Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

Hej Roger !

Problem jest taki, że nie wiem czy tak samo  się zachowują w tym garnku warzywa mrożone .

Czy mrożonki ugotują się szybciej ?  wolniej ??

Czy też się nie rozlecą po 6 h ???

Nie chcę pierwszego dania zepsuć, bo będzie obciach... dlatego odwlekam start na wolnowarze

i sie staram dokształcić... :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339519
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Nie chcę pierwszego dania zepsuć, bo będzie obciach...

To zrób je wyłącznie dla siebie.

Własne, osobiste  doświadczenia są bezcenne i nie zastąpią ich żadne rady. Paczka warzyw mrożonych to zaledwie kilka zł.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339524
Udostępnij na innych stronach

W wolnowarze naprawdę cholernie ciężko cokolwiek "rozgotować" z mrożonkami włącznie ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339526
Udostępnij na innych stronach

Delikatne warzywa trzeba układać na wierzchu i nie wolno mieszać zawartości.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339529
Udostępnij na innych stronach

eAnna witaj !

nie mogę dla siebie, facet czyli mąż poślubiony jest czujny, przed nim tak się staram...  

 

Help !    jak tu się cytuje ???

Edytowane przez alabama
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339530
Udostępnij na innych stronach

Maad - zweryfikuj please...

A więc mięso kroję na kawałki - albo nie,

podsmażam na patelni - albo nie,

wcześniej chyba jakoś doprawiam albo marynuję chyba ?

następnie wkładam do wolnowara na spód,

na to daję mrożonkę warzywną, pewnie też jakoś ją doprawiam,

i dalej co ?

zalewam wodą ? czy bulionem ? może wodą z kostką bulionu...

Edytowane przez alabama
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339540
Udostępnij na innych stronach

Wow no to pojechałaś ... ;)Dzwonię do psychoanalityka bo ciężko się będzie podnieść :( ;)Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Patent z kostką nie jest zły ;) od "dna" dajesz to co potrzebuje najwięcej czasu (mięso, ziemniaki, marchewka etc) warstwami doprawiasz tym co lubisz ( zioła pieprz sól) a potem "zapominasz" ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339543
Udostępnij na innych stronach

warzywa korzeniowe, twarde na samo dno

druga warstwa mięso pokrojone w paski, kostkę,

trzecia warstwa warzywa delikatne, cukinia, kabaczek, brokuł, kalafior, itp

 

wszystko warstwy posolić,popieprzyć, posypać przyprawami

ja nie dodaję wody, bo i tak warzywa puszczą soki i będzie za mokro - raczej jest problem żeby pozbyć się nadmiaru wody

 

jak chce Ci się bawić w podsmażanie i opiekanie , to nie ma przeszkód

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339547
Udostępnij na innych stronach

Wy w wolnowarze, a ja właśnie pieczeń robię na jutro, a właściwie sama się robi  w piekarniku.

Zasada podobna, wolne dochodzenie potrawy.

Podpiec, nagrzać piekarnik, włożyć i niech dochodzi.

Jutro tylko odgrzeję i gotowe.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339559
Udostępnij na innych stronach

Pozwalam sobie powtórzyć pytanie.

 

Przymierzam się do kupna wolnowara  ale jak weszłam na stronę i zgłupiałam a więc jeśli można, proszę o podpowiedź nr 2 (telefon do przyjaciela) :D

Może na podstawie własnych obserwacji pomożecie mi podjąć decyzję co do marki i wzoru.Myślę o pojemności 3-4 litry.

roger-masz może jakiś konkretny na myśli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339567
Udostępnij na innych stronach

Mam 6l Morphy ;)

I też się zastanawiałem nad mniejszym - niepotrzebnie ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-339576
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy gotował już ktoś mięso na pasztet?Jak wyszło i ile czasu należy gotować? Oczywiście chodzi o gotowanie w wolnowarze.A pomidory na przecier,powidła itp.? Będę wdzięczna za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-346133
Udostępnij na innych stronach

Na pasztet nie gotowałem ale nie widzę problemu 6-8h. Pomidory i owoce typu jablka śliwki będą miękkie ale będą sie rozpadały więc jako pierwszy etap jak najbardziej potem odparowywałbym albo w normalnym garze albo długo w wolmowarze ale bez pokrywy ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-347048
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Temat znalazłem dzisiaj, kilka miesięcy po kupnie wolnowara. Szkoda, byłbym pewnie trochę mądrzejszy, ale i tak z zakupu jestem bardzo zadowolony. Kupiłem super prosty model za 32 zł, pracował już wiele razy i nadal jest sprawny.

Po poczytaniu postów już wiem co w najbliższych dniach/tygodniach będę gotował, zupy, flaki, koniecznie gołąbki....

 

Wczoraj robiłem indyka z warzywami, pyszota.

 

Jako swój pierwszy wolonowar wykorzystałem Borniaka. Wczesnym rankiem wstawiłem potrawę, wieczorem miałem super łopatkę.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367482
Udostępnij na innych stronach

Dziadku MAcku, miesa/pieczenie wczesniej wrzuc na patelnie,  a pozniej do wolnowara ( jak ja lubie ta nazwe  :laugh: )  i warzywa jakie tylko zapragniesz. Masz udawany kociolek w domu  :D Golabki pycha ,ale i faszerowana papryka ( nie miesem a ryzem z warzywami ) rowniez wspaniale wychodzi. Co najwazniejsze czas przygotowania ( kiedy masz czas) rano, a wieczorem obiad mozna podac ,kiedy sie wlasciwie o nim zapomnialo.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367591
Udostępnij na innych stronach

Oswieccie mnie prosze jaka jest roznica pomiedzy wolnowarem a brytwanka albo zeliwnym garnkiem, wstawionym do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i utrzymaniu tej temp. przez kilka godzin..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367607
Udostępnij na innych stronach

Podobny efekt, ale masz mniej kontrolowania. GArnek ma porcelanowy wklad ,ktory po rozgrzaniu ma rowna temperature  z kazdej strony i nigdy ,doslownie nigdy sie nie przypiecze czy przypali.

 Ja mam np. piekarnik gazowy, nigdy nie zostawie go wlaczonego jesli wychodze z domu. Garnek ten dla odmiany jesli wiem, ze wychodze, ustawiam w ogrodzie i zostawiam nie martwiac sie, ze moze nastapic cos zlego..To moje plusy i minusy

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367608
Udostępnij na innych stronach

No tak Anko.. Masz racje.

Wiesz, juz mialem cos takiego zamowic ale w sumie mam piekarnik elektryczny z zegarem i termostatem..

Garnek zeliwny (od srodka porcelana/ceramika) tez posiadam ale myslalem ze szczelnosc wolnowaru gra tu glowna role..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367609
Udostępnij na innych stronach

Garnek w czasie gotowania jest przykryty jednak nie jest to cos, dzieki czemu wytworzy sie cisnienie w srodku jak np. w szybkowarze .Jednak robione w piekarniku a w wolnowarze ma inny smak, nie wiem dlacego, moze to tylko moja wypobraznia zmienia te smaki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367613
Udostępnij na innych stronach

Piekarnik chyba nie ma tak dobrej stabilizacji temperatury (czujnik jest daleko od garnka) i efektywności. Możesz ewentualnie spróbować wstawić garnek do większego wypełnionego wodą i wtedy do piekarnika - zwiększy to bezwładność cieplną i równomierność nagrzewania. Choć jak masz żeliwny to powinien wystarczyć.

Inna sprawa że wolnowar wymyślono właśnie po to żeby go zostawiać bez opieki - nastawiasz rano, idziesz do pracy, wracasz i masz gotowej jedzenie. Dlatego w Polsce, czyli kraju gdzie gospodyni domowa to zawód, nie był nigdy popularny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367648
Udostępnij na innych stronach

Dziadku MAcku, miesa/pieczenie wczesniej wrzuc na patelnie,  a pozniej do wolnowara

 

O patelni nie pomyślałem, wiem o co chodzi, następnym razem tak zrobię, dzięki.

 

Jedyne co mi się rozgotowało, a nawet rozleciało, to kabaczek. Pozostałe warzywa były OK. Kabaczka na próżno było szukać w potrawie, za to sosik był lekko gęstawy.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367656
Udostępnij na innych stronach

O patelni nie pomyślałem

 

To dobry patent ;) tylko obsmażaj szybko i krótko na gorącej patelni ;)

Robiłem to z kurczakiem, łopatką i golonką ;)

 

PS

 Warzywa te które szybko dochodzą wkładaj na sam wierzch a jeszcze lepiej w połowie gotowania ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367666
Udostępnij na innych stronach

Roger wlasnie o takie obsmazanie chodzi. A ja lubie kiedy sos jest gesty od warzyw, nie trzeba go zageszczac niczym a smak wspanialy. 

 Dziadku MAcku, jesli chcesz miec pozostalosci kabaczka, to proponuje w duzych kawalkach go wsadzac,moze sie ostanie  :D

Ja lubie pokroic baklazan, on rowniez w czasie gotowania zanika, ale sos wlasnie nim zageszczony dopiero ma dobry smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/12/#findComment-367756
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.