Marek z Bielska Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lutego 2011 witam moja żonka zadbała o nasze brzuszki przed walentynkami.poniżej fotki z produkcji smakołyku.szarloteczka się piecze.ciąg dalszy nastąpi wraz z przepisem. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6212c6e0d4c6.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b19f4b8dd85f.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f7eae02cf95b.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6ffd8d0d145c.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/30914f0a47d8.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3d4541f24253.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4dd76a578d20.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/285640dd955c.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7b034c87270d.jpg Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej, - 3 łyżki cukru, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 żółtek - kostka masła (ja preferuję masło ale można je zastąpić również Palmą), - słoik powideł Zagnieść ciasto, 3/4 części wyłożyć na blaszkę, resztę ciasta włożyć do zamrażarki aby zetrzeć je na końcu na pianę z białek. 8 jabłek zetrzeć na grubych oczkach, cukru dodaję według uznania no i oczywiście łyżeczka cynamonu. Piana: 5 białek ubić na sztywno do tego dodaję 1/2 szklanki cukru pudru i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli chodzi o tą mąkę ziemniaczaną to tak jest w przepisie ale ja nie zawsze ja dodaję. szczyptę soli dodaję Tak więc warstwowo wygląda to następująco: ciasto posmarowane powidłami na to jabłuszka, następnie piana no i na samą górę wędruje starte ciasto wcześniej podmrożone. Ja piekę w piekarniku gazowym ok.40 min.w temp.ok 180 st.C jeszcze będzie dorzucone zdjęcie końcowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lutego 2011 Czesc Marku!napisz prosze szybko przepis, chcialbym jeszcze dzisiaj upiec z zona ciasteczko.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lutego 2011 Czesc Marku! napisz prosze szybko przepis, chcialbym jeszcze dzisiaj upiec z zona ciasteczko. Pozdrawiam yogiYogi przepis prawie co Kasia napisała,przepis łatwy polecam i życzymy smacznego. Nasza szarlotka to chyba do Walentynek nie doczeka :thumbsup: :thumbsup: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lutego 2011 Dziekuje bardzo za szybka reakcje, zaraz sie zabieramy do roboty :thumbsup: Pozdrawienia dla Ciebie i malzonkiyogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lutego 2011 Yogi pozostałe fotki niech zachęcą do pracy,szarloteczkę już skosztowałem. teraz idę na spacerek zawiązać sadełko :grin: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b098147ca93d.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/acb34f9815e0.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e709da5b9cc.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54c5a22da9de.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lutego 2011 Apetycznie wygląda,podobnie robi się szarlotkę tutti frutti. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lutego 2011 Marku .. fajne ciacho :grin: Szarlotki szybko się robi i szybko znikają :thumbsup: Pozdrowienia dla żonki Kasi. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lutego 2011 no i zrobilismy :thumbsup: , "kostprobe" chyba dopiero jutro ale jestem juz pewny ze bedzie 1A. Jeszcze raz dziekuje Kasi i Markowi za przepis. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2011 no i zrobilismy :thumbsup: , "kostprobe" chyba dopiero jutro ale jestem juz pewny ze bedzie 1A. Jeszcze raz dziekuje Kasi i Markowi za przepis. Pozdrawiam yogiYogi nam już pół blachy zostało na jutro :grin: :thumbsup: wyszedł Ci taki dorodny,żona robi taki niski bo tak lubimy 3-maj się smacznego Kasia & Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2011 Marek z Bielska, przepis zapisany, prawdopodobnie, a raczej napewno będę robił na weekend, ale: 1) jakiego rodzaju jabłka dodaje Twoja małżonka, miękkie, twarde, soczyste, kwaśne czy słodkie, czy też może obojętnie jakie będą pod ręką?? 2) mam piekarnik elektr. więc różnica w pieczeniu będzie, jaki czas nastawić na pieczenie w 180st.C ?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Lutego 2011 pytanie nie do mnie, ale ja daje jablka twarde i kwasne, takie smakuja mi najbardziej w tego typu wypiekach. Jesli mam slodkie to dodaje cytryny lub soku cytrynowego. Co do pieczenia to pieklem troche dluzej niz podawal Marek, ale to juz widac czy jest upieczone, czy potrzebuje jeszcze kilka minut. Pozdrawiam yogiPS. Ciasto warto upiec, u mnie pozostanie juz na stale w jadlospisie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam , jabłka jakie by nie były, w szarlotce zawsze smakują . U mnie obowiązkowo z zapachem migdałowym i nieznacznym zakalcem :thumbsup: :thumbsup: Ten "jabłusznik" upieczony przez Marka Żonę pobudza moją wyobraźnię i niebezpiecznie zwiększa ilość soków trawiennych w żołądku.Yogi Twój też ma wygląd telewizyjny....Ciekawe czy coś zostało na dzisiejsze walentynkowe posiedzenie.... pozdrawiam Walentynkowo Łasuchów słodkości . Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2011 Marek z Bielska, przepis zapisany, prawdopodobnie, a raczej napewno będę robił na weekend, ale: 1) jakiego rodzaju jabłka dodaje Twoja małżonka, miękkie, twarde, soczyste, kwaśne czy słodkie, czy też może obojętnie jakie będą pod ręką??żona daje twarde i kwaśne dodaje troszkę cukru. Co do pieczenia to pieklem troche dluzej niz podawal Marek, ale to juz widac czy jest upieczone, czy potrzebuje jeszcze kilka minut.w piekarniku gazowym my pieczemy (wyższa temp.),żona tak jak Yogi piecze na wyczucie wlasnie sprawdzilem, zostala tylko brudna forma :grin:a nam kawalątek został na wieczór pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lutego 2011 yogi, Marek z Bielska, dzięki wielkie za poradę :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-146784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lutego 2011 Dziś upieczona , oczywiście nie nie ja to robiłem :wink: ]http://img576.imageshack.us/img576/8964/042eq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-147904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Lipca 2012 MMM dziekuje za przepis -dzis zrobilem w sumie nieduzo pracy,a dobre. Ja dodałem cukier trzcinowy do jabłek. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5197-ciasto-szarlotka-kasi-na-kruchym-cie%C5%9Bcie/#findComment-227814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.