Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

- przymierzamy się do gołąbków które wiem jak zrobić ale jak przystosować przepis pod wolnowar (sos robiłeś w wolnowarze czy przelałeś już gotowy z garnka a wolnowar je podgrzewał czy przygotowane gołąbki wkładałeś do sosu w wolnowarze i to gotowałeś (jak długo)) . Takie techniczne sprawy mnie interesują w zakresie gołąbków

- duszonka po francusku tutaj proszę o przepis bo chętnie bym chciał urozmaicić czymś nowym swoją kuchnię

- czeska kapusta z kminkiem - tez proszę o przepis bo fotka do mnie przemówiła :)

Gołabki klasycznie jak lubisz parzona kapusta biała lub włoska, farsz samo mięso czy mięso z ryżem.Zwinięta gołąbki układasz w wolnowrze i zalewasz sosem - tu tez klasycznie duzo przecieru lub świeżych pomidorów, jesli koncentrat to woda przy pomidorach nie jej nie dodawaj, sól i pieprz do smaku troszkę octu lub soku z cytryny i trochę mąki żeby sosik był gęsty. Sos musi być wyraziście pomidorowy i słodko kwaśny (przynajmniej ja taki lubię). Jeśli zostanie mi kapusty również ją wrzucam do wolnowara i na "Low" około 5h, nic się nie przypala a gołąbki przechodzą pomidorowym smakiem ... ;)

Rilletes de porc już gdzieś na forum wstawiałem ale nie pamiętam gdzie :( - ok tu bedziesz miał:

http://www.forum.kampermania.com.pl/viewtopic.php?f=33&t=613

No i Czeska Kapucha .... kapuste kiszona z beczki dodatkowo zakwaszamy mocno octem do wolnowara na dno kostaka rosołowa jaka lubisz rozpuszczona w 1/2 szklanki wody. Kapustę doprawiamy solą pieprzem i cukrem no i oczywiście dajemy sporo ziaren kminku (ja sypię zawsze z ręki - na oko) dodaję również troszkę koncentratu pomidorowego , czasem cebulę i wrzucam na wierch co mam kiełbasę, końcówki wędlin, skrzydełka ...;)

Smacznego ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-213762
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

roger tak jak myślałem ale upewniłeś mnie w tym za Ci bardzo dziękuję. Mamy podobne smaki, sosik mocno pomidorowy i lekko kwaśny :) Cholera już myślę o tym jak to może smakować "gołąbki przechodzące pomidorowym smakiem". Oj joj joj....

Chyba w weekend zrobimy :)

Potem pójdzie na ruszt czeska kapusta :)

Co do kiełbas rozumiem że nie za suche lecz typu toruńska, śląska ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-213770
Udostępnij na innych stronach

Dla odmiany uwielbiam nudle z sosem pomidorowym. Sosu musi być b. dużo i taki zdecydowany w smaku, b. ostry i pomidorowy. Przed podaniem dużo tartego sera.

 

Przy potrawie sos + nudle potrzebne są dwa garnki.

Czy przy długotrwałym gotowaniu zamiast nudli nie będzie coś w rodzaju budyniu? Chyba wolnowar nie do wszystkiego jest dobry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-213777
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czy misę wolnowara można włożyć do piekarnika na 230 stopni? Robię kurczak i chciałbym na koniec lekko podpiec skórkę, ale boję się, że misa popęka od tak wysokiej temperatury.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-336750
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie nie powinna popękać ale gdy chcę coś z wolnowara podpiec to wyjmuję i podpiekam na blasze z górną grzałką i termoobiegiem.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-336757
Udostępnij na innych stronach

Mam taki - wykonanie typowe dla ChRL, ale działa :)

Zrobiłem na razie gulasz wołowy i  kurczaka. Brak przypaleń, konieczności mieszania i doglądania jest naprawdę bardzo przyjemne.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337318
Udostępnij na innych stronach

To teraz gołąbki zrób, rosół czy jednogarnkowe mięsień z warzywami i ziemniakami coś ala kociolek ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337320
Udostępnij na innych stronach

Moj to Morphy richards kupiony za niewielkie pieniądze z outletu, fajna pojemność 6,5litra. O przypaleniach nie ma mowy samo się gotuje tylko że hmm...długo:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337323
Udostępnij na innych stronach

Myślę o karkówce w całości, ale chciałbym żeby po wystudzeniu dawała się kroić w plasterki. Nie będzie się rozwalać?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337325
Udostępnij na innych stronach

Będzie bardzo miękka i w grubsze plastry pokroisz na zimno - najlepiej po nocy w lodówce. Tak samo jak z pieczoną

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337330
Udostępnij na innych stronach

Maad myślę, że będzie dobra i da się kroić. Podobnie robię w piekarniku. Najlepiej obwiązać karkówkę tak jak baleron i przed pieczeniem (duszeniem)  podsmażyć ze wszystkich stron na patelni.

Edytowane przez Jojo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337335
Udostępnij na innych stronach

a jak sie rozpadnie to zrobisz sobie "pulled pork" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337338
Udostępnij na innych stronach

A w tych wolnowarach to jakie najlepiej temperatury i czasy zadawać? Bo w sumie nasz sławetny garnek z Lidela też może być wolnowarem i tak się zastanawiam co w nim i jak....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337344
Udostępnij na innych stronach

Na ich stronie jest reklama tego garnka ale nie na wyszczególnionych temperatur. Jest pokrętło trybu pracy: OFF HIGHT LOW i AUTO . Trzeba by chyba przetestować jakie temperatury osiąga

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337409
Udostępnij na innych stronach

po 3 godzinach high i 5 godzinach low miałem 96 stopni - w środku  gulasz wołowy

sos leciutko pyrkał, ale tylko przy ściankach 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337435
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak ustawię sobie na 90-95` powinno być OK. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337438
Udostępnij na innych stronach

garnek ma grzałkę 1800W, i przy małej objętości wsadu bardzo szybko dociągnie do zadanej temperatury - to zupełnie inaczej niż w wolnowrze

rosołu w ten sposób chyba się dobrego nie zrobi

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337443
Udostępnij na innych stronach

A tak z ciekawości zaglądałem na stronę wspomnianego dyskontu na B i nigdzie tego wolnowara nie widziałem. Jest tylko garnek do gotowania na parze....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337445
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337455
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Może se sprawię nowy gadżet.... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337459
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ta pojemność mnie stopuje... chyba poszukam na znanym portalu aukcyjnym takiego 6-6,5 litra.

Np taki - różnica w cenie niewielka   http://www.allegromat.pl/aukcja154549

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/10/#findComment-337461
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.