Aposa Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2009 Mam szybkie pytanko.Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke?Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika.Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia.Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-)Prosze o szybka porade. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Listopada 2009 WitamZerknij na stronę główną np. tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Listopada 2009 niektórzy spożywają taką szyneczkę bo lubią - jednak bezpieczniej jest doprowadzić proces do końca czy do osiągnięcia w środku geometrycznym temperatury 68-70 stopni (obecne wymagania to 70-72 stopnie) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Listopada 2009 Dzieki za blyskawiczna odpowiedz!!!a wiec laduja do gara. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Listopada 2009 Tylko nie na dwa dni. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Listopada 2009 Mam szybkie pytanko. Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke? Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika. Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia. Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-) Prosze o szybka porade. 40-60 stopni i 2 dni wedzenia ? skad to ? jak masz fotke to zapodaj bardzo jestem ciekawy wygladu wedzonek. Musisz jeszcze uzupelnic wiedze na temat rodzaju wedzenia czasu i teperatury w jakich sie to odbywa jak rowniez parzenia. Ja zawsze robiac szynki jedna sztuke rezerwuje tylko dla siebie :grin: na surowo. Czas wedzenia 3 h w okolo 45-55 stopniach i wystarcza. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581 Co do trucia to niech sie wypowiedza fachowcy bo niemam pojecia co moze wyjsc z tak dlugiego wedzenia w tak wysokiej teperaturze bo to juz niejest dym zimny kturym mozesz wedzic tydzien, dwa ....i trzeci jak cos jeszcze wisi na sznurku . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Listopada 2009 Mam szybkie pytanko. Wiadomą rzeczą jest że tutaj otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie , jednak przed takim zadaniem lub innym które następnym razem będziesz chciał robić , warto zaczerpnąć wiedzy z forum lub strony by to wszystko odbywało się na spokojnie , szczególnie jak robisz coś pierwszy raz :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Listopada 2009 Tylko nie na dwa dni. :grin:Nauka kosztuje,wiec straty musza byc,a uczymy sie na bledach ;-) [ Dodano: Czw Lis 05, 2009 22:13 ] Mam szybkie pytanko. Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke? Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika. Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia. Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-) Prosze o szybka porade.40-60 stopni i 2 dni wedzenia ? skad to ? jak masz fotke to zapodaj bardzo jestem ciekawy wygladu wedzonek. Musisz jeszcze uzupelnic wiedze na temat rodzaju wedzenia czasu i teperatury w jakich sie to odbywa jak rowniez parzenia. Ja zawsze robiac szynki jedna sztuke rezerwuje tylko dla siebie :grin: na surowo. Czas wedzenia 3 h w okolo 45-55 stopniach i wystarcza. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581 Co do trucia to niech sie wypowiedza fachowcy bo niemam pojecia co moze wyjsc z tak dlugiego wedzenia w tak wysokiej teperaturze bo to juz niejest dym zimny kturym mozesz wedzic tydzien, dwa ....i trzeci jak cos jeszcze wisi na sznurku . PozdrawiamJak wyciagne z gara to zrobie im foto przyzekam. A te 2 dni to bylo z przerwa,czyli po 4 godzin dziennie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Listopada 2009 uczymy sie na bledachNajtaniej to wychodzi jak uczymy się na cudzych błędach. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Listopada 2009 No to bylo tak odrazu :wink: Powiem tak ze mogles jesc surowa mozesz parzona a mogla byc i pieczona. :wink: tak dla urozmaicenia smaku .PozdrawiamAaaa jeszcze mialem sie pytac czy byly w tym roku grzybki w twoim rejone jesli takowe zbierasz.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Listopada 2009 No to bylo tak odrazu :wink: Powiem tak ze mogles jesc surowa mozesz parzona a mogla byc i pieczona. :wink: tak dla urozmaicenia smaku . Pozdrawiam Aaaa jeszcze mialem sie pytac czy byly w tym roku grzybki w twoim rejone jesli takowe zbierasz.?Akurat mieszkam w rejonie gdzie sie "nasi" zjezdzaja na grzyby, a ja mam do lasu przez plot. Byly prawdziwki,maslaki,podgrzybki,kozlakow 0 ale opienkow to kosa mozna by kosic. A zbieram ,od nie pamietam kiedy,moze jak mialem 5 lat. Co do wedzenia,to jestem na etapie czytania forum,prob i bledow. Naczytalem sie z tydzien, a potem mi sie ta cala wiedza pomieszala. Zeby zostac czeladnikiem ,trzeba sie uczyc 3-lata i mimo tego sie jeszcze wszystkiego nie wie.Naleze jednak do zacietych i latwo sie nie poddaje ;-) Gdyby nie to FORUM ,to bym sie za te rzeczy nie bral. Dziekuje za szybkie podpowiedzi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3188-wedzenie-a-potem-parzenie/#findComment-86641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.