Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szybkie pytanko.

Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke?

Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika.

Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia.

Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-)

Prosze o szybka porade.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/
Udostępnij na innych stronach

niektórzy spożywają taką szyneczkę bo lubią - jednak bezpieczniej jest doprowadzić proces do końca czy do osiągnięcia w środku geometrycznym temperatury 68-70 stopni (obecne wymagania to 70-72 stopnie)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86623
Udostępnij na innych stronach

Mam szybkie pytanko.

Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke?

Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika.

Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia.

Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-)

Prosze o szybka porade.

40-60 stopni i 2 dni wedzenia ? skad to ? jak masz fotke to zapodaj bardzo jestem ciekawy wygladu wedzonek.

Musisz jeszcze uzupelnic wiedze na temat rodzaju wedzenia czasu i teperatury w jakich sie to odbywa jak rowniez parzenia.

Ja zawsze robiac szynki jedna sztuke rezerwuje tylko dla siebie :grin: na surowo.

Czas wedzenia 3 h w okolo 45-55 stopniach i wystarcza.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581

Co do trucia to niech sie wypowiedza fachowcy bo niemam pojecia co moze wyjsc z tak dlugiego wedzenia w tak wysokiej teperaturze bo to juz niejest dym zimny kturym mozesz wedzic tydzien, dwa ....i trzeci jak cos jeszcze wisi na sznurku .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86629
Udostępnij na innych stronach

Mam szybkie pytanko.

 

Wiadomą rzeczą jest że tutaj otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie , jednak przed takim zadaniem lub innym które następnym razem będziesz chciał robić , warto zaczerpnąć wiedzy z forum lub strony by to wszystko odbywało się na spokojnie , szczególnie jak robisz coś pierwszy raz :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86630
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie na dwa dni. :grin:

Nauka kosztuje,wiec straty musza byc,a uczymy sie na bledach ;-)

 

[ Dodano: Czw Lis 05, 2009 22:13 ]

Mam szybkie pytanko.

Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke?

Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika.

Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia.

Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-)

Prosze o szybka porade.

40-60 stopni i 2 dni wedzenia ? skad to ? jak masz fotke to zapodaj bardzo jestem ciekawy wygladu wedzonek.

Musisz jeszcze uzupelnic wiedze na temat rodzaju wedzenia czasu i teperatury w jakich sie to odbywa jak rowniez parzenia.

Ja zawsze robiac szynki jedna sztuke rezerwuje tylko dla siebie :grin: na surowo.

Czas wedzenia 3 h w okolo 45-55 stopniach i wystarcza.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581

Co do trucia to niech sie wypowiedza fachowcy bo niemam pojecia co moze wyjsc z tak dlugiego wedzenia w tak wysokiej teperaturze bo to juz niejest dym zimny kturym mozesz wedzic tydzien, dwa ....i trzeci jak cos jeszcze wisi na sznurku .

Pozdrawiam

Jak wyciagne z gara to zrobie im foto przyzekam.

A te 2 dni to bylo z przerwa,czyli po 4 godzin dziennie.

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86633
Udostępnij na innych stronach

No to bylo tak odrazu :wink:

Powiem tak ze mogles jesc surowa mozesz parzona a mogla byc i pieczona. :wink:

tak dla urozmaicenia smaku .

Pozdrawiam

Aaaa jeszcze mialem sie pytac czy byly w tym roku grzybki w twoim rejone jesli takowe zbierasz.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86635
Udostępnij na innych stronach

No to bylo tak odrazu :wink:

Powiem tak ze mogles jesc surowa mozesz parzona a mogla byc i pieczona. :wink:

tak dla urozmaicenia smaku .

Pozdrawiam

Aaaa jeszcze mialem sie pytac czy byly w tym roku grzybki w twoim rejone jesli takowe zbierasz.?

Akurat mieszkam w rejonie gdzie sie "nasi" zjezdzaja na grzyby, a ja mam do lasu przez plot.

Byly prawdziwki,maslaki,podgrzybki,kozlakow 0 ale opienkow to kosa mozna by kosic.

A zbieram ,od nie pamietam kiedy,moze jak mialem 5 lat.

Co do wedzenia,to jestem na etapie czytania forum,prob i bledow.

Naczytalem sie z tydzien, a potem mi sie ta cala wiedza pomieszala.

Zeby zostac czeladnikiem ,trzeba sie uczyc 3-lata i mimo tego sie jeszcze wszystkiego nie wie.Naleze jednak do zacietych i latwo sie nie poddaje ;-)

Gdyby nie to FORUM ,to bym sie za te rzeczy nie bral.

Dziekuje za szybkie podpowiedzi !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86641
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.