Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

SAlvado, niepotrzebnie mieliłeś trzykrotnie... wystarczyłby raz
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-85448
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wędziłam tę kiełbasę tydzień temu. Mimo dużej ilości pieprzu nie jest za ostra; można określić, że ma swój styl.

Jak zwykle, dałam mniej soli, tzn. 16g/kg.

Kiełbasa jest bardzo smaczna, wyszła mi jednak niezbyt równo wybarwiona na przekroju. Sporadycznie widoczne były drobiny galaretki.

Mimo mocnego nabicia jelit jest mocno pomarszczona. Ta ze zdjęcia wisiała tydzień w garażu więc się podsuszyła.

Podsumowując: włączam przepis do żelaznego repertuaru. Dziękuję Szczepanie za udostępnienie receptury.

 

 

P.S. Zdjęcia niezbyt udane, robione w zbyt ostrym oświetleniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-86582
Udostępnij na innych stronach

P.S. Zdjęcia niezbyt udane,

Ale za to kiełbaska mniam mniam.Też uwielbiam wędliny z mniejszą ilością soli , ale za to pieprz musi być dodany "deczko" więcej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-86584
Udostępnij na innych stronach

Witam

Rozdrabnianie przy użyciu maszynki do mięsa.

W maszynce do mięsa surowiec jest krojony na ostrych krawędziach sitkach przez obracający się nóż. , a następnie w skutek przesuwania się slimaka.Podczas rozdrabniania maszynką do mięsa szczególnie ważne jest dobre naostrzenie nożyków ,w przeciwnym razie mięso będzie zgniatane. Wskutek nadmiernego zgniatania komórki mięsa zostają porozrywane i występuje z nich sok komórkowy. Efektem jest mazista konsystęcja farszu kiełbasianego , co znacznie zwiększa ryzyko jego popsucia. Mięso mielone w maszynce powinno być zawsze dobrze schłodzone , a maszynka nie powinna pracować na biegu jałowym, gdyż wskutek tego tępią się nożyki .Pozdrawiam

EAnna Moje GRALULACJE !!!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-87022
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

SZCZEPAN,

Mam do Ciebie pytanie: czy tę wspaniałą kiełbasę możnaby nadziać do jelit grubszych, takich np. φ40 ?

Wędzenie a zwłaszcza pieczenie należałoby nieco wydłużyć ale, czy nie ucierpiałaby konsystencja wyrobu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-88424
Udostępnij na innych stronach

SZCZEPAN,

Mam do Ciebie pytanie: czy tę wspaniałą kiełbasę możnaby nadziać do jelit grubszych, takich np. φ40 ?

Witam

Tak można nadziewać w grubsze jelita i wędzić, ale zalecam zamiast pieczenia parzenie

Pieczenie za bardzo wysuszy kiełbasę i w efekcie uzyskasz bardzo suchą wędlinę.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-88429
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Szczepanie za szybką odpowiedź i udzieloną poradę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-88439
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam Wszystkich,

 

Proszę o wskazówki:

Czy mięso ścięgniste z golonek do mielenia na sitku 3mm może zawierać tłuszcz który jest w golonce (skórę usunąłem w 100%) czy powinno być samo czyste mięso bez żadnych dodatków 100% chude ?

 

Nie miałem czasu peklować mięsa 72h

Peklować się będzie ok 36h - pokroiłem je na mniejsze kawałki, ewentualnie mogę podnieć temp w lodówce do +8C Będzie OK ?

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-109307
Udostępnij na innych stronach

Mięso wp. klasy III (ścięgniste) jest mięsem chudym, bez tłuszczu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/4/#findComment-109309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.