jarek79kk Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Stycznia 2012 czyli np 1000g sera wiec soli 30g - 3%i te 30g uzyc na 1 wysolenie czy 30g soli podzielic na 4 dni czyli po 7,5g na dzien ? dobrze ja to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-200106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Stycznia 2012 czy 30g soli podzielic na 4 dni czyli po 7,5g na dzien ?To miałam na myśli pisząc 'użyć w porcjach". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-200123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Stycznia 2012 czy 30g soli podzielic na 4 dni czyli po 7,5g na dzien ?To miałam na myśli pisząc 'użyć w porcjach".tak tez myslalem ale jak to mowia..kto pyta nie bladzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-200241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Stycznia 2012 czy można dodać po prostu troszeczkę "penicillium roqueforti" z Lazura,Można. Najlepiej jednak kupić trochę włoskiej gorgonzoli i z niej wyskrobać pleśn. Można ją rozmnożyć na pszennym pieczywie i zasuszyć na zapas. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-200242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Lutego 2012 witam, wysalac zaczalem jak przestalo kapac z sera - 4 dzien, ale zauwazylem ze ser juz wlasciwie zaczyna porastac biala plesnia dosc mocno i bardzo slabo niebieska, postanowilem wiec w 2 dzien wysolic cala sol i jutro obmyje ser i przejde do nastepnego etapu z 10 ltr mleka uzyskalem 1,15kg sera bledem bylo to ze forma do ktorej przekladalem ser do odciekniecia byla za niska i ser po odcieknieciu jest dosc cienki, raczej bede mial problem z ustawiniem go na boku a juz teraz pachnie pieknie jak stara skarpeta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-200721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Lutego 2012 witam ponownie, 2 serki spoczywaja juz 8 dzien jeden z serkow jest prawie w calosci pokryty biala plesnia i gdzieniegdzie delikatnie niebieska, drugi zas serek (ten cienszy) nie ma zupelnie plesni, gdzieniegdzie ma lekki bialy nalot ktory jest jeszcze pozostaloscia (lekkim zaplesnieniem) podczas okresu wysalania i jest dokladnie taki jak po obmyciu z soli, mysle ze z powodu tego iz jest za cienki i odciekal tyle samo co ten grubszy kawalek to jest poprostu wysuszony za bardzo. kolor ma bardziej zolty niz bialy i jest twardy dosc mocno, ten zaplesnialy kawalek pod uciskiem palcow jest lekko miekki, ten chudszy zas nie ma ktos jakies sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-202140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lutego 2012 minal prawie nastepmy tydzien, jeden serek nadal nie ma plesni, a drugi zas jest po jednej stronie caly w bialej plesni, a z 2 strony lekko w bialej i plesn ktora wczesniej byla niebieskawa teraz w wiekszosci jest zielona i to mnie troche niepokoi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Lutego 2012 jeden serek nadal nie ma plesni,Czy te sery były nakłuwane? Niebieska pleśń jest organizmem tlenowym i jeżeli chcemy mieć ją w środku sera musimy do środka doprowadzić powietrze. Pleśń niebiesko-zielona jest O.K. Sery nakłada się do form "z czubkiem" lub dwie formy łączy się razem w jeden ser. Aby warstwy się skleiły nie mogą być schłodzone ani zaskorupiałe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Lutego 2012 dzieki za odpowiedz oczywiscie sery byly naklute teraz wyglada to tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Lutego 2012 Witam! Ponieważ nie mogę założyć jeszcze swojego wątku o moich serach, wiec podzielę się moim nowym "pleśniuchem" Jesteśmy z bratem fanami dobrze dojrzałych serów pleśniowych - z nalotem niebieskiej, złotej, zielonej i innej pleśni. Szybkie info o serku (obfita ilość pleśni jest celowa, ser intensywny, ostry w smaku, idealny!): - 5 litrów mleka, - 20g serka pleśniowego DORBLU zmiksowanego blenderem, - 7 kropli podpuszczki, aby po 65 min. otrzymać zwięzły skrzep, - krojenie 3x3cm, - gęstwa do formy, - solenie na sucho 4 dni raz dziennie, - obmycie serka, - ser owinięty w folie i podziurkowany, - dojrzewalnia w temp. 16st C. - WAGA: 700g, - odwracanie serka raz na 2 dni, sprawdzanie otworków, - po 12 dniach dojrzewania oto dzieło trafia do lodówki. Zdjęcia serka po zjedzeniu połowy: http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05263.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05264.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05265.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05266.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05267.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05268.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05270.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05271.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05272.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05273.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05274.JPG http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05275.JPG Następne (typu GOUDA) z pieprzem, bazylią ze swojego ogródka wciąż dojrzewają - o nich poźniej Co sądzicie? Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Lutego 2012 Przepiękny "śmierdziuch" :clap: ...Pisz ..pisz i wklejaj zdjęcia :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zdjęcia serka po zjedzeniu połowy: o rany... to da się zjeść ??? Następne (typu GOUDA) z pieprzem, bazylią ze swojego ogródka wciąż dojrzewają - o nich poźniejTo już lepiej brzmi... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zdjęcia serka po zjedzeniu połowy: o rany... to da się zjeść ??? Nie rozumiem, nie lubisz pleśniowych serów? Jak mój kolega zjadał kawałek to miał zamknięte oczy, żeby zmysły wyostrzyć Następne (typu GOUDA) z pieprzem, bazylią ze swojego ogródka wciąż dojrzewają - o nich poźniejTo już lepiej brzmi...Jak będą gotowe opisze je Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Lutego 2012 Nie rozumiem, nie lubisz pleśniowych serów?Uwielbiam !!! Wszystkie sery , jakie by nie były... tylko ten tak jakoś na brązowo... wyszedł... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Lutego 2012 Nie rozumiem, nie lubisz pleśniowych serów?Uwielbiam !!! Wszystkie sery , jakie by nie były... tylko ten tak jakoś na brązowo... wyszedł...Kolego, zdjęcia robione przy żarówce 40W, bez lampy, na żywo serek jest intensywnie niebieski i pachnący Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Lutego 2012 na żywo serek jest intensywnie niebieski i pachnącyzwracam honor !!! Biela, przyjezdżaj na zlot do Napoleonowa w sierpniu !!! Ja tez chcę takie sery robić !!! Pozdrawiam !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Lutego 2012 Jest piękny i czuć go nawet przez ekran ) Ja też lubię intensywne i pleśniowe,ale jeszcze żadnego nie zrobiłem. To,co pokazujesz zachęca,że warto i może wyjść. Dzięki Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Lutego 2012 na żywo serek jest intensywnie niebieski i pachnącyzwracam honor !!! Biela, przyjezdżaj na zlot do Napoleonowa w sierpniu !!! Ja tez chcę takie sery robić !!! Pozdrawiam !!!Mam dużo planów w sierpniu, ale dam znać Ser powoli znika, wiec czas na następny... [ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 00:01 ]Jest piękny i czuć go nawet przez ekran ) Ja też lubię intensywne i pleśniowe,ale jeszcze żadnego nie zrobiłem. To,co pokazujesz zachęca,że warto i może wyjść. Dzięki No jasne, że warto, wiesz co w serze drzemie, wiesz co jesz! Zachęcam do eksperymentów Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Lutego 2012 Mam dużo planów w sierpniu, ale dam znać Ser powoli znika, wiec czas na następny...Biela !!! Ty mi nawet nie mów... Pisz czy w domowych warunkach da się takie cudo zrobić... jakąś recepturę od A do Z poproszę !!! Jejku na PW do ciebie sie zgłoszę !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Lutego 2012 Mam dużo planów w sierpniu, ale dam znać Ser powoli znika, wiec czas na następny...Biela !!! Ty mi nawet nie mów... Pisz czy w domowych warunkach da się takie cudo zrobić... jakąś recepturę od A do Z poproszę !!! Jejku na PW do ciebie sie zgłoszę !!!Mieszkam w Warszawie, zrobiłem ten ser w bloku Receputrę podałem w pierwszym poście... Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Lutego 2012 10l świeżego, krowiego mleka zostało zaprawione podpuszczką w temperaturze 28st.C. tak, aby po 1-1,5h powstał skrzep miękki lub średniej twardości. Przed dodaniem podpuszczki mleko zostalo zmieszane z zakwasem (dobra, kwaśna śmietana).ile tej podpuszczki ??? w płynie czy w proszku ??? posypane chlebem z zaszczepiona pleśnią (1-2g) i razem złożone. Ostatnia warstwa tworzyła górkę w formie ale w trakcie ociekania ser się obkurczył i schował.tu już zgłupiałem.... a skąd tą pleśń wziąć ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Lutego 2012 10l świeżego, krowiego mleka zostało zaprawione podpuszczką w temperaturze 28st.C. tak, aby po 1-1,5h powstał skrzep miękki lub średniej twardości. Przed dodaniem podpuszczki mleko zostalo zmieszane z zakwasem (dobra, kwaśna śmietana).ile tej podpuszczki ??? w płynie czy w proszku ??? posypane chlebem z zaszczepiona pleśnią (1-2g) i razem złożone. Ostatnia warstwa tworzyła górkę w formie ale w trakcie ociekania ser się obkurczył i schował.tu już zgłupiałem.... a skąd tą pleśń wziąć ? To przepis EAnny, ja swój streściłem w pierwszym poście. Każda podpuszczka powinna mieć informacje co do swojej mocy, koagulacji białka, jeśli nie ma wykonaj próbę podpuszczki opisaną przez EAnne. Ja użyłem do zaszczepienia mleka zmiksowanego niemieckiego serka DORBLU (20-30g). To bakterie z tego serka się rozmnożyły Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Lutego 2012 Qrcze jeszcze do tego butelka czerwonego wina i niebo w gębie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Lutego 2012 Szybkie info o serku (obfita ilość pleśni jest celowa, ser intensywny, ostry w smaku, idealny!): To lubię! :thumbsup: Gratulacje! :clap: Szkoda,że nie mogę spróbować A mam wino domowe do niego :smile: Szkoda, że nie wpadłeś w Warszawie na zlot u TeBe. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Lutego 2012 Szkoda, że nie wpadłeś w Warszawie na zlot u TeBe.Jestem na forum od wczoraj, nic o zlotach na razie nie wiem :???: Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/2/#findComment-203756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.