Skocz do zawartości

Zabezpieczenie kiełbasy woskiem metodą Beiot'a


Rekomendowane odpowiedzi

Beiot, napisz więcej o tym woskowym zabezpieczeniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/
Udostępnij na innych stronach

Maxell,

Patent na zabezpieczenie był mój (miałem wtedy ok 15lat!!!)

Czasy były trudne jak niektórzy pamiętają! Pakowarek do wędlin nie było :cry:

Mieszkałem niedaleko tuczarni gęsi i kiedyś na drodze w jej pobliżu znalazłem worek 50kg wosku :!: Zgubił go pewnie transport do tuczarni. Używano go chyba do skubania gęsi.

Przytaszczyłem go do domu i leżał trochę bo co z tym robić było :lol:

Rodzice w tych trudnych czasach mimo, iż mieszkaliśmy, w mieście w budynku gospodarczym przy domu hodowali właśnie nutrie i robili z nich kiełbasy.

Ja wtedy pomagałem co najwyżej w jedzeniu kiełbas :devil:

Kiedyś jak zrobili sporo kiełbasy nie bardzo wiadomo było jak to przechowywać. Tak wiec pomyślałem, że można wykorzystać wosk do tego.

Wosk podgrzany w odłupanych kawałkach podgrzany został w kociołku. Kiełbasa podzielona na pałki była wkładana do wosku trzymana za sznurek przywiązany do każdej pałeczki i wyjmowana tak ze dwa razy, aż się zrobiła skórka 2-3mm, a następnie od razu wieszano ją za sznurek i potem wędrowała na strych (pod blachę) i tam wisiała sobie jesienią i zimą. Żadna temperatura jej nie przeszkadzała. Zimą trzeba było uważać aby jej nie stukać bo osłonka pękała. Jak było ciepło była elastyczna.

Tak wisiała świeża dość długo bez potrzeby zamrażania. Nic się z nią nie działo i nie wysychała, jeśli osłonka nie została uszkodzona mechanicznie.

Przed spożyciem wystarczyło obłupać ją z wosku i mniam :grin:

 

Taki to nasz kryzysowy patent był na przetrzymywanie kiełbasy.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80475
Udostępnij na innych stronach

Szybko to opatentuj pod nazwą np. "Woskowa osłonka Beiot'a do zabezpieczenia tradycyjnych wędlin przed starzeniem". :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80476
Udostępnij na innych stronach

Szybko to opatentuj pod nazwą np. "Woskowa osłonka Beiot'a do zabezpieczenia tradycyjnych wędlin przed starzeniem".

Dobry pomysł. Mam trochę wosku pszczelego to przy okazji spróbuję to powtórzyć i podzielić się uwagami na forum.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80482
Udostępnij na innych stronach

beiot, ciekawe czy użycie wosku pszczelego wpłynie na zmianę smaku kiełbasy ?

Teraz czasy są dobre :lol: i lepiej zrobić świeżą kiełbaskę niźli woskować :lol:

Ciekawe jakby zachowała się wędzonka dojrzewająca w otoczce z wosku ?

Czy przepuszcza powietrze ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80484
Udostępnij na innych stronach

Tak, wosk "oddycha". Przecież czerw przykryty jest w komórkach warstwą wosku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80485
Udostępnij na innych stronach

Czy przepuszcza powietrze ?

Jeśli osłona z wosku nie jest uszkodzona mechanicznie i szczelnie wykonana to kiełbasa nie obsychała.

 

ciekawe czy użycie wosku pszczelego wpłynie na zmianę smaku kiełbasy ?

też się zastanawiam, tamten wosk był bezwonny

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80488
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie zadymiaczy na tym superlatwym forum :grin:

beiot bardzo mądry wynalazek, musze cię powiadomić, że ci go niemcy ukradli :cry:

na stronce "Pfeifer Wurstfabrik" wykorzystany jest wosk na sztuczną osłonkę gęsiej wątrobianki:

http://www.pfeifer-wurstwaren.de/start.htm

 

Darz Dym

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80501
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Raczej tę metodę należy zaliczyć do polskiej tradycji masarskiej :)

 

(prawdopodobnie w Ilustrowanym Kuryerze Codziennym) lek. wet., Mieczysław Cena,doktor, po wojnie profesor

pisał na temat kiełbas wileńskich;

 

http://stosmakow.blox.pl/2012/09/Smak-kresowych-wedlin.html

wędliny te, okryte tylko 2-milimetrową osłonką woskową, przetrwały z małemi zmianami, lecz bez najmniejszych oznak zepsucia, przez 2 lata w temperaturze 25 stopni Celsjusza, co stanowi doskonałą rekomendację dla ich fenomenalnej trwałości przeciwgnilnej.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-361793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.