Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niespodziewane dreptanie, czyli spadający "Biszkopt Halusi"wieczorem :lol:

Zbójaszku biszkopcik pierwsza klasa :clap: ... tak patrzę i wydaje mi się że mi aż taki wysoki nie wychodzi :grin: no no...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-148969
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

wydaje mi się że mi aż taki wysoki nie wychodzi :grin:

Moja tortownica mała to i wysoki jest, już miałem kupić taką fi 26cm i qurcze z głowy wyleciało :lol: ale kupię :cool:

a ja dawałem prosto z lodówki :mellow:

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że jak jajka mają temp pokojową to lepiej piana się ubija :rolleyes: chyba, no i lepiej żółtko od białka się oddziela.

No widzisz... może poprzednim razem dałes jednak jedno jajko wicej ? :wink:

Do dziś nie jestem pewien jak wtedy z jajkami było, ile ich dałem, mogło być też tak, że jajka były zbyt duże, ale dziś jaja liczyłem dwa razy czy aby na pewno się nie jorgnąłem z ilością :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-148977
Udostępnij na innych stronach

a gdzie się podziały szynki, balerony i kiełbaski

Spoko spoko :lol: za jakiś czas będą, na razie jeszcze w zamrażarce są małe zapasy, a poza tym ostatnio coś w mięsie pieczonym zasmakowałem, polecam "Boczek czosnkowy chili" :cool:

przecież starszy "parmeńskie" przygotowywał dzisiaj :)

No właśnie :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-149171
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Madeju - co zrobiłam źle? W niedzielę popełniłam Twoją napoleonkę. Zastanawiałam się, jaki efekt będzie, gdy wyleję gorący krem na ciasto, które nie będzie w formie, a więc przewidywałam, że krem będzie wyłaził bokami. Tak więc upieczone ciasto przycięłam do wielkości posiadanej formy ("dzięki" temu napoleonka od razu mniejsza niż fabryczna wielkość ciasta). Krem zrobiłam dokładnie zgodnie z przepisem, ale moim zdaniem jego konsystencja, zwłaszcza kremu gorącego, jest zbyt rzadka, by krem trzymał się w granicach ciasta. Ogólnie ciacho wyszło bardzo dobre, tyle że to docinanie do formy mi się nie podoba, a i w formie trudno się kroi ze względu na krem. Czy zrobiłam za rzadki krem? Dałam szklankę mąki. Jaka powinna być jego konsystencja?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-149440
Udostępnij na innych stronach

Sosna, Krem ma być taki trochę rzadkawy, ale nie bardzo rzadki. Zawsze "zalewam" napoleonkę jak jest w formie wyłożonej papierem do pieczenia i jak wystygnie to wyciągam, jak robię w formie z dnem wyjmowanym to wyjmę sam, ale jak w innej formie to do wyjęcia napoleonki potrzeba pomocy, trzeba chwycić za brzegi papieru i powoli wyjąć ciastko z formy :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-149454
Udostępnij na innych stronach

Nowa i większa tortownica fi 26cm. Biszkopt piekłem 33min. i po godzinie stygnięcia ma 7.2cm wysokości :grin:

 

Koniec pieczenia, a przed spadaniem na spiżarnianą podłogę.

 

 

Tuż po lądowaniu na podłodze i kilka minut później po zdjęciu obręczy.

 

 

To się nazywa biszkopt :grin: Haluśkowy oczywiśice :cool:

Godzinkę po pieczeniu :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150185
Udostępnij na innych stronach

No w końcu oglądnąłem tego twojego olbrzyma :) Kawał biszkopta ci wyszedł :shock: :clap: :clap: :clap:

I ładny nowy znaczek masz na zdjęciach :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150325
Udostępnij na innych stronach

Kawał biszkopta ci wyszedł :shock: :clap: :brawo: :clap:

To fakt, sam jestem zaskoczony, od wczoraj jak wystygł, nadal wygląda jak na ostatniej fotce. Później jak już będę po leżakowaniu to przełożę masą galaretkową... od Haluśki oczywiście :cool:

I ładny nowy znaczek masz na zdjęciach :wink:

Beiot zrobił, fajny chłopina z niego :rolleyes: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150327
Udostępnij na innych stronach

Trzy pączki podgrzałem w kuchence mikr. coby były jak świeże, a trzy na zimno :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150382
Udostępnij na innych stronach

"Prosty przekładaniec biszkoptowy"

 

Biszkopt wg przepisu wiadomo kogo :cool: , pianka cytrynowa też od Haluśki :grin:

 

"Bita śmietana z galaretką":

 

0.6L śmietany 30%

2 galaretki(ja użyłem cytrynowych)

0.5L gorącej wody

 

Śmietanę bardzo zimną ubić na sztywno, dodać do niej tężejącą galaretkę i jeszcze troszkę ubić i wykładać na podzielonego i nasączonego biszkopta. Ja do nasączenia zmieszałem brandy z wodą.

 

Pierwszy raz coś takiego przekładałem. Po nasączeniu przekładaniec mój jest dla mnie bdb, ale nie nadaje się do spożycia dla dzieci, mogą po nim dłuuuugo spać, tzn. przeholowałem odrobinkę z brandy :lol:

 

Łatwiej mi pół świntucha sprawić nożem niż dzielić biszkopta :cool:

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Ostatnie moje ciacho do świąt WN :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150404
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Madeju narobiłeś Pan smaku tym "labradorem" :thumbsup: :clap:

A dobre jest, oj jest :grin:

Jak byś nie wyjadał bitej śmietany to by ci na boki wystarczyło. :grin:

:grin: a tam zaraz wyjadał, trochę spróbowałem, może tak z półtorej łyżki :rolleyes: chyba :lol:

Co do boków to nie miałem w planach i "okładać" pianką, miało być prosto i smaczniaście :thumbsup:

 

 

I jeszcze dodam, że pianka tak szybko stygła, że przed każdym następnym jej nałożeniem musiałem piankę rozbić ponownie mikserem, ale jakoś się udało :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150414
Udostępnij na innych stronach

W innym temacie Zbój napisał

"ja już na "oparach jadę"

ale nie ma to jak "dobre-proste" węglowodany :tongue:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150417
Udostępnij na innych stronach

I jak świetnie sobie poradziłeś Zbójaszku :thumbsup: :clap:

Wierzch można posypać startą czekoladą ...ale wyszło fajne ciacho :grin:

Nie wierzę w to że już do świąt nic nie upieczesz :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150418
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze dodam, że pianka tak szybko stygła, że przed każdym następnym jej nałożeniem musiałem piankę rozbić ponownie mikserem, ale jakoś się udało

Ja na tą ilość śmietany daję jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150419
Udostępnij na innych stronach

Nie wierzę w to że już do świąt nic nie upieczesz :wink:

Haluś, jednak uwierz :grin: Z "robotą" ruszam dopiero w Wielki Tydzień :cool:

Ja na tą ilość śmietany daję jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.

Było by mało, dla mnie, do nałożenia między plastry biszkpptu :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150421
Udostępnij na innych stronach

"Prosty przekładaniec biszkoptowy"

Heh !!! A to ci dopiero ciacho !!! :lol: :clap: :clap: :thumbsup:

przeholowałem odrobinkę z brandy

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :wink:

 

Piekny wyrób :) Ja w poniedziałek-wtorek coś pomyślę :grin:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150484
Udostępnij na innych stronach

przeholowałem odrobinkę z brandy :lol:

 

Jak parowoza nie będziesz potem prowadził , to śmiało możesz jeść :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150486
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

"Bułka Wrocławska"

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=104308#104308 przepis w tym linku jest tak ciut niżej :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-153448
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

 

Biszkopty Haluśkowe, gotowe. Prędkość spadania i i upadek na spiżarnianą podłogę prawidłowy :cool: Nie opadły :!:

Okrągły będzie przekładany pianką śmietanowo-galaretkową też od Haluśki.

Prostokątny idzie na "3bit", w oryginalnym przepisie jest na herbatnikach, ale podejrzałem u Jacka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=185561#185561 i tym razem zrobię na cieście, pozostałe składniki takie jak tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161996#161996 :grin:

 

Prostokątny biszkopt ciut cienki wyszedł, ale chyba za dużą blachę wziąłem :rolleyes:

 

Jutro też dreptam "Szarlotkę z Bielska" od Kasi Markowej :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157888
Udostępnij na innych stronach

Tym razem do jednego z chlebów dodam trochę drożdży suchych by porównać smak,konsystencję i wielkość chlebka

No i jakie wnioski?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157931
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

Tym razem do jednego z chlebów dodam trochę drożdży suchych by porównać smak,konsystencję i wielkość chlebka

No i jakie wnioski?

Nie mogę przypomnieć kiedy ja to pisałem :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157938
Udostępnij na innych stronach

Biszkopty Haluśkowe, gotowe.

super ! Ja ciasta jutro będe piekł dopiero...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157940
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.