Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Października 2010 I koniec dreptania :grin:Nareszcie tak :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 30 Października 2010 Wczorajsze wędzenie. Qrcze, chyba :rolleyes: jestem zadowolony z kiełbas :thumbsup: :thumbsup: Jedna gruba i 4 cienkie do bieżącego spożycia pozostałe do podsuszenia wiszą w spiżarni. Na zdjęciu po lewej suszą się dwie grube, które wędziłem 14-10-2010 i jeszcze się posuszą Na tło za kiełbasami nie patrzeć, to spiżarnia, najlepsze miejsce do peklowania i podsuszania wędlinek :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 30 Października 2010 Qrcze, chyba :rolleyes: jestem zadowolony z kiełbas :thumbsup: :pycha: Jak można nie być zadowolonym z tych pięknych wyrobów. Ta gruba kiełbasa bardzo ładnie wygląda w przekroju. :thumbsup: Qrcze :grin: Zbóju muszę udać się do Ciebie na korepetycje :tongue: SDM Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 31 Października 2010 Zbóju muszę udać się do Ciebie na korepetycje :tongue: SDM :grin: Korepetycję to ja jeszcze sam muszę trochę pobrać, ale... Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 31 Października 2010 @halusia@, Zbój Madej, kto jak kto ....., ale Wy to nie przesadzajcie :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-130067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 8 Listopada 2010 Gruba lubomierska(przepis już nieaktualny) z dn. 2010-10-15. Jest wędzona parzona podsuszana. Dziś poszła do zamrażarki Ta jest wędzono-pieczona 2010-10-29, też poszła do zamrażarki, trzy zostawiłem do spożycia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-131160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 8 Listopada 2010 Gruba lubomierska(przepis już nieaktualny) z dn. 2010-10-15 :rolleyes: Bo co? Bo słonina, dobrze zrozumiałam :question: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-131168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 8 Listopada 2010 :rolleyes: Bo co? Bo słonina, dobrze zrozumiałam :question:Tak słonina, przepis już zmieniony, zmieniłem też wagę mięs i jeszcze jakieś tam drobiazgi w przepisie. Jak pozjadamy te,które zrobiłem to będę robił wg nowego przepisu. Będę tak długo próbował robić, aż będzie dobra dla mnie i rodziny i będzie powtarzalność wyrobu :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-131178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 15 Listopada 2010 Kiełbasa z tego wędzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156939#156939 po 17-tu dniach podsuszania na noc do lodówki do wychłodzenia, jutro zamrażarka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-132204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 17 Marca 2011 "Zbój & Borniak" sp.j. Kiełbasa bez specjalnego przepisu, tylko po to, żeby Borniaka wypróbować. Wyszła dobra, recepturę stworzę "Kiełbasa zagryzkowa Zbója" - prototyp Wp I z mięśnia czterogłowego - 90dag - sitko 10mm Wp IIb (boczek) - 82dag - sitko 8mm Wp III - 38dag(dałem ciut więcej niż powinno być) - sitko 4mm i kutrowanie Jelita 30/32mm (półtora roku w soli były) Przyprawy: p-sól - 16g/kg pieprze kolorowy do smaku majeranek do smaku czosnek świeży - 5 ząbków pieprz cayenne - 1g na całość mięsa woda zimna - 100ml Wp III kutrowałem z przyprawami i 50ml wody, wp I i wp II wymieszałem z resztą wody połączyłem z wykutrowaną wp III i mieszałem aż się wszystko połączyło i odstawiłem do spiżarni na czas mego leżakowania po pracy. Przed nadziewaniem zamieszałem farsz raz jeszcze i nadziewałem. Kiełbasa osadzała się w kuchni niecałe 3 godzinki, następnie wędzenie zrębkami olchy przez 105min. Pięć kiełbasek parzyłem 30min. temp. 72-74st.C pozostałe podpiekałem w temp. 85-90st.C 30min. Jak zakręciłem pieprzu do farszu to wyszła naprawdę po Zbóju :lol: W następnej kiełbasie szynkę "myszkę" zastąpię wpI z łopatki Z kiełbasy jak i z Borniaka jestem kontent, nawet bardzo Przed parzeniem i po parzeniu. http://images8.fotosik.pl/1467/70681c2bd6c4ea96m.jpg http://images8.fotosik.pl/1467/98c9c39b7a42d6e8m.jpg Po podpieczeniu. http://images8.fotosik.pl/1467/7c714e973a5f0b23m.jpg Przekroje wędzono-parzonej i wędzono-podpiekanej. http://images8.fotosik.pl/1467/1b6feb3c8510157cm.jpg http://images8.fotosik.pl/1467/c05114878073409em.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 17 Marca 2011 "Kiełbasa zagryzkowa Zbója" - prototyp Bardzo udany ten prototyp :thumbsup: :clap: Jeszcze tylko coś z twojej biblioteczki,i będzie komplet :lol: Borniak sprawdził sie w 100%,będziesz miał z niego pociechę :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 18 Marca 2011 Prosty przepis, a jaka fajna kiełbasa :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 18 Marca 2011 "Zbój & Borniak" sp.j. :grin: prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem ten przewód dymny wystawiony przez okno! :tongue: kiełbasa spoko, i ładnie uwedzona Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 18 Marca 2011 :grin: prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem ten przewód dymny wystawiony przez okno! :tongue: :lol: wiem, ze trochę dziwnie wygląda, ale inaczej nie da rady Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 18 Marca 2011 Witam Zbója Madeja wygląda super,zapewne tak też smakuje :lol: :thumbsup: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 18 Marca 2011 Witam Zbója Madeja wygląda super,zapewne tak też smakuje :lol: :thumbsup: pozdrawiamWitanko Wiesiu :grin: Smak jest oki, jest pikantna, no może ciutkę za bardzo :rolleyes: Teraz powisi sobie w spiżarni kilka dni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 18 Marca 2011 Sasiedzi pewnie maja zagwozdkę o co kaman :grin:Jeszcze nie widzieli, jak zacząłem dymić to już szarówka się robiła. Jak zwrócą mi uwagę to w nocy zadymiać trza będzie, ale to nie problem :lol: [ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 18:19 ] aaa no i pekluje się łopatka i 3 boczki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 19 Marca 2011 '' Zagryskowa '' pierwsza klasa.Takie tam Zbórniaki jak to Filip pisał :lol: Fajny kolorek i widzę że chudziutkaNiestety nie taka miała być, chyba boczku dam więcej następnym razem, albo dam tłustszy, co do smaku to pieprz cayenne robi swoje :thumbsup: oj robi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 26 Marca 2011 "Kiełbasa Drobiowa" Pierś kurczaka b/s - 0.91kg sitko14mm Udo indyka b/s b/k - 1.43kg sitko 8mm Wp III - 0.33kg sitko 2.5mm Skórki z kurcz. i tłuszczyk drob. - 0.28kg sitko 2.5mm i kutrowanie p-sól - 16g/kg tylko do wp III sól - 16g/kg majeranek gałka muszk. czosnek świeży 4 ząbki pieprze świeżo kręcony jelita wp fi 30/32 Do peklowania i solenia mięsa krojone w kostkę, peklowanie trochę ponad 24godz., następnie zmielone, mięsa mieszałem razem, skórki z dodatkiem 110ml zimnej wody kutrowałem i dodałem do wymieszanych mięs, wszystko mieszałem z dodatkiem przypraw, nadziewałem w jelita i powiesiłem w temp. pokojowej na jakieś 2-3godz. Następny raz użyję jelita mniejszego kalibru. Osuszanie temp. 40-50st.C jakieś 40min, wędzenie 50-55st.C 110min, pod koniec wędzenia podniosłem temp. do prawie 60st.C jakieś 20min. Parzenie 24min w temp. 73-73st.C, 20 min. parzenia by wystarczyło. Trochę słabo jelita nabiłem, ale kiełbasa jest mniamuśna i co ważne nie jest sucha :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Marca 2011 kiełbasa jest mniamuśna i co ważne nie jest sucha :clap: :clap: :clap: ja jeszcze drobiowej nie robiłem... moze przed świetami jak będę białą robił to trochę drobiowej "ukręcę" Ale teraz to masz luksus z tym wędzeniem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Marca 2011 Ale teraz to masz luksus z tym wędzeniem Z Borniakiem to wygoda jest :grin: ale jak na złość :devil: czasu na wędzenie zaczyna brakować :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Marca 2011 Pierś kurczaka b/s - 0.91kg sitko14mm Udo indyka b/s b/k - 1.43kg sitko 8mm A skąd Ty ten drób nabyłeś? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 26 Marca 2011 A skąd Ty ten drób nabyłeś? Ze sklepu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 26 Marca 2011 Ze sklepu Myślę, że wkrótce moja koleżanka prowadząca badania na temat zawartości m.innymi antybiotyków w tuszkach drobiu konsumpcyjnego, czy jakoś tak, podzieli się ze mną wiedzą. W czerwcu ma mieć wyniki, myślę że uszczknę trochę wiadomości, ale ostatnio stwarzała wrażenie zakłopotanej, gdy ją zapytałem o to żarcie drobiowe ze sklepu. Czasem też coś kupuję, przynajmniej na razie, choć po ostatniej wizycie w ubojni drobiu, trochę się osłabiłem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 26 Marca 2011 choć po ostatniej wizycie w ubojni drobiu, trochę się osłabiłem. Wierzę Ci pis-u, też różności słyszałem, czytałem, ale ja niestety nie mam możliwości kupować drobiu z wolnego chowu, niestety Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.