Skocz do zawartości

Szynkowa parzona - kilka wątpliwości


Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz, że "umiesz czytać" więc gdybyś uważnie przeczytał przepis na szynkową parzona, który wkleiłem na strone główną, oraz zapoznał sie z linkiem podanym przez Dziadka, bez trudu powinieneś zauważyć, że w przepisie mowa jest o peklowaniu przy pomocy mieszaniny soli, saletry i cukru. Aby peklowanie mięsa nastąpiło, użyta saletra musi wpierw przejść, poprzez proces denitryfikacji w azotyn (nitryt) a ten w tlenek azotu itd. Do przebiegu procesu denitryfikacyjnego niezbędne sa bakterie denitryfikacyjne. Cukier właśnie spełnia (m.in.) rolę pożywki dla tych bakterii. To powinno wyjasnić sprawę różnicy ilości. Podczas procesy peklowania przy pomocy peklosoli (mieszanka soli i azotynu) dodatek cukru można nawet całkowicie pominąć, choć jak pisał Andrzej, ma wpływ na pH i wybarwienie mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81723
Udostępnij na innych stronach

Cukier - Przyśpiesza peklowanie, utrwala kolor . Wpływa korzystnie na kruchość mięsa jak również na smak- łagodzi słoność . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81726
Udostępnij na innych stronach

Panowie,

dziękuję bardzo. O taką informację mi chodziło. Przyznaję, że niedouczony byłem (cukier jako pożywka dla bakterii - to takie logiczne), ale po Waszych wyjaśnieniach wątpliwości zniknęły. Dzięki raz jeszcze i nie denerwujcie się tak bardzo na takich amatorów jak ja :-).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81735
Udostępnij na innych stronach

Spoko, dotąd wytrzymaliśmy na forum... :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81741
Udostępnij na innych stronach

Na swoje pocieszenie mogę tylko dodać:

Dlaczego "5 g lub 20g", wynika to z upodobań autorów przepisu. W tej chwili ni potrafię znaleźć innego uzasadnienia.

Andrzeju, mam nadzieje, że wybaczysz mi ten żart :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81865
Udostępnij na innych stronach

On jest tak zalatany, że pewnie nawet dokładnie nie przeczytał całych składów obu receptur. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81867
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda szynkowa w moim wykonaniu po wczorajszej zabawie wędzarnią :grin:

Po raz pierwszy zamiast swoich przypraw dodałem zakupioną jakiś czas temu

u Miro mieszankę przypraw do szynkowej. Smak jest bardzo dobry z tym, że

następnym razem dodam jeszcze trochę ziarenek białej gorczycy.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82049
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje!!!!

Piękne wyroby , tylko ta gotowa mieszanka przpraw trochę mi nie pasuje ze względu na skład.

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82051
Udostępnij na innych stronach

trochę mi nie pasuje ze względu na skład

Cytat ze strony sklepu:

"Skład:zestaw przypraw, białko sojowe, izo-askorbinian sodu, glutaminian sodu. "

Czyli :

Izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz , regulator kwasowości , stabilizator.

Działa jako inhibitor tworzenia się nitrozoamin w mięsie peklowanym.

Glutaminian sodu - wzmacnia smak i aromat

W sumie nic strasznego :wink:

Zresztą glutaminian sodu występuje chyba w każdej mieszance przypraw typu Vegeta itd.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82053
Udostępnij na innych stronach

Po raz pierwszy zamiast swoich przypraw dodałem zakupioną jakiś czas temu

u Miro mieszankę przypraw do szynkowej.

Patrząc na zdjęcie przekroju kiełbasy szynkowej nie widzę przypraw. Czy smak jest oparty na ekstraktach przypraw?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82058
Udostępnij na innych stronach

nie widzę przypraw

Mieszanka jest zmielona w pył i pewnie dlatego niewidoczna.

Zdecydowałem się na jej zastosowanie bo właśnie mija termin ważności :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82063
Udostępnij na innych stronach

Mieszanka jest zmielona w pył i pewnie dlatego niewidoczna.

Miro. Wyjaśnij moje wątpliwości.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82065
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna szynkowa .Dobrze dobrane mięśnie pod względem koloru.Tylko musisz wyeliminować powietrze z farszu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82067
Udostępnij na innych stronach

Tylko musisz wyeliminować powietrze z farszu.

No to się przyznam :blush:

Miałem tylko niecałe 2 kg mięsa na szynkową, a mając w perspektywie mycie maszynki po nadziewaniu, zdecydowałem się napełnić osłonki ręcznie przy pomocy tylko łyżki ...

Stąd powietrze ....

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82071
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.