większość żyje już mającym odbyć się niebawem zlotem, więc z ewentualnymi odpowiedziami poczekam ( kozy się jeszcze pasą :grin: ).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/
Udostępnij na innych stronach

Pedro..

Z tego co wyczytałam w necie ,to w Polsce i na świecie kozy sa raczej hodowane ze względu na mleko.

Istnieje co prawda rasa kóz "burska" ,która jest hodowana ze względu na mięso ,bardzo pożywne,dietetyczne ,coś jak jagnięcina.

Niestety..ze względu na nieopłacalność te hodowle stanowią margines..a szkoda :mellow:

Przepisu na kiełbasy nie podaję..niech się wypowie "starszyzna"

Pozdrawiam

Małgos :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2580
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pedro

Zarówna Ty jak i Małgosia nie doceniacie w swojej niewiedzy mięsa koziego. Nasz kolego z forum Oliwki Jarek_zielona_pietruszka od jakiegoś czasu używa do produkcji wędlin mięsa z kozy. Miałem okazję kilkakrotnie spożyważ kiełbasę w jego wykonaniu i stwierdzam, że jest doskonała. Oczywiście nie z samej koźliny, a w uzupełnieniu innym mięskiem. Zapoznaj sie z Jarkowym przepisem. Polecam.

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=8100

Jarek będzie na Zlocie, ale czy zabierze te wyroby tego jeszcze nie wiem.

Pozdrwienia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2600
Udostępnij na innych stronach

Drogi MirkuB.

Nie powiedziałam,że nie doceniam mięsa kóz!!! :devil:

Po prostu nigdy nie dane mi było skosztować tego specjału.

Moja wyobraznia daje mi sygnały dosc wyrazne ,że jest to rarytas,..a jak pisałam w poście powyżej,że jest bardzo pozywne i wspaniałe.

Pozdrawiam... :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2603
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pedro

Zarówna Ty jak i Małgosia nie doceniacie w swojej niewiedzy mięsa koziego.

Przecież nie napisałem o kozim mięsie nic złego. Jako pieczeń było wyśmienite. Ponadto mogę mieć w przyszłości łatwy i tani dostęp do takowego mięsiwa i stąd moje pytanie o wyroby z niego. :grin: Dzięki za przepis. :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2605
Udostępnij na innych stronach

Qrde, chyba zostałem przez Was źle zrozumiany albo nie trafnie się wyraziłem o Waszym stosunku do koziego mięsa.

Jeśli tak to przepraszam, ale chciałem zaakcentować słuszność o której napisał Pedro, że mu to co jadł smakowało. Nic poza tym.

Z Jarkiem nie miałem jeszcze kontaktu. Szkoda Pedro że mieszkasz tak daleko bowiem Jarek chętnie (i może ja) skorzystalibyśmy z koźliny. Ja osobiście nie mam dostępu, a na wsi u Jarka (tzn. tam gdzie ma letni dom) koźlina bywa dość rzadko i jest stosunkowa droga..

Ostatnio jak kupił kozę to powiedział, że miał do wykorzystania niecałe 5kg. mięsa.

A jaka ta kiełbaska była dobra pod swojską gorzałeczkę. MNIAM!!! :lol:

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2606
Udostępnij na innych stronach

Pedro mam takie pytanko – Czy pieczeń z mięsa kozy to przyrządzałeś i piekłeś ją sam? Bo z twojego opisu wydaje mi się, że nie.

A jak pewnie wiesz to mięso tego gatunku a mianowicie jak,…? inaczej smakuje w gotowaniu pieczeniu wędzeniu ……. Inaczej w kiełbasie. :smile: :smile: :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2656
Udostępnij na innych stronach

Masz rację. Ja tylko byłem na obiadku u swojej mamusi. Od razu nie wiedziałem, że jem mięso z kozy. Dopiero w czasie konsumpcji mi moja " Babujaga" (czyli ślubna :tongue: ) powiedziała, że to kozina.

Myślała, że po obiedzie będę Mięęęętkiem".

Bardzo smakowało. Dlatego zacząłem ten temat, bo myślę, że jak dorwę się do tego mięsiwa, to jakiś wyrób powstanie. :wink:

 

PS.

 

Derex !!

 

Jakieś zawirowania sprawiły, że Twój temat znikł, a ja będąc w trakcie pisania odpowiedzi zgłupiałem i wyciąłem swój post. Teraz go przywracam prawie tak jakim był przedtem. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2659
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowało. Dlatego zacząłem ten temat, bo myślę, że jak dorwę się do tego mięsiwa, to jakiś wyrób powstanie

 

Mięso kozie ma inny smak niż baranie, zacznij może od niewielkich ilościach, przepisy na pewno już przeczytałeś. Małe zmiany nie zaszkodzą. :smile: :smile: :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2661
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzięki widzę, że muszę szybciej wysłać Mxellowi materiały dotyczącemoich przygód z mięsem kożlęcym i kozim. ostatnio jednak cierpię na chroniczny brak czasu. pozdrawiam

p.s. na oliwce dodałem swoje spostrzeżenia dotyczące kiełbasy z psa :) to nie żart. rozmawiałem jakiś czas temu z kilkoma azjatyckimi kucharzami i trochę mnie oświecili w temacie mięsa psiego i kociego, ale myślę, że w naszej szerokości geograficznej temat jest bardzo..... egzotyczny:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-4280
Udostępnij na innych stronach

dla zainteresowanych wrzucę tutaj przepis na kiełbasę z mięsa koźlęcego.

Kiełbasa kozia

 

1,8 kg koziego mięsa, różne kawałki z różnych części półtuszy

1,2 kg podgardla wieprzowego bez skóry

1,6 kg szynki wieprzowej może być z niewielką ilością tłuszczyku

Peklosól ok. 90g

Pieprz czarny świeżo mielony ok 3 czubatych łyżeczek

Pieprz ziołowy ok. 1,5 łyżeczki

Majeranek mała filiżanka do kawy

Kolendra mielona ok. 2 łyżeczek

Woda tyle ile zabierze farsz

Do połowy mięsa dodałem dodatkowo

Ziele angielskie mielone 1 łyżeczka

Jałowiec mielony 1 łyżeczka

Liść laurowy mielony ½ łyżeczki

 

Mięso kozie po wykrojeniu kości i żyłek (podana wyżej ilość dotyczy czystego mięsa), przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 3mm

Podgardle przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 5mm

Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm

Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy i peklosól. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni codziennie mieszając.

Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy dodając wodę w takiej ilości aby farsz był kleisty.

Napychamy flaczki i wieszamy do wyschnięcia.

Wędzimy najpierw w temperaturze 40-50 stopni przez ok. 90 minut, następnie podnosimy temperaturę do ok. 75 – 80 stopni i wędzimy jeszcze przez ok. 30 min.

Później wyjmujemy z wędzarni i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu.

Najlepsza po kilku dniach gdy dobrze wyschnie.

Smacznego .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-4281
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wszystkio jest fajne..ale....

Moge mięsko robić ..ale nie umiałabym zabić tego kolegi lub kolezanki hasajacej po moim polu...No nie..ja wiem,ze głupio gadam..ale najpierw karmię...poświęcam czas...i zaprzyjazniam się (w jakis sposób) po to aby po jakms czasie "łup" w łeb i po wszystkim...buuuuuuuu...............nie nadaję się.... :cry:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-5327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.