Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Często robię wyroby w osłonkach barierowych i wszytko by było ok gdyby nie to, że po wystudzeniu wyrobu pomiedzy osłonką a mięsem pozostaje powietrze. Wygląda to tak, że mięso jest bardziej sciśniete, niż osłonka. Dodam, że w trakcie parzenia robię igła dziurki żeby powietrze miało gdzie uciekać.

 

Co zrobić żeby osłonka dokladnie przylegała do miesa ?

 

 

Pozdrawiam

enro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/
Udostępnij na innych stronach

1. Dokładniej ugniataj / układaj farsz. Nie nakładaj do środka łyżką, tylko lep kulki mocno ugniatając rękoma, troszkę mniejsze od przekroju osłonki. Wpuszczaj do środka (a do szynkowarki wręcz wrzucaj, żeby aż chlapało w środku) i dokładnie ugniataj pięściom lub kulką cukierniczą od środka na zewnątrz (promieniście). Uderzaj batonem o stół – pionowo – celem zagęszczenia farszu.

2. Jeżeli masz możliwość zrób podćiśnienie, nawet gdyby to miał być odkurzacz z czystą końcówką – nie dotykając mięsa.

3. Pozostaw mocno ściśnięte na noc w lodówce, aby resztki powietrza zdołały przedostać się do góry. Baton w lodówce trzymaj pionowo tak jak go ładowałeś.

4. Parzenie wykonuj w pionie, wtedy powietrza zbierze się przy wiązaniu.

 

Nie rób dziurek bo ucieka Tobie smaczek.

 

Punkt 2 to oczywiście żart :grin: , ale w akcie desperacji do rozważenia :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3106
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj również.

http://www.darmex.com.pl/index.php?id=polybar

Czytaj również na tym forum GIELDA -sprzedaż szynkowarow

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3107
Udostępnij na innych stronach

Enro

 

Dokładnie tak jak napisał Dymek.

 

NIE NAKŁUWAĆ bo tracimy całą zalete osłonki barierowej.

 

Pozdrawiam Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3108
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem kiełbaskę w osłonce wg przepisu "Mira".

Miałem podobny problem z powietrzem, którego mimo moich usilnych starań nie udało się w całości pozbyć z wewnątrz batonu.

Wyrób wyszedł dość zwarty (można go kroić na plasterki), ale pomiędzy mięsem, a ścianką pływa sobie trochę rosołku. Mimo to wszystkim smakuje. Jedno o czym zapomniałem to namoczyć osłonkę przed napełnieniem. Następnym razem będzie lepiej :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3133
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za pomoc. U mnie wyroby wychodzą super, wszystko trzyma sie razem, wychodzi elegancka kiełbasa. Jedyny mankament to powietrze, które powoduje, że baton zmienia troche kolor pod osłonką. Dzisiaj bedę parzył kolejną produkcję. Tym razem nie będe nakłuwal.

 

PZDR

enro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.