@halusia@ Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 26 Lutego 2011 Niespodziewane dreptanie, czyli spadający "Biszkopt Halusi"wieczorem :lol:Zbójaszku biszkopcik pierwsza klasa :clap: ... tak patrzę i wydaje mi się że mi aż taki wysoki nie wychodzi :grin: no no... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-148969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 26 Lutego 2011 wydaje mi się że mi aż taki wysoki nie wychodzi :grin:Moja tortownica mała to i wysoki jest, już miałem kupić taką fi 26cm i qurcze z głowy wyleciało :lol: ale kupię a ja dawałem prosto z lodówki :mellow:Gdzieś kiedyś wyczytałem, że jak jajka mają temp pokojową to lepiej piana się ubija :rolleyes: chyba, no i lepiej żółtko od białka się oddziela. No widzisz... może poprzednim razem dałes jednak jedno jajko wicej ? :wink:Do dziś nie jestem pewien jak wtedy z jajkami było, ile ich dałem, mogło być też tak, że jajka były zbyt duże, ale dziś jaja liczyłem dwa razy czy aby na pewno się nie jorgnąłem z ilością Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-148977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 27 Lutego 2011 a gdzie się podziały szynki, balerony i kiełbaskiSpoko spoko :lol: za jakiś czas będą, na razie jeszcze w zamrażarce są małe zapasy, a poza tym ostatnio coś w mięsie pieczonym zasmakowałem, polecam "Boczek czosnkowy chili" przecież starszy "parmeńskie" przygotowywał dzisiaj No właśnie :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-149171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 1 Marca 2011 Zbóju Madeju - co zrobiłam źle? W niedzielę popełniłam Twoją napoleonkę. Zastanawiałam się, jaki efekt będzie, gdy wyleję gorący krem na ciasto, które nie będzie w formie, a więc przewidywałam, że krem będzie wyłaził bokami. Tak więc upieczone ciasto przycięłam do wielkości posiadanej formy ("dzięki" temu napoleonka od razu mniejsza niż fabryczna wielkość ciasta). Krem zrobiłam dokładnie zgodnie z przepisem, ale moim zdaniem jego konsystencja, zwłaszcza kremu gorącego, jest zbyt rzadka, by krem trzymał się w granicach ciasta. Ogólnie ciacho wyszło bardzo dobre, tyle że to docinanie do formy mi się nie podoba, a i w formie trudno się kroi ze względu na krem. Czy zrobiłam za rzadki krem? Dałam szklankę mąki. Jaka powinna być jego konsystencja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-149440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 1 Marca 2011 Sosna, Krem ma być taki trochę rzadkawy, ale nie bardzo rzadki. Zawsze "zalewam" napoleonkę jak jest w formie wyłożonej papierem do pieczenia i jak wystygnie to wyciągam, jak robię w formie z dnem wyjmowanym to wyjmę sam, ale jak w innej formie to do wyjęcia napoleonki potrzeba pomocy, trzeba chwycić za brzegi papieru i powoli wyjąć ciastko z formy :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-149454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 4 Marca 2011 Nowa i większa tortownica fi 26cm. Biszkopt piekłem 33min. i po godzinie stygnięcia ma 7.2cm wysokości :grin: Koniec pieczenia, a przed spadaniem na spiżarnianą podłogę. Tuż po lądowaniu na podłodze i kilka minut później po zdjęciu obręczy. To się nazywa biszkopt :grin: Haluśkowy oczywiśice Godzinkę po pieczeniu :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 5 Marca 2011 No w końcu oglądnąłem tego twojego olbrzyma Kawał biszkopta ci wyszedł :shock: :clap: :clap: :clap: I ładny nowy znaczek masz na zdjęciach :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 5 Marca 2011 Kawał biszkopta ci wyszedł :shock: :clap: :brawo: :clap:To fakt, sam jestem zaskoczony, od wczoraj jak wystygł, nadal wygląda jak na ostatniej fotce. Później jak już będę po leżakowaniu to przełożę masą galaretkową... od Haluśki oczywiście I ładny nowy znaczek masz na zdjęciach :wink:Beiot zrobił, fajny chłopina z niego :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 5 Marca 2011 Trzy pączki podgrzałem w kuchence mikr. coby były jak świeże, a trzy na zimno :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 5 Marca 2011 "Prosty przekładaniec biszkoptowy" Biszkopt wg przepisu wiadomo kogo , pianka cytrynowa też od Haluśki :grin: "Bita śmietana z galaretką": 0.6L śmietany 30% 2 galaretki(ja użyłem cytrynowych) 0.5L gorącej wody Śmietanę bardzo zimną ubić na sztywno, dodać do niej tężejącą galaretkę i jeszcze troszkę ubić i wykładać na podzielonego i nasączonego biszkopta. Ja do nasączenia zmieszałem brandy z wodą. Pierwszy raz coś takiego przekładałem. Po nasączeniu przekładaniec mój jest dla mnie bdb, ale nie nadaje się do spożycia dla dzieci, mogą po nim dłuuuugo spać, tzn. przeholowałem odrobinkę z brandy :lol: Łatwiej mi pół świntucha sprawić nożem niż dzielić biszkopta :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Ostatnie moje ciacho do świąt WN Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 5 Marca 2011 "Prosty przekładaniec biszkoptowy"Zbóju Madeju narobiłeś Pan smaku tym "labradorem" :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 5 Marca 2011 Jak byś nie wyjadał bitej śmietany to by ci na boki wystarczyło. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 5 Marca 2011 Zbóju Madeju narobiłeś Pan smaku tym "labradorem" :thumbsup: :clap:A dobre jest, oj jest :grin: Jak byś nie wyjadał bitej śmietany to by ci na boki wystarczyło. :grin: :grin: a tam zaraz wyjadał, trochę spróbowałem, może tak z półtorej łyżki :rolleyes: chyba :lol: Co do boków to nie miałem w planach i "okładać" pianką, miało być prosto i smaczniaście :thumbsup: I jeszcze dodam, że pianka tak szybko stygła, że przed każdym następnym jej nałożeniem musiałem piankę rozbić ponownie mikserem, ale jakoś się udało Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 5 Marca 2011 W innym temacie Zbój napisał "ja już na "oparach jadę" ale nie ma to jak "dobre-proste" węglowodany :tongue: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 5 Marca 2011 I jak świetnie sobie poradziłeś Zbójaszku :thumbsup: :clap: Wierzch można posypać startą czekoladą ...ale wyszło fajne ciacho :grin: Nie wierzę w to że już do świąt nic nie upieczesz :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 5 Marca 2011 I jeszcze dodam, że pianka tak szybko stygła, że przed każdym następnym jej nałożeniem musiałem piankę rozbić ponownie mikserem, ale jakoś się udało Ja na tą ilość śmietany daję jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 5 Marca 2011 Nie wierzę w to że już do świąt nic nie upieczesz :wink:Haluś, jednak uwierz :grin: Z "robotą" ruszam dopiero w Wielki Tydzień Ja na tą ilość śmietany daję jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.Było by mało, dla mnie, do nałożenia między plastry biszkpptu :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 5 Marca 2011 "Prosty przekładaniec biszkoptowy"Heh !!! A to ci dopiero ciacho !!! :lol: :clap: :clap: :thumbsup: przeholowałem odrobinkę z brandy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :wink: Piekny wyrób Ja w poniedziałek-wtorek coś pomyślę :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 5 Marca 2011 przeholowałem odrobinkę z brandy :lol: Jak parowoza nie będziesz potem prowadził , to śmiało możesz jeść Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-150486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 22 Marca 2011 "Bułka Wrocławska" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=104308#104308 przepis w tym linku jest tak ciut niżej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-153448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 22 Marca 2011 Bulki pierwsza klasa, :clap: a kanapki nie tylko oko ciesza :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-153483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Biszkopty Haluśkowe, gotowe. Prędkość spadania i i upadek na spiżarnianą podłogę prawidłowy Nie opadły :!: Okrągły będzie przekładany pianką śmietanowo-galaretkową też od Haluśki. Prostokątny idzie na "3bit", w oryginalnym przepisie jest na herbatnikach, ale podejrzałem u Jacka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=185561#185561 i tym razem zrobię na cieście, pozostałe składniki takie jak tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161996#161996 :grin: Prostokątny biszkopt ciut cienki wyszedł, ale chyba za dużą blachę wziąłem :rolleyes: Jutro też dreptam "Szarlotkę z Bielska" od Kasi Markowej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Tym razem do jednego z chlebów dodam trochę drożdży suchych by porównać smak,konsystencję i wielkość chlebkaNo i jakie wnioski? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zbój Madej napisał/a: Tym razem do jednego z chlebów dodam trochę drożdży suchych by porównać smak,konsystencję i wielkość chlebka No i jakie wnioski?Nie mogę przypomnieć kiedy ja to pisałem :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Biszkopty Haluśkowe, gotowe.super ! Ja ciasta jutro będe piekł dopiero... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/9/#findComment-157940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.