Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2009 Beiot, napisz więcej o tym woskowym zabezpieczeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Września 2009 Maxell, Patent na zabezpieczenie był mój (miałem wtedy ok 15lat!!!) Czasy były trudne jak niektórzy pamiętają! Pakowarek do wędlin nie było Mieszkałem niedaleko tuczarni gęsi i kiedyś na drodze w jej pobliżu znalazłem worek 50kg wosku :!: Zgubił go pewnie transport do tuczarni. Używano go chyba do skubania gęsi. Przytaszczyłem go do domu i leżał trochę bo co z tym robić było :lol: Rodzice w tych trudnych czasach mimo, iż mieszkaliśmy, w mieście w budynku gospodarczym przy domu hodowali właśnie nutrie i robili z nich kiełbasy. Ja wtedy pomagałem co najwyżej w jedzeniu kiełbas :devil: Kiedyś jak zrobili sporo kiełbasy nie bardzo wiadomo było jak to przechowywać. Tak wiec pomyślałem, że można wykorzystać wosk do tego. Wosk podgrzany w odłupanych kawałkach podgrzany został w kociołku. Kiełbasa podzielona na pałki była wkładana do wosku trzymana za sznurek przywiązany do każdej pałeczki i wyjmowana tak ze dwa razy, aż się zrobiła skórka 2-3mm, a następnie od razu wieszano ją za sznurek i potem wędrowała na strych (pod blachę) i tam wisiała sobie jesienią i zimą. Żadna temperatura jej nie przeszkadzała. Zimą trzeba było uważać aby jej nie stukać bo osłonka pękała. Jak było ciepło była elastyczna. Tak wisiała świeża dość długo bez potrzeby zamrażania. Nic się z nią nie działo i nie wysychała, jeśli osłonka nie została uszkodzona mechanicznie. Przed spożyciem wystarczyło obłupać ją z wosku i mniam :grin: Taki to nasz kryzysowy patent był na przetrzymywanie kiełbasy. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Września 2009 Szybko to opatentuj pod nazwą np. "Woskowa osłonka Beiot'a do zabezpieczenia tradycyjnych wędlin przed starzeniem". :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Września 2009 Szybko to opatentuj pod nazwą np. "Woskowa osłonka Beiot'a do zabezpieczenia tradycyjnych wędlin przed starzeniem".Dobry pomysł. Mam trochę wosku pszczelego to przy okazji spróbuję to powtórzyć i podzielić się uwagami na forum. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2009 beiot, ciekawe czy użycie wosku pszczelego wpłynie na zmianę smaku kiełbasy ? Teraz czasy są dobre :lol: i lepiej zrobić świeżą kiełbaskę niźli woskować :lol: Ciekawe jakby zachowała się wędzonka dojrzewająca w otoczce z wosku ? Czy przepuszcza powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Września 2009 Tak, wosk "oddycha". Przecież czerw przykryty jest w komórkach warstwą wosku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Września 2009 Czy przepuszcza powietrze ?Jeśli osłona z wosku nie jest uszkodzona mechanicznie i szczelnie wykonana to kiełbasa nie obsychała. ciekawe czy użycie wosku pszczelego wpłynie na zmianę smaku kiełbasy ?też się zastanawiam, tamten wosk był bezwonny Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Września 2009 Witam serdecznie zadymiaczy na tym superlatwym forum :grin: beiot bardzo mądry wynalazek, musze cię powiadomić, że ci go niemcy ukradli na stronce "Pfeifer Wurstfabrik" wykorzystany jest wosk na sztuczną osłonkę gęsiej wątrobianki: http://www.pfeifer-wurstwaren.de/start.htm Darz Dym Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Września 2009 też się zastanawiam, tamten wosk był bezwonnyA to na pewno był wosk, czy może jednak stearyna? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-80530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lipca 2014 Raczej tę metodę należy zaliczyć do polskiej tradycji masarskiej (prawdopodobnie w Ilustrowanym Kuryerze Codziennym) lek. wet., Mieczysław Cena,doktor, po wojnie profesorpisał na temat kiełbas wileńskich; http://stosmakow.blox.pl/2012/09/Smak-kresowych-wedlin.htmlwędliny te, okryte tylko 2-milimetrową osłonką woskową, przetrwały z małemi zmianami, lecz bez najmniejszych oznak zepsucia, przez 2 lata w temperaturze 25 stopni Celsjusza, co stanowi doskonałą rekomendację dla ich fenomenalnej trwałości przeciwgnilnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2951-zabezpieczenie-kie%C5%82basy-woskiem-metod%C4%85-beiota/#findComment-361793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.