Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pisać nie ma co, mistrzowskie wykonanie i tyle :clap::D :D

 

Haluś, ja po wyjęciu bloku z foremki nie wyciągam z folii, ni obsycha w lodówce :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-305391
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Haluś, ja po wyjęciu bloku z foremki nie wyciągam z folii, ni obsycha w lodówce :D

Wojtku.. ja usunęłam tę folię i wrzuciłam ponownie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.. wierzch przykryłam folią spożywczą :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-305401
Udostępnij na innych stronach

Litości :facepalm::tongue::D

 

Nie litości :tongue: tylko kupuj produkty i do dreptania :D Czas robocizny wraz z połamaniem ciastek to jakieś 40 min. spacerkiem, tylko stygnąć musi "troszkę" :D

 

 

Wojtku.. ja usunęłam tę folię i wrzuciłam ponownie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.. wierzch przykryłam folią spożywczą :)

 

 

Haluś, można i tak, dla mnie szkoda zachodu :D mniej zużytego materiału :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-305404
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chyba z rok czasu jabłecznika Haluśkowego nie robiłem, ale że dziś w gości idę to wydreptałem jedną blaszkę smakołyku :D

 

post-41817-0-15386300-1385212396_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-315442
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jabłecznik Haluśkowy z budyniem, cały idzie do/dla szwagra, dobry chłopina to i niech podje słodkiego :D :D

 

post-41817-0-50607400-1389966858_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327408
Udostępnij na innych stronach

 

 

abłecznik Haluśkowy z budyniem, cały idzie do/dla szwagra, dobry chłopina to i niech podje słodkiego

Oj oj czy Ty aby ziomek nie przesadzasz, ja co prawda nie jestem Twoim szwagrem ale też jestem dobry więc może maciupeńki kawałek chociaż :question:  :question:   :tongue:  :thumbsup: 

Pozdrawiam miszczu :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327413
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale też jestem dobry więc może maciupeńki kawałek chociaż :question: :question: :tongue::thumbsup:

He he :laugh: :laugh: na łatwiznę idziesz bracie :laugh: :laugh: ale ja chętny do częstowania, więc następną razą jak zrobię to Ci kawałek wyślę mailem :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327416
Udostępnij na innych stronach

Wojtku,

o wypiekach nie będę pisał bo wiadomo że są zaj...e :clap::thumbsup:

Jak będziesz  kolejne wypieki wysyłał mailem to ja również czekam na maila :D:facepalm:

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327485
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś , ale ta przesyłka miała przez Cz-wę iść :D :D :D :D
z dostawą na czwarte piętro :D :D :D
fajnie ze mi przypomniałeś ....to sobie zrobię :D

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327487
Udostępnij na innych stronach

Paszteciki z kapustą i pieczarkami :D

 

Dwa ciasta franc. z Biedronki

0.5 kg nieobranych pieczarek, nie ważyłem po obraniu

3/4 słoika kapusty kiszonej Pobiedziskiej, słoik 1 L

2 cebule

sól i przyprawy, ja dałem moją mieszankę przypraw

 

Kapustę i grzyby zmieliłem na sitku 8mm, cebulkę tylko podsmażyłem, nie mieliłem.

Paszteciki przed włożeniem do piekarnika posmarowałem jajkiem, smarowałem też jajkiem ciasto coby rulon skleić, piekłem w 200st.C jakieś 15 min., ale czas pieczenia zależny jest od tego jaki kto ma piekarnik.

Najwięcej roboty jest z przygotowaniem farszu, reszta to już z górki. Wyszły bardzo smaczniaste, ale chyba jednak do takiego farszu lepsze by było ciasto  z przepisu na paszteciki Małgoś. NIe mniej jednak polecam ciasto franc., bardzo wdzięczne do obróbki :D

 

post-41817-0-94127300-1390048274_thumb.jpgpost-41817-0-14983100-1390048288_thumb.jpgpost-41817-0-21910600-1390048301_thumb.jpgpost-41817-0-23698600-1390048311_thumb.jpgpost-41817-0-78443800-1390048323_thumb.jpgpost-41817-0-25652400-1390048336_thumb.jpgpost-41817-0-41855600-1390048345_thumb.jpgpost-41817-0-52985200-1390048358_thumb.jpgpost-41817-0-10972400-1390048372_thumb.jpgpost-41817-0-07615900-1390048386_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327661
Udostępnij na innych stronach

@Zbój Madej,

Powiedz proszę jak można trzymać wagę nie nad, oglądając te Twoje "wybryki" kulinarne no jak powiedz proszę :facepalm:  :cool:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327676
Udostępnij na innych stronach

Masz rację. Zbójaszek jest czasem "mocno wkurzający". :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327678
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiedz proszę jak można trzymać wagę nie nad, oglądając te Twoje "wybryki" kulinarne no jak powiedz proszę :facepalm::cool:

Nic innego jak tylko ćwiczyć silną wolę :laugh: :laugh:

 

 

Masz rację. Zbójaszek jest czasem "mocno wkurzający". :D

Oj tam zaraz mocno :laugh: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327696
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paszteciki z kapustą i pieczarkami
 

Tu mnie ma co się śmiać kochany ... poszedłeś po łatwiznę i ciasto gotowca nabyłeś  :facepalm:

Wojtku żartuję oczywiście... paszteciki wyglądają '' Bosko"  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327697
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Zbójaszku  :clap:  Właśnie mi przypomniałeś że mam takie ciasto w lodówce i gar bigosu na balkonie..... Paszteciki już w piekarniku  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327702
Udostępnij na innych stronach

 

 

poszedłeś po łatwiznę i ciasto gotowca nabyłeś :facepalm:

Życie i dreptanie w kuchni trzeba sobie ułatwiać :laugh: :laugh: no i dawno "czegoś" na cieście francuskim nie spożywałem, a ono ma swój smaczek. Następną razą chyba zrobię Małgosiowe ciasto na paszteciki :D


 

 

Paszteciki już w piekarniku :cool:

To smaczniastego wieczoru życzę :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-327703
Udostępnij na innych stronach

Napatrzyłem się na chałki Eli55 i Ani z daleka no i mnie się zachciało, ale zrobiłem głównie z myślą o mamie, ona za takimi przepada i sobie kupowała raz na jakiś czas, teraz kupować przestanie, mam nadzieję :D

 

Znalazłem w sieci prosty przepisik i i dziś wydreptałem chałeczkę :D

Patrzyłem na filmiku jak zaplatać, ale jak przyszło co do czego do się zamotałem i warkocz nie wyszedł, ale zdążyłem jeszcze odpleść i zacząłem zaplatać normalnie, trochę źle podwinąłem ciasto na końcu, ale to pikuś.

Chałka po upieczeniu ogromniasta i naprawdę bardzo smaczniasta :D :D

 

Chałka z kruszonką

 

Ciasto:

 

450 g mąki pszennej

100 ml ciepłego mleka

100 ml ciepłej wody

15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych

1 jajko

2 łyżki masła, roztopionego

3 łyżki cukru

1/4-1/3 łyżeczki soli

 

Kruszonka:

 

60 g mąki pszennej

30 g masła

30 g cukru

 

Do posmarowania:

jajko rozklepane

 

Ze świeżymi drożdżami:

 

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.

 

 Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 

Z suchymi drożdżami:

 

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

 

 

 

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.

 

 

post-41817-0-17486100-1390327719_thumb.jpgpost-41817-0-26933800-1390327728_thumb.jpgpost-41817-0-03736700-1390327742_thumb.jpgpost-41817-0-47090600-1390327753_thumb.jpgpost-41817-0-31507300-1390327773_thumb.jpgpost-41817-0-93841700-1390327789_thumb.jpg

 

A okruszki jakie wspaniałe :D :D :D

 

post-41817-0-29595400-1390327824_thumb.jpg

 

Będą następne chałki :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328452
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napatrzyłem się na chałki Eli55 i Ani z daleka no i mnie się zachciało, ale zrobiłem głównie z myślą o mamie, ona za takimi przepada i sobie kupowała raz na jakiś czas, teraz kupować przestanie, mam nadzieję
 

No proszę... Chałka aż się patrzy... no to teraz Wojtku będziesz dogadzał Mamie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znalazłem w sieci prosty przepisik i i dziś wydreptałem chałeczkę :D

 

 

 Wojtek , dobrze że masz stresa wchodzić na wagę . :frantics: :frantics: :)

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328458
Udostępnij na innych stronach

 

 

no to teraz Wojtku będziesz dogadzał Mamie :)

Już mamie mówiłem tylko daj znać i upiekę. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, ale czasochłonne, a w smaku opłacalne :D :D

 

 

 

Jak robiłem tą chałkę to odrazu zmniejszyłem ilość soli. W oryginale była 1 łyżeczka, ja odrazu dałem mniej, nasypałem z solniczki na rękę i było tak mniej więcej 1/4-1/3 łyżeczki i było na sół w sam raz :D W przepisie już poprawiłem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328460
Udostępnij na innych stronach

jak tak patrze na te wasze piekne chalki to i mnie smak nalecial ,tylko ja mam dwie lewe do pieczenia ..ale moze sie pokusze jutro na taka z kruszonka ...do tego maselko i konfitura z wisni ...pychaaaa  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328462
Udostępnij na innych stronach

Wojtek , dobrze że masz stresa wchodzić na wagę . :frantics: :frantics: :)

Stresa nie mam, waga domowa to dla mnie zbędny gadżet i się nie ważę, a i nie mam po co się ważyć :tongue::laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328463
Udostępnij na innych stronach

 

 

znalazłem w sieci prosty przepisik i i dziś wydreptałem chałeczkę

Super starszy :) Mama pewnikiem zachwycona była :) Pozdrów ją ode mnie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/15/#findComment-328550
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.