Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I koniec dreptania :grin:

Nareszcie tak :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129809
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wędzenie.

 

Qrcze, chyba :rolleyes: jestem zadowolony z kiełbas :thumbsup: :thumbsup: :cool:

 

 

Jedna gruba i 4 cienkie do bieżącego spożycia pozostałe do podsuszenia wiszą w spiżarni. Na zdjęciu po lewej suszą się dwie grube, które wędziłem 14-10-2010 i jeszcze się posuszą :cool:

 

 

Na tło za kiełbasami nie patrzeć, to spiżarnia, najlepsze miejsce do peklowania i podsuszania wędlinek :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129889
Udostępnij na innych stronach

Qrcze, chyba :rolleyes: jestem zadowolony z kiełbas :thumbsup: :pycha: :cool:

Jak można nie być zadowolonym z tych pięknych wyrobów.

Ta gruba kiełbasa bardzo ładnie wygląda w przekroju. :thumbsup:

 

Qrcze :grin: Zbóju muszę udać się do Ciebie na korepetycje :tongue: SDM

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129899
Udostępnij na innych stronach

Zbóju muszę udać się do Ciebie na korepetycje :tongue: SDM

:grin: Korepetycję to ja jeszcze sam muszę trochę pobrać, ale...

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-129975
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Zbój Madej, kto jak kto ....., ale Wy to nie przesadzajcie :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-130067
Udostępnij na innych stronach

Gruba lubomierska(przepis już nieaktualny) z dn. 2010-10-15. Jest wędzona parzona podsuszana. Dziś poszła do zamrażarki :cool:

 

 

Ta jest wędzono-pieczona 2010-10-29, też poszła do zamrażarki, trzy zostawiłem do spożycia :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-131160
Udostępnij na innych stronach

Gruba lubomierska(przepis już nieaktualny) z dn. 2010-10-15

:rolleyes: Bo co? Bo słonina, dobrze zrozumiałam :question:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-131168
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: Bo co? Bo słonina, dobrze zrozumiałam :question:

Tak słonina, przepis już zmieniony, zmieniłem też wagę mięs i jeszcze jakieś tam drobiazgi w przepisie. Jak pozjadamy te,które zrobiłem to będę robił wg nowego przepisu. Będę tak długo próbował robić, aż będzie dobra dla mnie i rodziny i będzie powtarzalność wyrobu :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-131178
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z tego wędzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156939#156939 po 17-tu dniach podsuszania na noc do lodówki do wychłodzenia, jutro zamrażarka :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-132204
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

"Zbój & Borniak" sp.j.

 

Kiełbasa bez specjalnego przepisu, tylko po to, żeby Borniaka wypróbować. Wyszła dobra, recepturę stworzę :cool:

 

"Kiełbasa zagryzkowa Zbója" - prototyp

 

Wp I z mięśnia czterogłowego - 90dag - sitko 10mm

Wp IIb (boczek) - 82dag - sitko 8mm

Wp III - 38dag(dałem ciut więcej niż powinno być) - sitko 4mm i kutrowanie

Jelita 30/32mm (półtora roku w soli były)

 

Przyprawy:

p-sól - 16g/kg

pieprze kolorowy do smaku

majeranek do smaku

czosnek świeży - 5 ząbków

pieprz cayenne - 1g na całość mięsa

woda zimna - 100ml

 

Wp III kutrowałem z przyprawami i 50ml wody, wp I i wp II wymieszałem z resztą wody połączyłem z wykutrowaną wp III i mieszałem aż się wszystko połączyło i odstawiłem do spiżarni na czas mego leżakowania po pracy. Przed nadziewaniem zamieszałem farsz raz jeszcze i nadziewałem. Kiełbasa osadzała się w kuchni niecałe 3 godzinki, następnie wędzenie zrębkami olchy przez 105min. Pięć kiełbasek parzyłem 30min. temp. 72-74st.C pozostałe podpiekałem w temp. 85-90st.C 30min. Jak zakręciłem pieprzu do farszu to wyszła naprawdę po Zbóju :lol:

W następnej kiełbasie szynkę "myszkę" zastąpię wpI z łopatki

 

Z kiełbasy jak i z Borniaka jestem kontent, nawet bardzo :cool:

 

 

Przed parzeniem i po parzeniu.

http://images8.fotosik.pl/1467/70681c2bd6c4ea96m.jpg http://images8.fotosik.pl/1467/98c9c39b7a42d6e8m.jpg

 

Po podpieczeniu.

http://images8.fotosik.pl/1467/7c714e973a5f0b23m.jpg

 

Przekroje wędzono-parzonej i wędzono-podpiekanej.

http://images8.fotosik.pl/1467/1b6feb3c8510157cm.jpg http://images8.fotosik.pl/1467/c05114878073409em.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152585
Udostępnij na innych stronach

"Kiełbasa zagryzkowa Zbója" - prototyp

Bardzo udany ten prototyp :thumbsup: :clap:

Jeszcze tylko coś z twojej biblioteczki,i będzie komplet :lol:

Borniak sprawdził sie w 100%,będziesz miał z niego pociechę :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152592
Udostępnij na innych stronach

"Zbój & Borniak" sp.j.

:grin: prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem ten przewód dymny wystawiony przez okno! :tongue:

kiełbasa spoko, i ładnie uwedzona :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152600
Udostępnij na innych stronach

:grin: prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem ten przewód dymny wystawiony przez okno! :tongue:

:lol: wiem, ze trochę dziwnie wygląda, ale inaczej nie da rady :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152601
Udostępnij na innych stronach

Witam Zbója Madeja wygląda super,zapewne tak też smakuje :lol: :thumbsup: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152626
Udostępnij na innych stronach

Witam Zbója Madeja wygląda super,zapewne tak też smakuje :lol: :thumbsup: pozdrawiam

Witanko Wiesiu :grin:

Smak jest oki, jest pikantna, no może ciutkę za bardzo :rolleyes: Teraz powisi sobie w spiżarni kilka dni :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152628
Udostępnij na innych stronach

Sasiedzi pewnie maja zagwozdkę o co kaman :grin:

Jeszcze nie widzieli, jak zacząłem dymić to już szarówka się robiła. Jak zwrócą mi uwagę to w nocy zadymiać trza będzie, ale to nie problem :lol:

 

[ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 18:19 ]

aaa no i pekluje się łopatka i 3 boczki :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152658
Udostępnij na innych stronach

'' Zagryskowa '' pierwsza klasa.

Takie tam Zbórniaki jak to Filip pisał :lol:

Fajny kolorek i widzę że chudziutka

Niestety nie taka miała być, chyba boczku dam więcej następnym razem, albo dam tłustszy, co do smaku to pieprz cayenne robi swoje :thumbsup: oj robi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-152842
Udostępnij na innych stronach

"Kiełbasa Drobiowa"

 

Pierś kurczaka b/s - 0.91kg sitko14mm

Udo indyka b/s b/k - 1.43kg sitko 8mm

Wp III - 0.33kg sitko 2.5mm

Skórki z kurcz. i tłuszczyk drob. - 0.28kg sitko 2.5mm i kutrowanie

 

p-sól - 16g/kg tylko do wp III

sól - 16g/kg

majeranek

gałka muszk.

czosnek świeży 4 ząbki

pieprze świeżo kręcony

jelita wp fi 30/32

 

Do peklowania i solenia mięsa krojone w kostkę, peklowanie trochę ponad 24godz., następnie zmielone, mięsa mieszałem razem, skórki z dodatkiem 110ml zimnej wody kutrowałem i dodałem do wymieszanych mięs, wszystko mieszałem z dodatkiem przypraw, nadziewałem w jelita i powiesiłem w temp. pokojowej na jakieś 2-3godz. Następny raz użyję jelita mniejszego kalibru. Osuszanie temp. 40-50st.C jakieś 40min, wędzenie 50-55st.C 110min, pod koniec wędzenia podniosłem temp. do prawie 60st.C jakieś 20min. Parzenie 24min w temp. 73-73st.C, 20 min. parzenia by wystarczyło. Trochę słabo jelita nabiłem, ale kiełbasa jest mniamuśna i co ważne nie jest sucha :thumbsup: :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154131
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa jest mniamuśna i co ważne nie jest sucha

:clap: :clap: :clap:

ja jeszcze drobiowej nie robiłem... moze przed świetami jak będę białą robił to trochę drobiowej "ukręcę" :)

Ale teraz to masz luksus z tym wędzeniem :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154136
Udostępnij na innych stronach

Ale teraz to masz luksus z tym wędzeniem :)

Z Borniakiem to wygoda jest :grin: ale jak na złość :devil: czasu na wędzenie zaczyna brakować :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154143
Udostępnij na innych stronach

Pierś kurczaka b/s - 0.91kg sitko14mm

Udo indyka b/s b/k - 1.43kg sitko 8mm

A skąd Ty ten drób nabyłeś? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154180
Udostępnij na innych stronach

A skąd Ty ten drób nabyłeś? :cool:

Ze sklepu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154181
Udostępnij na innych stronach

Ze sklepu

Myślę, że wkrótce moja koleżanka prowadząca badania na temat zawartości m.innymi antybiotyków w tuszkach drobiu konsumpcyjnego, czy jakoś tak, podzieli się ze mną wiedzą. W czerwcu ma mieć wyniki, myślę że uszczknę trochę wiadomości, ale ostatnio stwarzała wrażenie zakłopotanej, gdy ją zapytałem o to żarcie drobiowe ze sklepu. Czasem też coś kupuję, przynajmniej na razie, choć po ostatniej wizycie w ubojni drobiu, trochę się osłabiłem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154189
Udostępnij na innych stronach

choć po ostatniej wizycie w ubojni drobiu, trochę się osłabiłem. :cool:

Wierzę Ci pis-u, też różności słyszałem, czytałem, ale ja niestety nie mam możliwości kupować drobiu z wolnego chowu, niestety :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-154193
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.