Maxell Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Września 2009 Piszesz, że "umiesz czytać" więc gdybyś uważnie przeczytał przepis na szynkową parzona, który wkleiłem na strone główną, oraz zapoznał sie z linkiem podanym przez Dziadka, bez trudu powinieneś zauważyć, że w przepisie mowa jest o peklowaniu przy pomocy mieszaniny soli, saletry i cukru. Aby peklowanie mięsa nastąpiło, użyta saletra musi wpierw przejść, poprzez proces denitryfikacji w azotyn (nitryt) a ten w tlenek azotu itd. Do przebiegu procesu denitryfikacyjnego niezbędne sa bakterie denitryfikacyjne. Cukier właśnie spełnia (m.in.) rolę pożywki dla tych bakterii. To powinno wyjasnić sprawę różnicy ilości. Podczas procesy peklowania przy pomocy peklosoli (mieszanka soli i azotynu) dodatek cukru można nawet całkowicie pominąć, choć jak pisał Andrzej, ma wpływ na pH i wybarwienie mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Września 2009 Cukier - Przyśpiesza peklowanie, utrwala kolor . Wpływa korzystnie na kruchość mięsa jak również na smak- łagodzi słoność . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 24 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Września 2009 Panowie,dziękuję bardzo. O taką informację mi chodziło. Przyznaję, że niedouczony byłem (cukier jako pożywka dla bakterii - to takie logiczne), ale po Waszych wyjaśnieniach wątpliwości zniknęły. Dzięki raz jeszcze i nie denerwujcie się tak bardzo na takich amatorów jak ja :-). Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Września 2009 Spoko, dotąd wytrzymaliśmy na forum... :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 25 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Września 2009 Na swoje pocieszenie mogę tylko dodać: Dlaczego "5 g lub 20g", wynika to z upodobań autorów przepisu. W tej chwili ni potrafię znaleźć innego uzasadnienia.Andrzeju, mam nadzieje, że wybaczysz mi ten żart :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Września 2009 On jest tak zalatany, że pewnie nawet dokładnie nie przeczytał całych składów obu receptur. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-81867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Września 2009 A tak wygląda szynkowa w moim wykonaniu po wczorajszej zabawie wędzarnią :grin: Po raz pierwszy zamiast swoich przypraw dodałem zakupioną jakiś czas temu u Miro mieszankę przypraw do szynkowej. Smak jest bardzo dobry z tym, że następnym razem dodam jeszcze trochę ziarenek białej gorczycy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Września 2009 Gratulacje!!!!Piękne wyroby , tylko ta gotowa mieszanka przpraw trochę mi nie pasuje ze względu na skład. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Września 2009 trochę mi nie pasuje ze względu na składCytat ze strony sklepu: "Skład:zestaw przypraw, białko sojowe, izo-askorbinian sodu, glutaminian sodu. " Czyli : Izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz , regulator kwasowości , stabilizator. Działa jako inhibitor tworzenia się nitrozoamin w mięsie peklowanym. Glutaminian sodu - wzmacnia smak i aromat W sumie nic strasznego :wink: Zresztą glutaminian sodu występuje chyba w każdej mieszance przypraw typu Vegeta itd. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Września 2009 Dzieki za sprostowanie , może sam się skusze :rolleyes: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Września 2009 Po raz pierwszy zamiast swoich przypraw dodałem zakupioną jakiś czas temu u Miro mieszankę przypraw do szynkowej.Patrząc na zdjęcie przekroju kiełbasy szynkowej nie widzę przypraw. Czy smak jest oparty na ekstraktach przypraw? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Września 2009 nie widzę przyprawMieszanka jest zmielona w pył i pewnie dlatego niewidoczna. Zdecydowałem się na jej zastosowanie bo właśnie mija termin ważności :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Września 2009 Mieszanka jest zmielona w pył i pewnie dlatego niewidoczna.Miro. Wyjaśnij moje wątpliwości. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Września 2009 Ładny wyrób gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Września 2009 Bardzo ładna szynkowa .Dobrze dobrane mięśnie pod względem koloru.Tylko musisz wyeliminować powietrze z farszu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Września 2009 Tylko musisz wyeliminować powietrze z farszu.No to się przyznam :blush: Miałem tylko niecałe 2 kg mięsa na szynkową, a mając w perspektywie mycie maszynki po nadziewaniu, zdecydowałem się napełnić osłonki ręcznie przy pomocy tylko łyżki ... Stąd powietrze .... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2976-szynkowa-parzona-kilka-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/page/2/#findComment-82071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.