Skocz do zawartości

Sery twarogowe


Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za szybka odpowiedź. W sumie to szukam przepisu na ser lub twaróg, ale z mleka pasteryzowanego. Jest to spowodowane faktem, że mleko krowie do którego mam dostęp w tym okresie niezbyt dobrze się "kwasi", b. często bywa gorzkie lub nabiera nieprzyjemnego zapachu. Wiem że po pasteryzacji można robić sery żółte, ale one dojrzewają długo. Szukam więc pomysłu na szybki ser z mleka krowiego, ale pasteryzowanego. Mam nadzieję, że macie na to radę....
szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273319
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Na pewno odezwą się nasi Mistrzowie Serowarstwa EAnna lub Bagno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273322
Udostępnij na innych stronach

Poczekam. Po mleczko jadę dopiero we wtorek. Nie jestem całkiem bezradny, po lekturze wielu tematów na Tym forum poradziłem sobie w ten sposób, że krowie mleko pasteryzuję w 70 stopniach, a po wystudzeniu zakwaszam zsiadłym mlekiem. Po dwóch dniach w temp. pokojowej otrzymuje luźny delikatny skrzep, który ogrzewam i dalej procedura jaki w twarogach. Po odciśnięciu wychodzi smaczny twaróg, o b. delikatnym smaku. Szukam jednak czegoś o b.wyrazistym smaku, stąd moje zapytanie na forum.
szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273329
Udostępnij na innych stronach

Na stronie Agrovisu jest przepis na "Prosty przepis na wyprodukowanie w domowych warunkach aromatycznego, soczystego twarogu o orzeźwiającym smaku".

 

http://www.agrovis.eu/login/przepis23.php

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273412
Udostępnij na innych stronach

Szukam jednak czegoś o b.wyrazistym smaku,

Czyli interesuje Cię twaróg domowy bardziej kwaśny. Mleko, które pozostawiasz do ukwaszenia pozostaw w miejscu, gdzie jest wyższa temp np 25 C, wówczas będzie szybsze tempo ukwaszania mleka spowodowane większą ilością kwasu mlekowego, co na pewno przełoży się na wyraźniejszy, kwaśny smak.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273472
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podsunięte sposoby. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś fajny sposób to proszę o podzielenie się lub o wskazanie linku. Niestety pod koniec zimy mleko krowie nie ma rewelacyjnego smaku, a surowe niekiedy brzydko "pachnie" po skwaszeniu....
szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273660
Udostępnij na innych stronach

Niestety pod koniec zimy mleko krowie nie ma rewelacyjnego smaku, a surowe niekiedy brzydko "pachnie" po skwaszeniu....

Współczesne mleko - również surowe - a szczególnie w okresie zimowym, należy bezwzględnie zakwasić. Jeżeli po udoju zostało schłodzone to jak najszybciej należy je podgrzać do temp. 20-25st.C i dodać ok. 5-10% zakwasu. Jest to sporo, ale gwarantuje czyste zakwaszenie się mleka.

Bakterie kwasu mlekowego powinny jak najszybciej zdominować środowisko aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów niepożądanych. To właśnie te ostatnie - jeżeli mają warunki do swobodnego rozwoju - dają owe gorzkawe, zjełczałe lub oborowe posmaki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273832
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WItam

 

Czy ktoś zna powód czemu mleko mi się zsiada juz 9 dzień i dalej ma bardziej wodnistą konsystencję niż galaretowatą ? Mleko kupione prosto z udoju ,po nocy w lodówce rano ściągnieta śmietana.Potem przelane do gara ( ok4L) i trzymane w ciepłym pomieszczeniu ( 23st).Po 1 dniu dodałem kefir 400ml.I tak juz stoi ponad tydzień i nie wiem czy to się jeszcze nadaje do konsumpcji i na twaróg ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280809
Udostępnij na innych stronach

.I tak juz stoi ponad tydzień

A jak pachnie i jaki ma smak?

 

[ Dodano: Pon 15 Kwi, 2013 21:42 ]

Gdzie, u kogo kupiłeś to mleko?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280816
Udostępnij na innych stronach

@Eanna chciałem ci napisać wiadomość bo jesteś z Tychów ale jako że jestem nowy ( chociaż czytam forum już od jakiegoś czasu ) to nie mogę.

Na mleku u góry zrobił się taki jakby twardszy kożuch który pachnie - średnio.Pod nim mleko pachnie całkiem fajnie,jak typowe mleko zsiadłe. Mleko kupione u gospodarza w Wyrach. Co z tym fantem dalej robić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280822
Udostępnij na innych stronach

z tym fantem dalej robić ?

Na razie nie ruszaj. Ten kożuch zdejmiesz i odrzucisz ( dopiero po skrzepnięciu mleka) ale tylko cienką warstwę. prawdopodobnie jest gorzki.

No cóż, mleko bardzo czyste, szybko schłodzone i kiepski zakwas.

Kefiry, szczególnie te przemysłowe, nie bardzo nadają się na zakwas. Szukaj maślanek, kwaśnego mleka lub śmietany z żywymi kulturami bakterii. W Realu jest śmietana 30% Prezydent, która ma niezłą kompozycję żywych bakterii.

Następnym razem, jak będziesz brał mleko od gospodarza to poproś, aby go nie schładzał.

Szybkie schłodzenie powoduje wybicie bakterii kwasu mlekowego przez bakteriofagi.

Sprawdzaj delikatnie łyżką stopień skrzepnięcia mleka. Powinno za dobę być już dobre. Może nawet jutro z rana.

Daj znać co z nim będzie :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280831
Udostępnij na innych stronach

:grin: ostatnio daje kefir z biedronki,mleko ścina się bardzo dobrze,wczoraj z wieczora podgrzałem 5l do 25*C, zakwasiłem tym kefirem 0,5 pojemnika ok.200g i dodałem 4 krople podpuszczki.Zawinąłem w koc.

Dzisiaj z rana pociąłem skrzep po 40 min. podgrzałem do 45*C,teraz się odciska.

 

Ma wyjść ser miękki.

 

Resztę kefiru wlałem do 1,5l mleka i postawiłem żeby się zsiadło (zrobiłem to pierwszy raz,jestem ciekawy co wyjdzie). :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280878
Udostępnij na innych stronach

bsk, Prawdopodobnie za niska temperatura ukwaszania mleka, co przekłada się na małą ilość bakterii ukwaszających oraz małą ilość kwasu mlekowego. Rezultat słabe ścinanie kazeiny. Umieść naczynie z mlekiem w piekarniku nagrzej do 30- 50 C, powtórz parokrotnie a rano powinieneś mieć zsiadłe mleko.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280974
Udostępnij na innych stronach

A jak myślicie wyjdzie coś z kefiru z grzybka tybetańskiego? mam go już w dużych ilościach i co kilka dni wyrzucam kilka porcji

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280979
Udostępnij na innych stronach

@Bagno - pewnie tak. Chociaż czytałem na forum że w pokojowej temp po 4-5 dniach powinna być "galareta".

Dzisiaj mleczko postało na pełnym słońcu na balkonie i zaczęło się w końcu coś dziać. Pachnie i smakuje jak zsiadłe,oddzieliła się serwatka. Czy w tej formie mam jeszcze poczekać z nim czy próbować podgrzewać na kuchence?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280989
Udostępnij na innych stronach

wyjdzie coś z kefiru z grzybka tybetańskiego

Wyjdzie kefir i to bardzo dobry bo w pierwszym pokoleniu. :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280991
Udostępnij na innych stronach

wyjdzie coś z kefiru z grzybka tybetańskiego

Wyjdzie kefir i to bardzo dobry bo w pierwszym pokoleniu. :grin:

potwierdzam ..piję codziennie rano taki kefirek :thumbsup: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280992
Udostępnij na innych stronach

kefirek i ja piję codziennie wieczorkiem , ale czy po odpowiedniej "obróbce" wyjdzie coś na kształt sera?

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281025
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy nazwać to serem, ale ja z kefirku robiłem coś takiego:

W butelce 1litrowej trzymam grzybek tak długo (około 4dni) wtedy mocno mleko się przerobi.

Wlewam na sitko wyłożone płótnem i odcedzam. Jako płótno używam chusty trójkątnej z apteki. Mi wychodzi około 200g serka.

 

Robiłem też z tego przepisu:

http://grzybektybetanski.pl.tl/Domowy-twar%F3g-z-grzybka.htm

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281027
Udostępnij na innych stronach

a jakby zastosować podgrzanie kefiru zgodnie z procedurami odlać "serwatkę" itd. to chyba wyjdzie serek?

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281058
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak zwał tak zwał ale coś wyjdzie na pewno to zależy z ilu litrów kefiru zrobisz :grin:

 

Jak chcesz szybko zrobić ser to proponuję zrób indyjski ser PANEER (PANIR) :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281062
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Mam problem, w niedzielę wieczorem dostałem od znajomego 3 litry mleka prosto od krowy. Prawie prosto bo było z piątkowego udoju i znajomy do niedzieli trzymał je w lodówce. W niedzielę przelałem mleko z butelek do emaliowanego garnka, przykryłem ścierką i czekałem aż się zsiądzie. Wczoraj rano stwierdziłem, że już jest dobre i postanowiłem dzisiaj zrobić z niego twaróg.

Dzisiaj rano zajrzałem jeszcze raz i zobaczyłem taki widok

zdjęcie trochę mało wyraźne bo robione w biegu komórką.

Pytanie do fachowców wylać czy coś jeszcze z tego można zrobić?

Może wystarczy zdjąć wierzchnią warstwę śmietany? Pierwszy raz widzę coś takiego.

W smaku nie wiem jakie jest, nie próbowałem.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-297702
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.