Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

One są słodkie ?

Nie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-146733
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbierałem się do pieczenia tych bułek zanim do Was trafiłem

Łoooo matko, Zbójaszku to dlatego tak apetyczne te Twoje bułeczki. :clap:

A ten blok czekoladowy mniam , mniam :thumbsup:

 

Konkurencja rośnie oj rośnie :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-146738
Udostępnij na innych stronach

Bułeczki bardzo mięsiste w środku i bdb :thumbsup:

 

A miałem na obiadokolację już przygotowany ryż brązowy z warzywami :lol: :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-146783
Udostępnij na innych stronach

Szarlotka Kasi z Bielska :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=176433#176433

 

 

Bułki z przedziałkiem tez machnąłem z kg mąki. Wyszło 9 bułek 120-123g i 7 bułek 72-76g. Duże bułki piekłem 20min. w 190st.C, małe wg przepisu :cool:

 

 

Pierwszy kawałek się rozwalił jeszcze ciepły, zjadłem dwa "malutkie" :wink: kawałki. Z wypieku jestem baaaardzo zadowolony :thumbsup: :thumbsup: W moim elektrycznym piekarniku, grzałka góra/dól piekło się jakieś 35min 180st.C :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147237
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy kawałek się rozwalił jeszcze ciepły, zjadłem dwa "malutkie" :wink: kawałki

Tak to jest jak sie jest takim łakomczuchem i jeszcze gorące chce sie próbować :wink: Ja zakupiłem 3 kg jabłek... ale nie mam czasu... moze w przyszłym tygodniu :)

Szarlotka przednia !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147254
Udostępnij na innych stronach

Tak to jest jak sie jest takim łakomczuchem

Zbójaszku też mi malutko, wciągnąłeś 1/4 blachy :grin: :mrgreen:

Oj tam oj tam :lol: w domu inni też spróbowali :grin:

Ale o czymś to świadczy, szarlotka musi być pycha :thumbsup:

Siostra przyszła kawałek zjadła i... jejku!!! poezja!!! i cóż mi więcej trzeba, ale ja jeszcze czekam aż szwagier spróbuje, dobry z niego chłop, ale podniebienie ma delikatne, smakosz znaczy się, jak on będzie kontent to znaczy, że jadalne bardzo :lol: :cool:

I chciało Ci się ważyć bułki??

No pewno :lol: pewne kryteria zachować trzeba, ale wiesz jak to szybko idzie, jedną bułkę z ważeniem, zarobieniem i obtoczeniem w mące robię w kilkadziesiąt sekund, dla mnie niewprawnego to szybko :cool:

Rozumiem że te większe dla Ciebie :tongue:

Nie tylko, jest w domu komu jeść. 4 duże zamroziłem na próbę :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147282
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy kawałek się rozwalił jeszcze ciepły, zjadłem dwa "malutkie" :wink: kawałki. Z wypieku jestem baaaardzo zadowolony :thumbsup: :pycha: W moim elektrycznym piekarniku, grzałka góra/dól piekło się jakieś 35min 180st.C :cool:

witaj Zbóju

żona piecze w gazowym piekarniku 30 minut,jabłuszek nie żałowałeś

smacznie wygląda :thumbsup: :thumbsup: to ciasteczko jest w tej chwili u

nas nr.1.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147295
Udostępnij na innych stronach

Zebrały się u mnie w kuchni moje siostry i wykulały pączki z 2kg mąki :grin:

Pryszczu stał przy garnku i smażył :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147729
Udostępnij na innych stronach

Zebrały się u mnie w kuchni moje siostry i wykulały pączki z 2kg mąki :grin:

To nie dały Ci siostrzyczki pokulać?? :wink:

Niestety mnie nikt nie chciał wyręczyć... ale co tam ja lubię kulać i drożdżowe mi rośnie w rękach :grin:

Ładne pączusie....teraz się przyznaj ile zjadłeś :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147735
Udostępnij na innych stronach

To nie dały Ci siostrzyczki pokulać?? :wink:

Kulanie pączków dla mnie zajęcie mało pociągające i stresowne, długo się robi :lol:

teraz się przyznaj ile zjadłeś :tongue:

1/3 tego co zawsze, czyli pięć :cool:

drożdżowe mi rośnie w rękach :grin:

hmm... drożdżowe... :rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-147751
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zbóju mam małe pytanko do ciebie dotyczące rolady mięsnej na cieście francuskim

W sklepie znalazłem ciasto francuskie frosta 450g http://www.frisco.pl/product/5905009021832/FROSTA__Ciasto_francuskie_mrozone.xhtml

ile mniej więcej rozmrozić aby wystarczyło na 1 porcję (300g mięsa)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148605
Udostępnij na innych stronach

ile mniej więcej rozmrozić

Takiego mrozonego przyznam sie jeszcze nie stosowałem... rolady Zbója robiłem z gotowego kupowanego w Biedronce, Lidlu, Tesco... Tam jedno ciasto (nie mrozone), po rozwinieciu tworzy prostokat 25cm na 35cm...

Nie wiem jak to twoje mrozone, czy jest zrolpwane? Czy to mniejsze kawałki ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148610
Udostępnij na innych stronach

szukałem dziś w biedronce i nigdzie nie mogłem znaleść tego ciasta myślałem że tylko mrożone jest takie ciasto i szukałem na mrozonkach :grin: A na jakich półkach w biedronce jest to ciasto :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148611
Udostępnij na innych stronach

A na jakich półkach w biedronce jest to ciasto :blush:

W lodówkach tam gdzie sery , śmietany .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148613
Udostępnij na innych stronach

Tak jedno ciasto - jedna rolada :) W biedronce na 100% dostaniesz, spytaj sie sprzedawczyń, leżą wszystkie razem w kartonie, w lodówce z serami itp, jak napisała kaszubka.

Co do mielenia miesa to jak lubisz, ja mieliłem na 4, na 8, dodajesz tez co lubisz, papryke, pieczarki, brokuły, jajko, na co masz tylko ochotę :)

Tu masz moja fotorelację:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6489&start=0

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148633
Udostępnij na innych stronach

szukałem dziś w biedronce i nigdzie nie mogłem znaleść tego ciasta

W Biedronce, w której ja kupuję, ciasto franc. jest na półkach-chłodniach, na których są gotowe wędliny i nabiał. Ciasta franc. nie mrożę, trzymam tylko w lodówce, nie można też ciasta surowego trzymać zbyt długo w ciepłym, źle się zawija. Jak będziesz robił roladę mięsną z różnymi dodatkami to waga mięsa zmielonego niech nie przekracza 30-35dag. Mięso z uda indyka mielę na sitku 8mm, jeżeli chcesz robić z mięsa wp np. łopatki to sitko 6mm., kiedyś mięso wp mieliłem na 8mm i jest trochę za grubo :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148649
Udostępnij na innych stronach

Witam

popatrzyłem na fotorelację pokemon15 i mam jeszcze takie pytanko do pokemon15 i zbója Ta rolada to potrawa na kanapki czy raczej obiadowa z sosikiem i ziemniaczkami.

cały czas myślałem o tey roladkach jako dodatek do kanapek ale czy da się to kroić w plstry jak typową roladę mięsną?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148731
Udostępnij na innych stronach

przepis na taką chyba to pieczeń się nazywa najlepiej z piersi kurczaka

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=175679#175679

Mięso z uda kurczaka możesz zastąpić mięsem z uda indyka, możesz też zmielić na sitku 4-6mm :grin:

 

"Szarlotka Kasi z Bielska" po raz drugi. Szwagier(też kolejarz tylko ode mnie starszy stopniem) z Wrocka jeszcze nie próbował, dziś przyjeżdża :cool:

Powtarzalność produktu jest.

 

 

Powtarzalność "jadalności" na ciepło też jest :thumbsup: :thumbsup: :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148794
Udostępnij na innych stronach

Powtarzalność "jadalności" na ciepło też jest

witaj Zbóju

cieszymy się że Tobie smakuje,na ciepło jakby Kasia nie zabrała to z pół

blachy by poszło.widzę że Ty dajesz jabłuszek sporo (wysoko).

wie ktoś od czego to zależy że raz beza na szarlotce jest wysoka taka fajna a raz niższa :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148805
Udostępnij na innych stronach

wie ktoś od czego to zależy że raz beza na szarlotce jest wysoka taka fajna a raz niższa :sad:

Marku a może białka za słabo ubite lub też duży wpływ ma temp.

Beza powinna się suszyć i piec w niższej temp kiedy jest zbyt wysoka wtedy się szybko ścina.

Tak mi się wydaje bynajmniej.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148816
Udostępnij na innych stronach

Marku a może białka za słabo ubite lub też duży wpływ ma temp.

Beza powinna się suszyć i piec w niższej temp kiedy jest zbyt wysoka wtedy się szybko ścina.

Halinko ja myślę że żona za długo ubija mikserem....w piekarniku jest wysoka

a potem czasem klapnie,może że białka nie są zimne??pisze to bo u Zbója wyszła

ładna beza i jestem troche zmartwiony

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148819
Udostępnij na innych stronach

widzę że Ty dajesz jabłuszek sporo (wysoko).

Jabłek daję 8 szt. tak jak w przepisie. Wygląda wysoko bo forma węższa. Jabłka to "Reneta" :grin:

u Zbója wyszła

ładna beza

Białka i szczypta soli, ubijam na bardzo sztywno, daję cukier puder i ubijam chyba ze 3 min. może ciut więcej, daję mąkę ziemn. i ubijam ze 2 min. i wykładam na jabłka :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148887
Udostępnij na innych stronach

Niespodziewane dreptanie, czyli spadający "Biszkopt Halusi"wieczorem :lol:

 

17.34 nagły tel. z Wrocka,że jadą i czy zrobisz biszkopt bo jutro Zbyszek(szwagier kolejarz) ma urodziny, ja na to, że oki. Po chwili myślę sobie jak tu biszkopt robić jak jajka zimne, a już późno na roboty w kuchni. no to ja jajka(kurze) na piec niech się grzeją, grzały się godzinkę i ciut. Zapaliłem pół i wziąłem się za dreptanie, po godzince było po wszystkim. W przepisie Haluśka podaje proporcje na szklanki i łyżki, a ja dziś wszystko poważyłem i teraz mam miarę na przyszłość, tylko jeszcze 1.5g proszku do pieczenia odejmę.

 

Waga produktów na tortownicę fi 24cm:

 

5 jajek - 33 dag

1 szkl. mąki - 14 dag

1 szkl. cukru - 19 dag

2 łyżki mąki ziemn. - 5 dag

2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g

 

Ciasto gotowe w piekarniku, a ja siedzę palę, patrzę jak biszkopt rośnie, wycieknie(ostatnio "wylatał" z formy) nie wycieknie wycieknie nie... ciśnienie mi rośnie ciasto też, cukier idzie mi do góry ciasto też i tak się działo jakieś 10min. po tym czasie nie wyleciało ciasto z formy, znaczy się będzie chyba oki :rolleyes: no i było oki :clap:

 

Biszkopt jest oki, zdrowie w normie. Wysokość ciasta 7.5cm :grin:

 

Tu na podłodze w spiżarni jak go puściłem :lol:

 

 

Po upuszczeniu i kilka minut potem.

 

 

Tu po godzince od upieczenia, ten pagórek na środku ładnie się wyrównał i biszkopt jest idealny :cool:

 

 

:cool::cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/8/#findComment-148962
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.