Szakira Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Marca 2013 Dzięki za szybka odpowiedź. W sumie to szukam przepisu na ser lub twaróg, ale z mleka pasteryzowanego. Jest to spowodowane faktem, że mleko krowie do którego mam dostęp w tym okresie niezbyt dobrze się "kwasi", b. często bywa gorzkie lub nabiera nieprzyjemnego zapachu. Wiem że po pasteryzacji można robić sery żółte, ale one dojrzewają długo. Szukam więc pomysłu na szybki ser z mleka krowiego, ale pasteryzowanego. Mam nadzieję, że macie na to radę.... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Marca 2013 Na pewno odezwą się nasi Mistrzowie Serowarstwa EAnna lub Bagno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Marca 2013 Poczekam. Po mleczko jadę dopiero we wtorek. Nie jestem całkiem bezradny, po lekturze wielu tematów na Tym forum poradziłem sobie w ten sposób, że krowie mleko pasteryzuję w 70 stopniach, a po wystudzeniu zakwaszam zsiadłym mlekiem. Po dwóch dniach w temp. pokojowej otrzymuje luźny delikatny skrzep, który ogrzewam i dalej procedura jaki w twarogach. Po odciśnięciu wychodzi smaczny twaróg, o b. delikatnym smaku. Szukam jednak czegoś o b.wyrazistym smaku, stąd moje zapytanie na forum. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Marca 2013 Na stronie Agrovisu jest przepis na "Prosty przepis na wyprodukowanie w domowych warunkach aromatycznego, soczystego twarogu o orzeźwiającym smaku". http://www.agrovis.eu/login/przepis23.php Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Marca 2013 Szukam jednak czegoś o b.wyrazistym smaku, Czyli interesuje Cię twaróg domowy bardziej kwaśny. Mleko, które pozostawiasz do ukwaszenia pozostaw w miejscu, gdzie jest wyższa temp np 25 C, wówczas będzie szybsze tempo ukwaszania mleka spowodowane większą ilością kwasu mlekowego, co na pewno przełoży się na wyraźniejszy, kwaśny smak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Marca 2013 Dziękuję za podsunięte sposoby. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś fajny sposób to proszę o podzielenie się lub o wskazanie linku. Niestety pod koniec zimy mleko krowie nie ma rewelacyjnego smaku, a surowe niekiedy brzydko "pachnie" po skwaszeniu.... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Marca 2013 Niestety pod koniec zimy mleko krowie nie ma rewelacyjnego smaku, a surowe niekiedy brzydko "pachnie" po skwaszeniu....Współczesne mleko - również surowe - a szczególnie w okresie zimowym, należy bezwzględnie zakwasić. Jeżeli po udoju zostało schłodzone to jak najszybciej należy je podgrzać do temp. 20-25st.C i dodać ok. 5-10% zakwasu. Jest to sporo, ale gwarantuje czyste zakwaszenie się mleka. Bakterie kwasu mlekowego powinny jak najszybciej zdominować środowisko aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów niepożądanych. To właśnie te ostatnie - jeżeli mają warunki do swobodnego rozwoju - dają owe gorzkawe, zjełczałe lub oborowe posmaki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-273832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 WItam Czy ktoś zna powód czemu mleko mi się zsiada juz 9 dzień i dalej ma bardziej wodnistą konsystencję niż galaretowatą ? Mleko kupione prosto z udoju ,po nocy w lodówce rano ściągnieta śmietana.Potem przelane do gara ( ok4L) i trzymane w ciepłym pomieszczeniu ( 23st).Po 1 dniu dodałem kefir 400ml.I tak juz stoi ponad tydzień i nie wiem czy to się jeszcze nadaje do konsumpcji i na twaróg ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 .I tak juz stoi ponad tydzieńA jak pachnie i jaki ma smak? [ Dodano: Pon 15 Kwi, 2013 21:42 ]Gdzie, u kogo kupiłeś to mleko? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 @Eanna chciałem ci napisać wiadomość bo jesteś z Tychów ale jako że jestem nowy ( chociaż czytam forum już od jakiegoś czasu ) to nie mogę.Na mleku u góry zrobił się taki jakby twardszy kożuch który pachnie - średnio.Pod nim mleko pachnie całkiem fajnie,jak typowe mleko zsiadłe. Mleko kupione u gospodarza w Wyrach. Co z tym fantem dalej robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 z tym fantem dalej robić ?Na razie nie ruszaj. Ten kożuch zdejmiesz i odrzucisz ( dopiero po skrzepnięciu mleka) ale tylko cienką warstwę. prawdopodobnie jest gorzki. No cóż, mleko bardzo czyste, szybko schłodzone i kiepski zakwas. Kefiry, szczególnie te przemysłowe, nie bardzo nadają się na zakwas. Szukaj maślanek, kwaśnego mleka lub śmietany z żywymi kulturami bakterii. W Realu jest śmietana 30% Prezydent, która ma niezłą kompozycję żywych bakterii. Następnym razem, jak będziesz brał mleko od gospodarza to poproś, aby go nie schładzał. Szybkie schłodzenie powoduje wybicie bakterii kwasu mlekowego przez bakteriofagi. Sprawdzaj delikatnie łyżką stopień skrzepnięcia mleka. Powinno za dobę być już dobre. Może nawet jutro z rana. Daj znać co z nim będzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 :grin: ostatnio daje kefir z biedronki,mleko ścina się bardzo dobrze,wczoraj z wieczora podgrzałem 5l do 25*C, zakwasiłem tym kefirem 0,5 pojemnika ok.200g i dodałem 4 krople podpuszczki.Zawinąłem w koc.Dzisiaj z rana pociąłem skrzep po 40 min. podgrzałem do 45*C,teraz się odciska. Ma wyjść ser miękki. Resztę kefiru wlałem do 1,5l mleka i postawiłem żeby się zsiadło (zrobiłem to pierwszy raz,jestem ciekawy co wyjdzie). :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 bsk, Prawdopodobnie za niska temperatura ukwaszania mleka, co przekłada się na małą ilość bakterii ukwaszających oraz małą ilość kwasu mlekowego. Rezultat słabe ścinanie kazeiny. Umieść naczynie z mlekiem w piekarniku nagrzej do 30- 50 C, powtórz parokrotnie a rano powinieneś mieć zsiadłe mleko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A jak myślicie wyjdzie coś z kefiru z grzybka tybetańskiego? mam go już w dużych ilościach i co kilka dni wyrzucam kilka porcji Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 @Bagno - pewnie tak. Chociaż czytałem na forum że w pokojowej temp po 4-5 dniach powinna być "galareta".Dzisiaj mleczko postało na pełnym słońcu na balkonie i zaczęło się w końcu coś dziać. Pachnie i smakuje jak zsiadłe,oddzieliła się serwatka. Czy w tej formie mam jeszcze poczekać z nim czy próbować podgrzewać na kuchence? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 wyjdzie coś z kefiru z grzybka tybetańskiegoWyjdzie kefir i to bardzo dobry bo w pierwszym pokoleniu. :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 wyjdzie coś z kefiru z grzybka tybetańskiegoWyjdzie kefir i to bardzo dobry bo w pierwszym pokoleniu. :grin: potwierdzam ..piję codziennie rano taki kefirek :thumbsup: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-280992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 kefirek i ja piję codziennie wieczorkiem , ale czy po odpowiedniej "obróbce" wyjdzie coś na kształt sera? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nie wiem czy nazwać to serem, ale ja z kefirku robiłem coś takiego:W butelce 1litrowej trzymam grzybek tak długo (około 4dni) wtedy mocno mleko się przerobi.Wlewam na sitko wyłożone płótnem i odcedzam. Jako płótno używam chusty trójkątnej z apteki. Mi wychodzi około 200g serka. Robiłem też z tego przepisu:http://grzybektybetanski.pl.tl/Domowy-twar%F3g-z-grzybka.htm Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 :grin:a oto efekt o czym pisałem wyżej :thumbsup: dzisiaj na śniadanko bardzo smaczny kefir :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 a jakby zastosować podgrzanie kefiru zgodnie z procedurami odlać "serwatkę" itd. to chyba wyjdzie serek? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 :grin: jak zwał tak zwał ale coś wyjdzie na pewno to zależy z ilu litrów kefiru zrobisz :grin: Jak chcesz szybko zrobić ser to proponuję zrób indyjski ser PANEER (PANIR) :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-281062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Lipca 2013 : Jak chcesz szybko zrobić ser to proponuję zrób indyjski ser PANEER (PANIR) :grin: :thumbsup: a jak taki ser się robi? Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-291247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Lipca 2013 Było gdzieś na forum. Bierzesz mleko podgrzewasz i dodajesz soku z cytryn, ale poszukaj bo nie pamiętam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-291255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam, Mam problem, w niedzielę wieczorem dostałem od znajomego 3 litry mleka prosto od krowy. Prawie prosto bo było z piątkowego udoju i znajomy do niedzieli trzymał je w lodówce. W niedzielę przelałem mleko z butelek do emaliowanego garnka, przykryłem ścierką i czekałem aż się zsiądzie. Wczoraj rano stwierdziłem, że już jest dobre i postanowiłem dzisiaj zrobić z niego twaróg. Dzisiaj rano zajrzałem jeszcze raz i zobaczyłem taki widok zdjęcie trochę mało wyraźne bo robione w biegu komórką. Pytanie do fachowców wylać czy coś jeszcze z tego można zrobić? Może wystarczy zdjąć wierzchnią warstwę śmietany? Pierwszy raz widzę coś takiego. W smaku nie wiem jakie jest, nie próbowałem. Proszę o pomoc Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/2/#findComment-297702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.