Skocz do zawartości

Czas i temperatura parzenia wyrobów prasowanych


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że jest troche póżno ale mam jedno pytanie. Parze 1,5 kg mielonki w osłonce barierowej chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być czas parzenia, Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/
Udostępnij na innych stronach

tak aby w środku geometrycznym było ok 70 stopni :lol:

jak już się pewnie domyśliłeś zależne to też jest od średnicy batonu - jeśli ok 100mm to ja bym prorokował około godziny (zależnie od temp wody)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-84960
Udostępnij na innych stronach

Średnica batonu 100 temperatura 72-75.

 

[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 00:52 ]

Dziekuje za pomoc zgodnie z sugestią parzyłem godzine teraz do zimnej wody potem lodówka i rano próba. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-84961
Udostępnij na innych stronach

potem lodówka i rano próba.

 

No i mamy rano ciekawe jak smakuje ta mielonka .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-84965
Udostępnij na innych stronach

Cholerka też jestem ciekaw czy koledze nie doradziłem zbyt krótkiego czasu - temperatura wody niska była to należało by nieco przedłużyć

zależy też czy miał ciepły farsz przed parzeniem :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-84978
Udostępnij na innych stronach

parzyłem godzine teraz do zimnej wody

Witam

Z doświadczenia mojego wychodzi, że studzenie w zimniej wodzie nie jest potrzebne, lepiej wystawić do wychłodzenia na wolnym powietrzy. W przypadku gdy wsad byłby lekko nie doparzony, temperatura oddawana rozchodzi się we wszystkich kierunkach a tym samym powoduje do parzenie produktu. No ale to moje doświadczenia ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-84979
Udostępnij na innych stronach

Mielonka średnica 75 mm parzę ok półtory godz. w temp 72 -75 st C z termometrem w środku batona do temp. wewnątrz 70 st.C. Czas wynikł ze wskazań termometru. Przy parzeniu takich mielonek bardzo ważna jest temperatura parzenia nie może być za wysoka optymalna to 72- 73 st C . wyższe temperatury to możliwość podejściem galarety, chociaż nie zawsze bo czynnikiem wpływającym na to jest w szczególności jest jakość mięsa. Radzę jednak zastosować chłodzenie w zimnej wodzie co najmniej przez 5- 10 min .Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-84997
Udostępnij na innych stronach

Radzę jednak zastosować chłodzenie w zimnej wodzie co najmniej przez 5- 10 min.

Witaj Dziadku!

Jaki ma wpływ na wyrób takie chłodzenie? Co to zmienia? Bo kiedyś faktycznie wstawiałem do gara z zimną wodą, a teraz nie. Różnicy w konsystencji produktu jak i smaku nie dostrzegam. Robię przeważnie łopatkę prasowaną wg. jednego przepisu.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-85045
Udostępnij na innych stronach

jaki ma wpływ na wyrób takie chłodzenie?

Moim zdaniem ma to szczególne znaczenie w wyrobach, po których spodziewać się można dużego wycieku.

Załóżmy, że parzymy wyrób w wodzie o temp. 75st.C. do osiągnięcia w środku geometrycznym temp. 70st.C.

Już prawie na samym początku parzenia temperatura zewnętrznej warstwy batonu osiąga 75st.C, a co za tym idzie "zaczyna puszczać soki", podczas gdy w tym samym momencie w środku jest nadal powiedzmy 20st.C. Załóżmy że po godzinie parzenia temperatura w środku osiąga 70st.C. tak więc w tym momencie dla zminimalizowania wycieku zależy nam, żeby jak najszybciej schłodzić warstwę zewnętrzną, gdyż trzymając ją na powietrzu jeszcze długo będzie się trzymała dość wysoka temperatura w warstwach zewnętrznych.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-85047
Udostępnij na innych stronach

jaki ma wpływ na wyrób takie chłodzenie?

Moim zdaniem ma to szczególne znaczenie w wyrobach, po których spodziewać się można dużego wycieku.

Załóżmy, że parzymy wyrób w wodzie o temp. 75st.C. do osiągnięcia w środku geometrycznym temp. 70st.C.

Już prawie na samym początku parzenia temperatura zewnętrznej warstwy batonu osiąga 75st.C, a co za tym idzie "zaczyna puszczać soki", podczas gdy w tym samym momencie w środku jest nadal powiedzmy 20st.C. Załóżmy że po godzinie parzenia temperatura w środku osiąga 70st.C. tak więc w tym momencie dla zminimalizowania wycieku zależy nam, żeby jak najszybciej schłodzić warstwę zewnętrzną, gdyż trzymając ją na powietrzu jeszcze długo będzie się trzymała dość wysoka temperatura w warstwach zewnętrznych.

Dziękuję za odpowiedź. Jest to sensowne. Akurat nie robiłem wyrobów na galaretkę. Choć ostatnio z indyka na szybko zrobiłem ale tylko w termokurczliwej fi 50, i galaretka była, dookoła ładna :-) Chłodziłem na wolnym powietrzu ale faktycznie średnica też odegrała rolę. Tak czy inaczej dziękuję jeszcze raz.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3109-czas-i-temperatura-parzenia-wyrob%C3%B3w-prasowanych/#findComment-85051
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.