Gość pedro Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Mam pytanie do Szanownych Kolegów Zadymiaczy. Niedawno miałem okazję konsumować pieczeń z mięsa kozy. Muszę stwierdzić, że byłem mile zaskoczony. Walory smakowe, wygląd - bez zarzutu. I tu pytanie. Czy mięso kozie (kozina :question: :grin: ) nadaje się do produkcji wędlin tudzież innych wyrobów mięsnych :question: Wiem, że większość żyje już mającym odbyć się niebawem zlotem, więc z ewentualnymi odpowiedziami poczekam ( kozy się jeszcze pasą :grin: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Pedro.. Z tego co wyczytałam w necie ,to w Polsce i na świecie kozy sa raczej hodowane ze względu na mleko. Istnieje co prawda rasa kóz "burska" ,która jest hodowana ze względu na mięso ,bardzo pożywne,dietetyczne ,coś jak jagnięcina. Niestety..ze względu na nieopłacalność te hodowle stanowią margines..a szkoda :mellow: Przepisu na kiełbasy nie podaję..niech się wypowie "starszyzna" Pozdrawiam Małgos :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Witaj PedroZarówna Ty jak i Małgosia nie doceniacie w swojej niewiedzy mięsa koziego. Nasz kolego z forum Oliwki Jarek_zielona_pietruszka od jakiegoś czasu używa do produkcji wędlin mięsa z kozy. Miałem okazję kilkakrotnie spożyważ kiełbasę w jego wykonaniu i stwierdzam, że jest doskonała. Oczywiście nie z samej koźliny, a w uzupełnieniu innym mięskiem. Zapoznaj sie z Jarkowym przepisem. Polecam.http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=8100Jarek będzie na Zlocie, ale czy zabierze te wyroby tego jeszcze nie wiem.Pozdrwienia. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Drogi MirkuB. Nie powiedziałam,że nie doceniam mięsa kóz!!! :devil: Po prostu nigdy nie dane mi było skosztować tego specjału. Moja wyobraznia daje mi sygnały dosc wyrazne ,że jest to rarytas,..a jak pisałam w poście powyżej,że jest bardzo pozywne i wspaniałe. Pozdrawiam... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Witaj Pedro Zarówna Ty jak i Małgosia nie doceniacie w swojej niewiedzy mięsa koziego. Przecież nie napisałem o kozim mięsie nic złego. Jako pieczeń było wyśmienite. Ponadto mogę mieć w przyszłości łatwy i tani dostęp do takowego mięsiwa i stąd moje pytanie o wyroby z niego. :grin: Dzięki za przepis. :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Qrde, chyba zostałem przez Was źle zrozumiany albo nie trafnie się wyraziłem o Waszym stosunku do koziego mięsa.Jeśli tak to przepraszam, ale chciałem zaakcentować słuszność o której napisał Pedro, że mu to co jadł smakowało. Nic poza tym.Z Jarkiem nie miałem jeszcze kontaktu. Szkoda Pedro że mieszkasz tak daleko bowiem Jarek chętnie (i może ja) skorzystalibyśmy z koźliny. Ja osobiście nie mam dostępu, a na wsi u Jarka (tzn. tam gdzie ma letni dom) koźlina bywa dość rzadko i jest stosunkowa droga..Ostatnio jak kupił kozę to powiedział, że miał do wykorzystania niecałe 5kg. mięsa.A jaka ta kiełbaska była dobra pod swojską gorzałeczkę. MNIAM!!! :lol: Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 MirkuB...chyba Ciebie zle zrozumieliśmy..ale się wyjasniło..to najważniejsze! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Pedro mam takie pytanko – Czy pieczeń z mięsa kozy to przyrządzałeś i piekłeś ją sam? Bo z twojego opisu wydaje mi się, że nie. A jak pewnie wiesz to mięso tego gatunku a mianowicie jak,…? inaczej smakuje w gotowaniu pieczeniu wędzeniu ……. Inaczej w kiełbasie. :smile: :smile: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Przez pomyłkę skasowało mi się sory. :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Moim zdaniem to zacznij od pieczenia mięsa z kozy. I to pomoże ci ocenić smak. :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Masz rację. Ja tylko byłem na obiadku u swojej mamusi. Od razu nie wiedziałem, że jem mięso z kozy. Dopiero w czasie konsumpcji mi moja " Babujaga" (czyli ślubna :tongue: ) powiedziała, że to kozina. Myślała, że po obiedzie będę Mięęęętkiem". Bardzo smakowało. Dlatego zacząłem ten temat, bo myślę, że jak dorwę się do tego mięsiwa, to jakiś wyrób powstanie. :wink: PS. Derex !! Jakieś zawirowania sprawiły, że Twój temat znikł, a ja będąc w trakcie pisania odpowiedzi zgłupiałem i wyciąłem swój post. Teraz go przywracam prawie tak jakim był przedtem. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 :smile: Ja miałem podobną przygodę, ale zamiast grzybków, bo tak wyglądało jadłem ślimaki, były wspaniałe przyrządzone i nic się nie stało. :tongue: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Bardzo smakowało. Dlatego zacząłem ten temat, bo myślę, że jak dorwę się do tego mięsiwa, to jakiś wyrób powstanie Mięso kozie ma inny smak niż baranie, zacznij może od niewielkich ilościach, przepisy na pewno już przeczytałeś. Małe zmiany nie zaszkodzą. :smile: :smile: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 parę razy udało mi się przerobić mięso kozie. podałem przepis na kiełbasę z kozy na forum oliwka. W przygotowaniu przepis na szynkę z kozy. podeślę również fotki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Witaj Jarku zielona pietruszko!Kiełbasy z koziny były wspaniałe ,sery również.Pozdrawiam :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-2792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2006 dzięki widzę, że muszę szybciej wysłać Mxellowi materiały dotyczącemoich przygód z mięsem kożlęcym i kozim. ostatnio jednak cierpię na chroniczny brak czasu. pozdrawiamp.s. na oliwce dodałem swoje spostrzeżenia dotyczące kiełbasy z psa to nie żart. rozmawiałem jakiś czas temu z kilkoma azjatyckimi kucharzami i trochę mnie oświecili w temacie mięsa psiego i kociego, ale myślę, że w naszej szerokości geograficznej temat jest bardzo..... egzotyczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-4280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2006 dla zainteresowanych wrzucę tutaj przepis na kiełbasę z mięsa koźlęcego.Kiełbasa kozia 1,8 kg koziego mięsa, różne kawałki z różnych części półtuszy1,2 kg podgardla wieprzowego bez skóry1,6 kg szynki wieprzowej może być z niewielką ilością tłuszczykuPeklosól ok. 90gPieprz czarny świeżo mielony ok 3 czubatych łyżeczekPieprz ziołowy ok. 1,5 łyżeczkiMajeranek mała filiżanka do kawyKolendra mielona ok. 2 łyżeczekWoda tyle ile zabierze farszDo połowy mięsa dodałem dodatkowoZiele angielskie mielone 1 łyżeczkaJałowiec mielony 1 łyżeczkaLiść laurowy mielony ½ łyżeczki Mięso kozie po wykrojeniu kości i żyłek (podana wyżej ilość dotyczy czystego mięsa), przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 3mmPodgardle przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 5mmSzynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cmWszystko mieszamy i dodajemy przyprawy i peklosól. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni codziennie mieszając.Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy dodając wodę w takiej ilości aby farsz był kleisty.Napychamy flaczki i wieszamy do wyschnięcia.Wędzimy najpierw w temperaturze 40-50 stopni przez ok. 90 minut, następnie podnosimy temperaturę do ok. 75 – 80 stopni i wędzimy jeszcze przez ok. 30 min.Później wyjmujemy z wędzarni i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu.Najlepsza po kilku dniach gdy dobrze wyschnie.Smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-4281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Listopada 2006 Wszystkio jest fajne..ale....Moge mięsko robić ..ale nie umiałabym zabić tego kolegi lub kolezanki hasajacej po moim polu...No nie..ja wiem,ze głupio gadam..ale najpierw karmię...poświęcam czas...i zaprzyjazniam się (w jakis sposób) po to aby po jakms czasie "łup" w łeb i po wszystkim...buuuuuuuu...............nie nadaję się.... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mi%C4%99so-z-k%C3%B3z/#findComment-5327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.