waldi1961 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, alkohol robim z wszystkiego co zawiera skrobię i tyle. Czyli wolna amerykanka. Nie dziwi NIC, szerokie pole do popisu. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Sam czasem piekę chlebek i mam praktyczne pytanie. Co robisz aby górna część chleba, ta wyrastająca trochę ponad brytfankę, nie oddzielała się od reszty? Mam z tym duży problem, bo podczas krojenia kromka prawie rozpada się na 2 części (właśnie w miejscu gdzie kończyła się brytfanka). Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Co robisz aby górna część chleba, ta wyrastająca trochę ponad brytfankę, nie oddzielała się od reszty?Nie bardzo wiem co napisać,ja po prostu robię ciasto na chleb,ciasto rośnie wkładam do piekarnika i się piecze. Hm,nic nie kombinuję ot po prostu piekę i jakoś wychodzi.Może to,że spryskiwaczem do kwiatów po włożeniu forem z ciastem do piekarnika natryskuje piekarnik,tak myślę,chyba :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Na dno piekarnika, zamiast spryskiwania, wrzucam kostki lodu. Jak długo wyrabiasz i czym? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Na dno piekarnika, zamiast spryskiwania, wrzucam kostki lodu. Jak długo wyrabiasz i czym?Lodu nie mam nie chce mi się nastawiać.Pocisnę kilka razy spryskiwaczem i jest oki.Mieszam mikserem,do którego zakładam mieszadła nie trzepaki i wyrabiam,aż się wszystko połączy,jak się już połączy to jeszcze 2-3min.,od początku mieszania do końca to jakieś6-8min. i odstawiam do wyrośnięcia :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Sam czasem piekę chlebek i mam praktyczne pytanie. Co robisz aby górna część chleba, ta wyrastająca trochę ponad brytfankę, nie oddzielała się od reszty? Mam z tym duży problem, bo podczas krojenia kromka prawie rozpada się na 2 części (właśnie w miejscu gdzie kończyła się brytfanka).Taki problem pojawia się gdy ciasto na chleb jest przerośnięte (czyli zbyt długo rośnie)Jak długo wyrabiasz i czym?Ja dla odmiany wyrabiam ręcznie (wydaje mi się ,że mój mikser by "nie uciągnął" bo u mnie jest to stosunkowo gęste ciasto) tak długo aż konsystencja i wymieszanie składników będzie OK . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja dla odmiany wyrabiam ręcznie (wydaje mi się ,że mój mikser by "nie uciągnął" bo u mnie jest to stosunkowo gęste ciasto) tak długo aż konsystencja i wymieszanie składników będzie OK .Moje ciasto też jest gęste,w mikserze coś już kołata,ale jakoś daje rade.a mieszać ręką to ja może ciut leniwy :blush: jestem,poza tym to pracę trzeba sobie ułatwiać :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja poszedłem na łatwiznę i mieszam w maszynie do pieczenia chleba. Nie piekę w niej, bo irytują mnie kształt bochenka i dziury po mieszadłach. Ale do wyrabiania jest idealna. A czy próbowaliście jako zakwas dawać zakwas żuru? Np Rolnika, taki gęsty, w słoikach? http://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/zurek-rolnik_ps-201876-27.html Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Grudnia 2009 A czy próbowaliście jako zakwas dawać zakwas żuru?Nie dawałem i nie wiem czy się daje :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Co W y kombinujecie z tym zakwasem?Z bieżącego wyrobu zostawcie garstkę w lodówce a potem to dodajcie do następnego wyrobu i będzie dobrze. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Z bieżącego wyrobu zostawcie garstkę w lodówceNawet łyżeczka wystarczy,aby tylko zakwas szybciej "ruszył" :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Grudnia 2009 A czy próbowaliście jako zakwas dawać zakwas żuru? Ja zwykle dodaję ale jest to żurek, który też robię sama i mam stale dostępny (te kupne są czasami zaprawiane octem lub/i mąką ziemniaczną ). Wyglada to w skrócie tak : z każdego chleba zostawiam odrobinę (zaczyn) i trzymam w lodówce i gdy robię następny chleb (co ma miejsce nie rzadziej niż raz w tygodniu ) daję zaczyn +100g. mąki żytniej + 200ml żurku wody i zostawiam do rana (bo zwykle rozczyniam wieczorem ).Rano daję resztę mąk według uznania tak by w sumie było ok 0,5 kg bo ja wolę piec mniejsze chlebki ale mieć świeże .Do pieczenia używam automatu do chleba no chyba ,że muszę zrobić od święta wiecej no to w piekarniku. P.S Przecież żurek to właściwie to samo co zaczyn tylko konsystencja i ostateczne przeznaczenie z zasady inne :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2009 irytują mnie dziury po mieszadłachMieszadła wyjmuje się w chwilę po "ostatnim zamieszaniu", przeważnie jest to na około 90- 110 minut przed końcem pieczenia (w zależności od programu czy typu automatu) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-91800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Lutego 2010 Przepis na to ciasto czekoladowe jest w pierwszym poście tego tematu :smile: Fotki z przebiegu produkcji: Teraz ciasto jeszcze stygnie,jak nie zapomnę to jutro fotka z przekroju, bo smak zapewniam jest super :smile: [ Dodano: Pią 05 Lut, 2010 17:27 ] Blok Przepis ten przyjechał do Lubomierza w 1985 r z Olecka (Mazury) Składniki: ¾ szkl. cukru 2 jajka 1 margaryna Palma 4 łyżki kakao (holenderskie ciemne z wiatrakiem na opakowaniu) 5 paczek herbatników (te prostokątne) Przygotowanie: Margarynę rozpuścić na małym ogniu(nie gotować), cukier z jajkami wymieszać w metalowej misce na zimno, a następnie wstawić na mały ogień i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Jak margaryna się rozpuści to powoli wlewać ją do jajek z cukrem. WAŻNE!!! Margarynę wlewać powoli dlatego żeby woda na dnie garnka. która zebrała się pod rozpuszczoną margaryną nie dostała się do masy, ponieważ jak się dostanie woda to po ostygnięciu blok będzie rzadkawy. Gdy już mamy wymieszane trzy pierwsze składniki to dodajemy kakao przesiane przez sitko i mieszamy, a następnie miksujemy kilka minut mikserem dla uzyskania puszystości masy. Po zmiksowaniu wszystkiego dodajemy herbatniki połamane w kawałki 1.5x2 cm (można łamać w kawałki różnej wielkości, jak kto lubi) i mieszamy wszystko razem, aż ciastka i masa kakaowa się połączą i nakładamy łyżką do małej wyłożonej rozciętym woreczkiem śniadaniowym keksówki 24x10 cm. Do wykładania foremki NIE nadają się: folia aluminiowa i folia spożywcza.. Po nałożeniu do foremki blok podociskać na całej powierzchni łyżką i wstawić do lodówki na minimum 6-7godz. a najlepiej na całą noc. Po wystygnięciu kroić na kawałki o grubości 1.5cm. http://images50.fotosik.pl/257/128d2cc4d8e9b5c4m.jpg http://images45.fotosik.pl/257/7461f06e9514f3ccm.jpg http://images47.fotosik.pl/256/c3279294129eaac6m.jpg http://images50.fotosik.pl/257/3d325e981093a5e2m.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-98293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Lutego 2010 Fotki wczorajszych wyrobów :smile: Ciasto czekoladowe i Blok. Smacznego :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-98431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Tymi oto ciasteczkami dziś zakończyłem prace przy wyrobach własnych na święta :smile: http://img62.imageshack.us/img62/9563/obraz179q.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-107921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Tymi oto ciasteczkami dziś zakończyłem prace przy wyrobach własnych na święta :smile: No to z czystym sumieniem i radością możesz zasiąść wraz z rodziną do konsumpcji przy świątecznym stole . :smile: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-107924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Z ciebie nie jest Zbój Madej tylko piekarz, masaż i cukiernik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-107944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Co robisz aby górna część chleba, ta wyrastająca trochę ponad brytfankę, nie oddzielała się od reszty? Ja po upieczeniu od razu wyjmuję z brytfanki i obracam do góry nogami na 15 minut, wcześniej tylko skórkę z góry smaruję wodą żeby się ładnie błyszczała. Może to jest to? Pozdrowienia dla piekarza Zbója :clap: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-108455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Lipca 2010 Ptasie mleczko ½ L śmietany (ja daję jogurt) 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy op. 8g 1 czubata łyżka żelatyny ¾ szkl. wody przegotowanej zimnej (pół szklanki wystarczy) Żelatynę namoczyć w wodzie, i moczyć 30 min., potem podgrzać na małym ogniu, żeby się rozpuściła, NIE gotować. Cukier ze śmietaną wymieszać, aż cukier się rozpuści. Do rozmieszanego cukru ze śmietaną wlewać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając,. Wlać do formy i do lodówki, aby stężało. Można przekładać galaretką. Robiłem z truskawkami. Porcja podwójna. Jest to przepis z Mazur, kto jest jego autorem to nie wiem, ale wiem, że jest to szybki przepis na deser. W nawiasie napisałem moje modyfikacje. Na dnie ułożyłem herbatniki, lepiej się dzieli na porcje. Truskawki lub inne owoce powinny być osuszone na ręczniku papierowym, ale nie koniecznie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-116799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Lipca 2010 Napewno wypróbuje- szybko i smacznie ! tak na deserek po karczku z młodymi ziemniaczkami i sałatą :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-116807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Lipca 2010 Jest to przepis z Mazur https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5769 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-116809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Lipca 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5769Czytałem kiedyś, twój deser z jajkami mój nie :smile: Heniutek, nie miałeś na myśli plagiatu z mojej strony :rolleyes: Tu jest oryginales spisany przez moją mamę jakieś 26 lat wstecz :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-116811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Lipca 2010 Fajny i prosty przepis Zbuju szczegolnie na te upalne dni. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-116812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Lipca 2010 Spoko Madejku :grin: Tak dokleiłem link, by można mieć skalę porównawczą . :thumbsup: Czekam na sernik na zimno by porobić fotki i dać z przepisem bo ze słodyczy to najbardziej lubię takie ciasta bez pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/2/#findComment-116813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.