Skocz do zawartości

Ser z niebieską pleśnią-fotorelacja z produkcji domowej


Rekomendowane odpowiedzi

czyli np 1000g sera wiec soli 30g - 3%

i te 30g uzyc na 1 wysolenie czy 30g soli podzielic na 4 dni czyli po 7,5g na dzien ?

 

dobrze ja to rozumiem?

czy 30g soli podzielic na 4 dni czyli po 7,5g na dzien ?

To miałam na myśli pisząc 'użyć w porcjach".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

czy 30g soli podzielic na 4 dni czyli po 7,5g na dzien ?

To miałam na myśli pisząc 'użyć w porcjach".
tak tez myslalem ale jak to mowia..kto pyta nie bladzi..

czy można dodać po prostu troszeczkę "penicillium roqueforti" z Lazura,

Można.

Najlepiej jednak kupić trochę włoskiej gorgonzoli i z niej wyskrobać pleśn.

Można ją rozmnożyć na pszennym pieczywie i zasuszyć na zapas.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

witam, wysalac zaczalem jak przestalo kapac z sera - 4 dzien, ale zauwazylem ze ser juz wlasciwie zaczyna porastac biala plesnia dosc mocno i bardzo slabo niebieska, postanowilem wiec w 2 dzien wysolic cala sol i jutro obmyje ser i przejde do nastepnego etapu

 

z 10 ltr mleka uzyskalem 1,15kg sera

 

bledem bylo to ze forma do ktorej przekladalem ser do odciekniecia byla za niska i ser po odcieknieciu jest dosc cienki, raczej bede mial problem z ustawiniem go na boku a juz teraz pachnie pieknie jak stara skarpeta

  • 2 tygodnie później...

witam ponownie, 2 serki spoczywaja juz 8 dzien

 

jeden z serkow jest prawie w calosci pokryty biala plesnia i gdzieniegdzie delikatnie niebieska, drugi zas serek (ten cienszy) nie ma zupelnie plesni, gdzieniegdzie ma lekki bialy nalot ktory jest jeszcze pozostaloscia (lekkim zaplesnieniem) podczas okresu wysalania i jest dokladnie taki jak po obmyciu z soli, mysle ze z powodu tego iz jest za cienki i odciekal tyle samo co ten grubszy kawalek to jest poprostu wysuszony za bardzo. kolor ma bardziej zolty niz bialy i jest twardy dosc mocno, ten zaplesnialy kawalek pod uciskiem palcow jest lekko miekki, ten chudszy zas nie

 

ma ktos jakies sugestie?

minal prawie nastepmy tydzien, jeden serek nadal nie ma plesni, a drugi zas jest po jednej stronie caly w bialej plesni, a z 2 strony lekko w bialej i plesn ktora wczesniej byla niebieskawa teraz w wiekszosci jest zielona i to mnie troche niepokoi

jeden serek nadal nie ma plesni,

Czy te sery były nakłuwane?

Niebieska pleśń jest organizmem tlenowym i jeżeli chcemy mieć ją w środku sera musimy do środka doprowadzić powietrze.

Pleśń niebiesko-zielona jest O.K.

Sery nakłada się do form "z czubkiem" lub dwie formy łączy się razem w jeden ser.

Aby warstwy się skleiły nie mogą być schłodzone ani zaskorupiałe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam!

Ponieważ nie mogę założyć jeszcze swojego wątku o moich serach, wiec podzielę się moim nowym "pleśniuchem" :)

Jesteśmy z bratem fanami dobrze dojrzałych serów pleśniowych - z nalotem niebieskiej, złotej, zielonej i innej pleśni.

 

Szybkie info o serku (obfita ilość pleśni jest celowa, ser intensywny, ostry w smaku, idealny!):

- 5 litrów mleka,

- 20g serka pleśniowego DORBLU zmiksowanego blenderem,

- 7 kropli podpuszczki, aby po 65 min. otrzymać zwięzły skrzep,

- krojenie 3x3cm,

- gęstwa do formy,

- solenie na sucho 4 dni raz dziennie,

- obmycie serka,

- ser owinięty w folie i podziurkowany,

- dojrzewalnia w temp. 16st C.

- WAGA: 700g,

- odwracanie serka raz na 2 dni, sprawdzanie otworków,

- po 12 dniach dojrzewania oto dzieło trafia do lodówki.

 

Zdjęcia serka po zjedzeniu połowy:

 

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05263.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05264.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05265.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05266.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05267.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05268.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05270.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05271.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05272.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05273.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05274.JPG

http://biela.info/ser_plesniowy/DSC05275.JPG

 

 

Następne (typu GOUDA) z pieprzem, bazylią ze swojego ogródka wciąż dojrzewają - o nich poźniej :)

 

Co sądzicie?

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

Przepiękny "śmierdziuch" :clap: ...

Pisz ..pisz i wklejaj zdjęcia :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Zdjęcia serka po zjedzeniu połowy:

 

o rany... to da się zjeść ???

Następne (typu GOUDA) z pieprzem, bazylią ze swojego ogródka wciąż dojrzewają - o nich poźniej

To już lepiej brzmi...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Zdjęcia serka po zjedzeniu połowy:

o rany... to da się zjeść ???

Nie rozumiem, nie lubisz pleśniowych serów? Jak mój kolega zjadał kawałek to miał zamknięte oczy, żeby zmysły wyostrzyć :)

 

Następne (typu GOUDA) z pieprzem, bazylią ze swojego ogródka wciąż dojrzewają - o nich poźniej

To już lepiej brzmi...
Jak będą gotowe opisze je :)

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

Nie rozumiem, nie lubisz pleśniowych serów?

Uwielbiam !!! :) Wszystkie sery , jakie by nie były... tylko ten tak jakoś na brązowo... wyszedł...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Nie rozumiem, nie lubisz pleśniowych serów?

Uwielbiam !!! :) Wszystkie sery , jakie by nie były... tylko ten tak jakoś na brązowo... wyszedł...
Kolego, zdjęcia robione przy żarówce 40W, bez lampy, na żywo serek jest intensywnie niebieski i pachnący :)

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

na żywo serek jest intensywnie niebieski i pachnący

zwracam honor !!! Biela, przyjezdżaj na zlot do Napoleonowa w sierpniu !!! Ja tez chcę takie sery robić !!! Pozdrawiam !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Jest piękny i czuć go nawet przez ekran :)) Ja też lubię intensywne i pleśniowe,ale jeszcze żadnego nie zrobiłem. To,co pokazujesz zachęca,że warto i może wyjść. Dzięki :)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

na żywo serek jest intensywnie niebieski i pachnący

zwracam honor !!! Biela, przyjezdżaj na zlot do Napoleonowa w sierpniu !!! Ja tez chcę takie sery robić !!! Pozdrawiam !!!
Mam dużo planów w sierpniu, ale dam znać :) Ser powoli znika, wiec czas na następny...

 

[ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 00:01 ]

Jest piękny i czuć go nawet przez ekran :)) Ja też lubię intensywne i pleśniowe,ale jeszcze żadnego nie zrobiłem. To,co pokazujesz zachęca,że warto i może wyjść. Dzięki :)

No jasne, że warto, wiesz co w serze drzemie, wiesz co jesz! Zachęcam do eksperymentów :)

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

Mam dużo planów w sierpniu, ale dam znać :) Ser powoli znika, wiec czas na następny...

Biela !!! Ty mi nawet nie mów...

Pisz czy w domowych warunkach da się takie cudo zrobić... jakąś recepturę od A do Z poproszę !!! Jejku na PW do ciebie sie zgłoszę !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Mam dużo planów w sierpniu, ale dam znać :) Ser powoli znika, wiec czas na następny...

Biela !!! Ty mi nawet nie mów...

Pisz czy w domowych warunkach da się takie cudo zrobić... jakąś recepturę od A do Z poproszę !!! Jejku na PW do ciebie sie zgłoszę !!!

Mieszkam w Warszawie, zrobiłem ten ser w bloku :) Receputrę podałem w pierwszym poście... :)

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

10l świeżego, krowiego mleka zostało zaprawione podpuszczką w temperaturze 28st.C. tak, aby po 1-1,5h powstał skrzep miękki lub średniej twardości. Przed dodaniem podpuszczki mleko zostalo zmieszane z zakwasem (dobra, kwaśna śmietana).

ile tej podpuszczki ??? w płynie czy w proszku ???

posypane chlebem z zaszczepiona pleśnią (1-2g) i razem złożone. Ostatnia warstwa tworzyła górkę w formie ale w trakcie ociekania ser się obkurczył i schował.

tu już zgłupiałem.... a skąd tą pleśń wziąć ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

10l świeżego, krowiego mleka zostało zaprawione podpuszczką w temperaturze 28st.C. tak, aby po 1-1,5h powstał skrzep miękki lub średniej twardości. Przed dodaniem podpuszczki mleko zostalo zmieszane z zakwasem (dobra, kwaśna śmietana).

ile tej podpuszczki ??? w płynie czy w proszku ???

posypane chlebem z zaszczepiona pleśnią (1-2g) i razem złożone. Ostatnia warstwa tworzyła górkę w formie ale w trakcie ociekania ser się obkurczył i schował.

tu już zgłupiałem.... a skąd tą pleśń wziąć ?

To przepis EAnny, ja swój streściłem w pierwszym poście.

 

Każda podpuszczka powinna mieć informacje co do swojej mocy, koagulacji białka, jeśli nie ma wykonaj próbę podpuszczki opisaną przez EAnne.

 

Ja użyłem do zaszczepienia mleka zmiksowanego niemieckiego serka DORBLU (20-30g). To bakterie z tego serka się rozmnożyły :)

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

Qrcze jeszcze do tego butelka czerwonego wina i niebo w gębie.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Szybkie info o serku (obfita ilość pleśni jest celowa, ser intensywny, ostry w smaku, idealny!):

 

To lubię! :thumbsup:

Gratulacje! :clap:

Szkoda,że nie mogę spróbować :cry:

A mam wino domowe do niego :smile:

Szkoda, że nie wpadłeś w Warszawie na zlot u TeBe.

Szkoda, że nie wpadłeś w Warszawie na zlot u TeBe.

Jestem na forum od wczoraj, nic o zlotach na razie nie wiem :???:

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

Skype: bielaa

+48 604 247 327

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.