Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja debrałem przesyłkę, ponieważ była spora i waagę miała słuszną (BRUTTO 120 kg) musiałem ja natychmiast rozpakować. :lol:

A tak to wyglądało:

 

W weekend będzie rozdziewiczony na pierwszej produkcji u Kolegi, hmmm nie wyraził na razie zgody na podawanie Jago Nicku więc nie będe pisał (bo go nie spytałem czy mogę ).

 

O efektach napisszę (lub napiszemy :lol: )

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/
Udostępnij na innych stronach

Kuter bedziemy testowac u mnie, zrobimy jakies 14kg parowek i jeszcze z 10 kg innej kielbasy (ostateczna decyzja zostanie podjeta w sobote). Fotorelacja z testowania nowego kutra zostanie oczywiscie zrobiona.

Pozdrawiam Yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-80576
Udostępnij na innych stronach

Fotorelacja z testowania nowego kutra zostanie oczywiscie zrobiona.

 

 

Będziemy bardzo zadowoleni :!: :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-80577
Udostępnij na innych stronach

Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink:

Co ja mogę powiedzieć na temat wypróbowania maszyny na dziczyźnie, to „królestwo” jest Wieśka (YOGI) i to on może cokolwiek zadecydować.

My jak się spotykamy to ja jestem tylko gościem, i korzystam z uprzejmości Wieśka i Jego przemiłej Małżonki

Co do Jego królestwa (gdzie ma wszystko co potrzeba) to tym bardziej się nie wypowiadam.

 

Kuterek, jedzie potem dalej ze mną żeby w końcu koło listopada trafić na swoje miejsce w Polsce, ale napisze tak po cichu że w Bergkammen jest drugi kuter :lol: :wink: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-80582
Udostępnij na innych stronach

Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink:

jak cos takze dla nas skapnie z tej proby, to chetnie. chociaz z dziczyzna to mialem tylko tyle wspolnego, ze widzialem kilka razy jak biegala sobie po lesie :wink:

Pozdrawiam Yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-80648
Udostępnij na innych stronach

No to nie mam już nowego kutra, już mam kuter używany :lol:

Lekko poszerzę temat o całość weekendowej akcji.

W akcji brały dw kutry udział ponieważ postanowiliśmy sprawdzić czy są różnice w działaniu ./ szybkości itd

Jednak 3 noże szybciej ciachają mieso / kwestia czasu, efekt podobny.

 

A tak wyglądało mielenie, również mechaniczne.

 

http://images44.fotosik.pl/202/c53c81e89b39d734med.jpg http://images42.fotosik.pl/114/15c124304053f1a8med.jpg http://images39.fotosik.pl/198/9acc080676dca87fmed.jpg

 

Skoro pracowały 2 kutry + mielenie mechaniczne, również i wyrabianie farszu musiało odbywać się mechanicznie :lol:

http://images50.fotosik.pl/202/a1e3c754f8398e47med.jpg http://images43.fotosik.pl/202/a65c8c8be375f3e9med.jpg http://images45.fotosik.pl/202/97009af882b60389med.jpg http://images40.fotosik.pl/198/e8c02b6d514ddcb1med.jpg

 

Na warsztat poszła "krakowska" i "parowki" (ująłem w cudzysłów celem uniknięcia zbędnej dyskusji co jak powinno wyglądać skoro używa się takiej a nie innej nazwy) :lol: :wink:

http://images47.fotosik.pl/202/cd6a558b1156a22amed.jpg http://images44.fotosik.pl/202/8e508b66ec07069cmed.jpg http://images42.fotosik.pl/114/850ca4cc8c62e6c0med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/960dc543b99e3445med.jpg http://images39.fotosik.pl/198/b3f97ba3d2548e55med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/fc598691d999ec56med.jpg

 

Osadzanie suszenie

http://images44.fotosik.pl/202/854ad695c4ac5ec1med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/5b2c95b5a36fb957.jpg http://images40.fotosik.pl/198/ed2c9e91033de7fe.jpg http://images47.fotosik.pl/202/93ecf715b368702b.jpg http://images46.fotosik.pl/201/9b77ec56dd728d2a.jpg

 

Wędzenie przed i po parzeniu

http://images47.fotosik.pl/202/b91d9ed3ede463fa.jpg http://images39.fotosik.pl/198/58a4c79fa0733cf5.jpg

 

Parzenie

http://images44.fotosik.pl/202/ca2464ae5a131649med.jpg http://images48.fotosik.pl/202/b5e72ff49507ed11med.jpg http://images38.fotosik.pl/198/2ea29b6c74aaf28amed.jpg

 

Oczywiści nastepnego dnia Wiesiek (YOGI) pomyślał o tym żebym nie błąkał się po świecie bez odpowiedniego zabezpieczenia w żarełok. Popakowane próżniowo produkty trafiły do lodowki w samochodzie.

http://images38.fotosik.pl/198/8bf38795e579671dmed.jpg http://images50.fotosik.pl/202/0c51de58762e7b65med.jpg

 

 

Chciałbym podziękować Wieśkowi i jego wspaniałej żonie Olence, za koleje goszczenie mojej osoby oraz użyczenie przydomowej masarni Wieśka do testów kutra z jednoczesną produkcją wędlin.

Gościnność tych ludzi wykracza daleko do przodu poza normalne zachowanie ludzkie.

Praktycznie jeszcze 6 miesięcy temu nie wiedzieliśmy o sobie nic, a teraz możemy wspólnie „konie kraść”.

Dziękuje.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81017
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie to wszystko wygląda. Jaką mieliście temperaturę farszu po wykutrowaniu i ile czasu ono trwało na obu urządzeniach?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81018
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście zazdroszczę umaszynowienia jak również pomieszczenia. Nie będąc uszczypliwy współczuję tej ilości do mycia .Przy tym sprzęcie produkcja powinna odbywać sie na dwie zmiany a w nocy mycie i dyzenfekcja środkami zasadowymi i co najmniej raz w tygodniu środkami kwaśnymi . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81019
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie to wszystko wygląda. Jaką mieliście temperaturę farszu po wykutrowaniu i ile czasu ono trwało na obu urządzeniach?

Kutrowanie z wodą lodową / lodem - temp. do 5 stC

Poza tym pomieszczenie jest klimatyzowane i panuje tam temperatura od 5 do 10 stC co znacznie ułatwia pracę.

 

 

 

Oczywiście zazdroszczę umaszynowienia jak również pomieszczenia. Nie będąc uszczypliwy współczuję tej ilości do mycia .Przy tym sprzęcie produkcja powinna odbywać sie na dwie zmiany a w nocy mycie i dyzenfekcja środkami zasadowymi i co najmniej raz w tygodniu środkami kwaśnymi . Pozdrawiam

Nie jesteś wcale uszczypliwy :lol: a powód podałes na początku swojej wypowiedzi :lol: :lol: :wink:

Ale zapominasz, że my to robimy dla pasji, a Ty robiłeś to zawodowo.

I to ze trzeba coś tam pomyć, mówi się trudno.

Stosująć w maszynach stal nierdzewną, mycie jest dziecinnie proste i szybkie, a dodatkowo nowe środki dezynfekujące wyeliminowały pracę z ługami i kwasami w czystej ich formie.

 

PS

Czy Ty nie myjesz / dezynfekujesz swoich narzędzi / urządzeń / maszyn ??

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81021
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA,

Sprzętu to faktycznie tylko pozazdrościć.

 

Ale mam pytanie, czy ta nadziewarka na zdjęciu to jest ta 2,5 litra :question: A jeżeli tak to czy nie jest kłopotliwe jej częste napełnianie przy większej produkcji :question:

Bo jestem na etapie przemyśleń i wyboru nadziewarki i właśnie o tej myślę.

 

No chyba że kolega Miro zdąży przetestować i wprowadzić do sprzedaży w rozsądnej cenie nadziewarkę którą ostatnio prezentował na forum. Tamta będzie większa a i wstępnie podana cena w miarę rozsądna.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81068
Udostępnij na innych stronach

chyba że kolega Miro zdąży przetestować i wprowadzić do sprzedaży w rozsądnej cenie nadziewarkę którą ostatnio prezentował na forum

SlawekCh, myślisz że rodzimy producent da radę wyprodukować nadziewarkę taniej, niż w Chinach? Też bym chciał...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81074
Udostępnij na innych stronach

Ale mam pytanie, czy ta nadziewarka na zdjęciu to jest ta 2,5 litra :question:

Większa, na oko 10kg albo większa - trudno ocenić :rolleyes: Do 2,5 kilogramowej nie opłacało by się montować silnika.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81076
Udostępnij na innych stronach

Większa, większa. Ta przekładnia i motoreduktor wszystko tłumaczy. A ja mam pytanie o obroty tego motoreduktora. Dorobił bym sobie napęd do nadziewarki bo samemu ciężko kręcić i pilnować lejka.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81085
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarka jest 5 kg, a napęd YOGI zrobił podobnie jak ja, jako napęd uniwersalny.

Po przewróceniu wysokość pasuje do mieszarki ( u mnie jeden napęd obsługuje 4 urządzenia)

Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.

Funkcja start/stop poprzez wyłącznik nożny typu „pedał”

Nadziewarka wyposażona jest w wyłączniki krańcowe dzięki którym można skupić się na robieniu kiełbaski, a nie obserwowaniu wysokości tłoka.

 

Maxell, nie doczytałem pytania do końca, a więc kutrowanie na 2 nożowym trwało około 2 min, a 3 nożowym około 1,5min - czas podaje orientacyjny, bo nie mierzyłem go dokładnie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81088
Udostępnij na innych stronach

Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.

Mam nadzieję ze obroty są lewe jak również prawe . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81091
Udostępnij na innych stronach

Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.

Mam nadzieję ze obroty są lewe jak również prawe . Pozdrawiam

Falownik umożliwia obroty prawo / lewo

dodatkowo jak widać motoreduktor ma otwór z boku, i można ośkę wsadzić z obydwu stron, co również zmienia kierunek obrotów i dodatkowo wysokość.

regulacja od 0 obrrotów do 150 / min w obu kierunkach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81092
Udostępnij na innych stronach

myślisz że rodzimy producent da radę wyprodukować nadziewarkę taniej, niż w Chinach? Też bym chciał...

Tej pojemności nadziewarki chodzą sporo powyżej 1 tyś zł (przynajmniej ja takie znalazłem w necie) a Miro pisał o przedziale cenowym w granicach 650-700 zł.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81093
Udostępnij na innych stronach

Falownik umożliwia obroty prawo / lewo

Dodam jeszcze, że niektóre falowniki (z tych mniejszych, ale chyba takie nas interesują) można zasilać jedną fazą, a na wyjściu maja prąd trójfazowy.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81103
Udostępnij na innych stronach

Falownik umożliwia obroty prawo / lewo

Dodam jeszcze, że niektóre falowniki (z tych mniejszych, ale chyba takie nas interesują) można zasilać jedną fazą, a na wyjściu maja prąd trójfazowy.
Masz rację, właśnie ja mam taki falownik, ponieważ nie mam w miejscu gdzie robię wyroby 3 faz i dodatkowo zalezało mi na mobilności sprzętu 230V jest wszędzie dostępne :lol: .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2953-nowy-cutter/#findComment-81118
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.