Zbój Madej Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Keks grodziski, znaczy się abratkowy Posmakowałem.Szczerze napiszę, nie tam żebym Tomusiowi maślił oczywiście, ale naprawdę keks abratkowy w smaku perfekt, polecam bardzo Sernik.Kaszę zamieniłem na mąkę jak przepis zezwala, spodu z ciasta nie robiłem bo nie lubię, do riccotty pobiedziskiej dałem sok z jednej cytryny, zamiast skórki z pomarańczy dałem dodatkowo rodzynki, dałem ziarna z dwóch lasek wanilii.Kilkadzisiąt min. po upieczeniu sernik nie opadł.Z ostrożności piekłem w dużej formie, mama mówiłem coby mniejszą wziąć, ale się cykałem coby nie wylatało ciasto podczas pieczenia i dlatego sernik wyszedł cienkawy.Temp. pieczenie przez 12 min. 160 st.C i podniosłem do 180 St.C przez 60 min., studziłem w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jakieś 30 min., kolejne pieczenie będzie już w 180 Jakie w smaku to jutro sie dowiem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja, znaczy Zbój, piekłem 30 min. w temp. 180 st.C i 30 min. W temp. 160 st.C Wojtek z termoobiegiem czy bez ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zbojaszku piekne cista zrobiles :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Wojtek z termoobiegiem czy bez ? Bez termoobiegu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki. Z ciastami idziesz jak burza Edytowane 27 Grudnia 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Wiedeński nr. 2 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=392694W porównaniu do poprzedniego opadł bardzo nieznacznie, zakalca brak, piekłem w 180st.C w mniejszej blaszce, następny wiedeński będzie w jeszcze mniejszej blaszce.Do sernika użyłem najlepszego sera riccotta z Pobiedzisk, ser był robiony 15 Grudnia, przez 19 dni był zpakowany próżniowo i leżał w lodówce, dziś rano go próbowałem i miał bardzo lekko kwaskowaty smak, do wiedeńskiego jak znalazł, sera nie mieliłem. Ilość pudru zmniejszyłem do 30 dag., część mąki zastąpiłem budyniem waniliowym bez cukru, rodzynek nie dawałem coby wszyscy u mnie mogli go jeść, skórkę pomarańczową zastąpiłem olejkiem pomarańczowym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Wiedeński nr. Rewelacyjny... Wojtku... jak masz dużą tortownicę to proponuję w niej... wyłożyć papierem do pieczenia... ja tak ostatnio piekłam . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 3 Stycznia 2015 proponuję w niej... wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyłem papierem do pieczenia, na fotce go widać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Wyłożyłem papierem do pieczenia, na fotce go widać Ależ Wojtku.. ja Tobie tego nie zarzucam.. chodziło mi o tortownicę...osobiście nie lubię jej wykładać papierem ale do sernika trzeba.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 3 Stycznia 2015 chodziło mi o tortownicę Ahaaaaaa, cosik nie załapałem o co kaman :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Przepis jest we wcześniejszych postach, ale szukać się nie chce, wstawiam raz jeszcze. Tym razem nie piekłem dwóch mniejszych bułek, ale jedną większą w keksówce. Dodałem 7g suchych drożdży i nie robiłem zaczynu Bułki pszenno-razowe, przepis z głowy. Składniki: mąka pszenna tortowa - 350 gmąka żytnia razowa typ 2000 - 150 gwoda ciepła - 200-220 mlsól - 6 g Zaczyn: mąka pszenna - 30 gcukier - 6 gdrożdże świeże - 15 gwoda ciepła - 100 ml Suche składniki na zaczyn wymieszać, zalać wodą, wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 15 min. w zależności od temp. w pomieszczeniu. Mąki i sól wymieszać dodać gotowy zaczyn i ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-65 min. po tym czasie ciasto zagnieść celem odgazowania, formować bułki. Uformowane bułki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 35-40 min. Piekarnik nagrzać do 200st.C i w takiej temp. piec bułki. Bułki przed włożeniem do piekarnika smaruję ciepłą wodą, wkładam je do piekarnika i dodatkowo piekarnik spryskuję wodą coby skórka fajna była, po 20 min. pieczenia spryskuję piekarnik raz jeszcze. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę do wystygnięcia. Spożywać z tym z czym lubicie Piekłem w 200st.C, ale nie mogę przypomnieć jak długo :facepalm: , chyba 40 lub 45 min Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 3 Lutego 2015 Przed Niedzielą roladkę machnąłem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=298271 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Po jakiś pięciu latach przerwy, od kilku tygodni "walczę" z chlebami. Był zakwas i chleby na zakwasie, ale nie byłem z tych produkcji zadowlniony, więc na jakiś czas z zakwasów chlebowych jestem "wyleczony".Dziś machnąłem dwa chlebki własnego pomysłu na suchych drożdżach. "Letko" słonawe, ale konsystencja, wygląd no i ogólny smak lekko kwaskowaty chleba jest oki. Jutro robię następne po małych modyfikacjach W Środę przyjedzie jeden poważny pan to może choć kromkę spożyje, w Piątek przybędzie jeszcze poważniejszy pan, ten to pewnie zje więcej chlebka, w Sobotę to już bardzo poważni państwo przyjadą i też pewnie spożyją :DPrzepis z dziś : mąka przenna typ 500 i 550 - 60 dagmąka żytnia chlebowa 720 - 15 dagmąka żytnia 2000 - 5 dagsól - 25 gsuche drożdże - 7 gwoda - 450 ml, trochę za dużo i musiałem nieznacznie mąką podsypaćWsio razem wymieszałem w robocie, podzieliłem na dwie części i do małych foremek posmarowanych olejem i posypanych mąką. Piekarnik nagrzałem do 230 st.C. włożyłem foremki, piekłem 15 min. po tym czasie zmniejszyłem temp. do 200 st.C i piekłem 25 min. piekarnik wyłączyłem, ale foremki zostawiłem w piekarniku jeszcze na 5 min. Po wyjęciu z piekarnika na kratkę do wystudzenia. W czasie pieczenia dwa razy piekarnik spryskiwałem wodą. Ciasto w foremkach rosło 2 godz. i 20 min. Przepis na jutro: mąka pszenna typ 550 - 60 dagmąka żytnia chlebowa 720 - 20 dagmąka żytnia 2000 - 5 dagsól - 22 gdrożdże suche - 7 gwoda - 450 ml Edytowane 9 Lutego 2015 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 9 Lutego 2015 Wojtku.... chlębki bardzo ładne... widzę że teraz poważnie podchodzisz do swoich poważnych i bardzo poważnych gości Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 9 Lutego 2015 poważnie podchodzisz do swoich poważnych i bardzo poważnych gości Staram się jak mogę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 9 Lutego 2015 Po jakiś pięciu latach przerwy, od kilku tygodni "walczę" z chlebami. Oj żebym to ja mógł sobie pojeść takiego chlebka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zbójaszku - pewnie jeden z VIPów to Andrzejek - osobiście widziałem jak chlebek na zlocie kuligowym jadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 9 Lutego 2015 Oj żebym to ja mógł sobie pojeść takiego chlebka. Arecki, ja też mącznych nie mogę już tak jak kiedyś, jedzenie chleba zmniejszyłem, tak żeby nie skłamać o jakieś 2/3 chyba, mam jeszcze "przebłyski" i zjem kilka kromek na raz, ale to juz żadkość. Z dzisiejszych pół zaniosłem siostrze, z drugiej połówki zjadłem pół kromeczki tak na smak, jutro pewnie zjem kromkę, resztę mama. Drugi cały dałem do zamrażarki Zbójaszku - pewnie jeden z VIPów to Andrzejek Tak Henio osobiście widziałem jak chlebek na zlocie kuligowym jadł O! dobrze wiedzieć, nie powie już, że nie może :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 9 Lutego 2015 nie powie już, że nie może Jak już taką krwawicą zrobiłeś to powiem że mogę !!! :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 9 Lutego 2015 Jak już taką krwawicą zrobiłeś to powiem że mogę !!! :D I to cieszy mnie niezmiernie Kólu Złoty :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 10 Lutego 2015 Kolejne chlebki.Wczorajsze były lepsze w konsystencji, ale ciutkę za słone, dziś na sól oki, ale konsystencja nie jest taka jak wczoraj, albo niepotrzebnie zwiększyłem ilość mąki żytniej chlebowej, albo pszenną trzeba było dodać typ 500, a nie 550. Będą dalsze próby chlebowe aż będzie oki z każdej strony. Może ilość drożdży zwiększę :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ładne chlebki i perfekcyjne nacięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zbóju chlebki perfekcyjne , ja udoskonalam swoja produkcję chleba na zakwasie. Początki były trudne ale teraz jest dużo lepiej pomijając czasochłonność. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zbojaszku piekne chlebusie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 10 Lutego 2015 A to mój pszenno-żytni Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.