Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam, chciałem dodać, że wyżej pokazany przeze mnie serek powstał z mleka kupionego w markecie. Mam dostęp do świeżego mleka prosto od krowy, ale tylko raz na tydzień/dwa. Dlatego szukałem alternatywy i znalazłem - idealne rozwiązanie dla osób, które nie robią sera, bo "nie mam mleka". Mleko "wiejskie" firmy Piątnica: http://www.piatnica.com.pl/img/mleko3.png Producent pisze: Mleko Wiejskie 3,2 % tł. to naturalne, świeże mleko, które swoją niepowtarzalną jakość zawdzięcza unikalnej technologii opartej na naturalnej mikrofliltracji i delikatnej pasteryzacji. Mleko dostępne na rynku najczęściej poddawane jest pasteryzacji w temperaturze powyżej 120°C. Wysoka temperatura przetwarzania niszczy nie tylko drobnoustroje pozostałe w mleku, ale też większość jego składników odżywczych oraz obniża ich przyswajalność. Aby tego uniknąć, mleko z Piątnicy oczyszczane jest w sposób naturalny za pomocą mikrofiltrów, a następnie poddawane pasteryzacji w niskiej temperaturze. Dzięki temu Mleko Wiejskie z Piątnicy zachowuje właściwości świeżego mleka prosto od krowy i nadaje się bezpośrednio do spożycia - wystarczy je wyjąć z lodówki, odkręcić zakrętkę oraz pociągnąć i wykręcić zawleczkę. Jest najsmaczniejsze, spożyte w przeciągu 24 h od otwarcia. Dostępne w kartonowej butelce 1 L Wartość odżywcza w 100 ml: Wartość energetyczna - 251 kJ (60 kcal) Białko - 3,1 g Węglowodany - 4,7 g Tłuszcz - 3,2 g Cena tego mleka (3,2% tłuszczu) w MAKRO to 2,69zł za litr, w marketach po maks. 2,89zł za litr. Swoim doświadczeniem z tym mlekiem muszę powiedzieć, że nie widzę różnicy pomiędzy skrzepem otrzymanym po pasteryzacji (73st C) mleka od krowy, a tym "wiejskim" w kartonie. Nawet, dla początkujących wg mnie, takie mleko będzie lepszym rozwiązaniem, nie trzeba pasteryzować, nie trzeba bać się o przegrzanie mleka itp... W sklepach można spotkać też mleko "świeże" firmy Robico w szklanych butelkach, ale po ok. 4,40zł za litr. Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Lutego 2012 szukałem alternatywy i znalazłem To ja też spróbuję z tego mleka. :grin: Grunt to alternatywy... Nie mam blisko krówki! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Lutego 2012 Jestem na forum od wczoraj, nic o zlotach na razie nie wiem hola..kolego.. chyba o czymś wczoraj rozmawialiśmy?? :grin: Czytaj...i się nie stresuj.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Lutego 2012 Jestem na forum od wczoraj, nic o zlotach na razie nie wiem hola..kolego.. chyba o czymś wczoraj rozmawialiśmy?? :grin: Czytaj...i się nie stresuj..Wiem, wiem Poczytam, zaaklimatyzuję się i na zlotach będę Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Lutego 2012 Wiem, wiem Poczytam, zaaklimatyzuję się i na zlotach będę Liczymy na to , i na te pyszne sery :thumbsup:Wiedziałem, że jest jakiś podstęp :P Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Lutego 2012 Wiedziałem, że jest jakiś podstęp :PAle my sie odwdzięczymy równie wyrafinowanymi smakami :tongue: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Lutego 2012 Wiedziałem, że jest jakiś podstęp :PAle my sie odwdzięczymy równie wyrafinowanymi smakami :tongue:No to nie mogę się doczekać Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Lutego 2012 Biela, czy ten Twój avatar to o czymś mówi :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Lutego 2012 Biela, czy ten Twój avatar to o czymś mówi :question:Piwo też robię w domu, wino też, coś musi pasować do serów Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Lutego 2012 Piwo też robię w domuJak długo robisz piwo :question: Ile warek masz już za sobą :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Lutego 2012 Piwo też robię w domuJak długo robisz piwo :question: Ile warek masz już za sobą :question:Około 7 warek (po 25l), robione na próbę... bardziej dla zabawy. Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Lutego 2012 bardziej dla zabawy.A jak Ci wyszła ta zabawa,czy nadaje się do spożycia :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biela Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Lutego 2012 bardziej dla zabawy.A jak Ci wyszła ta zabawa,czy nadaje się do spożycia :question: :grin:Wyszła za każdym razem, nadawała się do picia, ale nie mam już na to czasu i warunków. Poza tym ten temat dotyczy serów, a nie piwa Cytuj Pozdrawiam!Paweł Bielawski [biela.info]biela@biela.infoGG: 1913501Skype: bielaa+48 604 247 327 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-203864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Maja 2012 Mój pleśniowy dojrzewał od 09.04. Został zaszczepiony pleśnią ze sklepowego Łazura. Teraz po rozkrojeniu wygląda tak: http://img59.imageshack.us/img59/4336/23543266.jpg Nadaje się do jedzenia, jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-218082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Maja 2012 wyslij mi ten serek kurierm, chetnie zjem i powiem ci czy nadawal sie do spozycia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-218083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Maja 2012 Nadaje się do jedzenia, jak myślicie?Jeżeli w środku nie jest już kwaskowy to się nadaje. Jeżeli nadal ma twarogowy posmak to powinien nadal dojrzewać. Tylko w lodówce, szczelnie zawinięty. Nie wiem, czy dobrze oceniam na podstawie fotografii, ale ser wydaje się być trochę za suchy. Wilgorność pomieszczenia? Wg mnie nakłuć było za mało a otwory chyba niezbyt starannie (może w ogóle nie) zaślepione. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-218094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Maja 2012 Jeżeli w środku nie jest już kwaskowy to się nadaje. Jeżeli nadal ma twarogowy posmak to powinien nadal dojrzewać. Tylko w lodówce, szczelnie zawinięty. Kwaskowy nie jest na pewno, twarogowego posmaku też nie wyczuwam. Wyraźnie czuć smak pleśni i delikatną goryczkę. Nie wiem, czy dobrze oceniam na podstawie fotografii, ale ser wydaje się być trochę za suchy. Wilgorność pomieszczenia? Wg mnie nakłuć było za mało a otwory chyba niezbyt starannie (może w ogóle nie) zaślepione. Masz rację. Serek podsechł juz w fazie solenia, potem dojrzewał w lodówce (10-12 st.). Dookoła miał ciągle wilgotną gaze ale to chyba nie wystarczyło. Moja lodówka wysusza strasznie. Dziurki robiłem chyba zbyt cienkim drutem i może faktycznie za mało. Zdjęcie pewnie tego nie oddaje ale to dosyć spory ser... zrobiony z ponad 15 litrów mleka. Mimo to jest smaczny. Mam nadzieję, że następny wyjdzie lepszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-218127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Maja 2012 Serek podsechł juz w fazie soleniaTeż mam ten problem ze zbyt niską wilgotnością i dlatego od razu wpadło mi to w oko :grin: . W takiej sytuacji można zaprawiać mleko w niższej temperaturze i kroić w wiekszą kostkę, absolutnie nie prasować (w niektórych przepisach tak stoi) aby więcej serwatki w środku zostało. Jednak przy większej ilości serwatki kwasowość wzrasta dlatego dajemy trochę mniej zakwasu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-218136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Września 2012 w weekend zrobilem tego typu serek, niestety z braku doswiadczenia wzialem za duza forme (sitko do makaronu z ikei) i wyszedł płaski pleś zapodałem z kupnego serka fourme d'ambert. zakwasilem kulturami omega 1 z agrovisu. podpuszczke zadalem w troche za wysokiej temperaturze (ok 32-33 stopnie), albo moze troche za duzo, skrzep wyszedł dość twardy. obawiam sie, ze serek bedzie za suchy. na razie wyglada tak: dzisiaj jeszcze wysalam, a jutro nakłuwam i daję do dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-238171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Września 2012 ser nakłułem i załadowałem do pojemnika do którego nalałem wody, zeby podnieść wilgotność. zeby wymieniać powietrze planuję go otwierać i wietrzyć codziennie, dopóki pleśń się nie pojawi, a potem zgodnie z przepisem zatkam dziury zawinę w folię i bedzie dojrzewał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-238432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Września 2012 yemu, ser powinien być postawiony na boku i codziennie, w czasie wietrzenia, obracany o 45 st. Kładąc go na płask utrudniasz dopływ powietrza i powodujesz szybsze, samoistne zasklepianie dziur. Zobacz na pierwszy post tego wątku, gdzie jest to pokazane. Życzę udanego wyrobu :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-238556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Września 2012 zostal przełożony do trzech form na gazę do ocieknięcia. Dwie powierzchnie zostały posypane chlebem z zaszczepiona pleśnią (1-2g) i razem złożone EAnna o co chodzi z tymi trzema formami i dwoma powierzchniami? Skleja się dwa sery a trzeci poszedł do czegoś innego czy posypuje się jedną powierzchnię w dwóch serach i skleja się trzy ze sobą żeby każdy z nich dotykał posypanej powierzchni? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-238636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Września 2012 posypuje się jedną powierzchnię w dwóch serach i skleja się trzy ze sobą żeby każdy z nich dotykał posypanej powierzchni?Dokładnie tak. Z założenia skrzep powinien być bardzo miękki, więc po złożeniu trzech krążków całość będzie dość wysoka. Ale wyciek serwatki i obkurczanie skrzepu jest bardzo silne i w efekcie otrzymujemy ser w sam raz. Dobrze jest formę czasowo czymś nadbudować. Może to być pierścień z twardszej folii, lub tylko złożone razem dwie formy. Gdybyś zostawił taką górę bez ograniczenia boków, ser z pewnością uległby deformacji. Piszę o pierwszych godzinach ociekania po złożeniu trzech krążków. Nie można opóźniać składania tych krążków ponieważ mogą się nie skleić. Ale to wszystko są praktyczne dszczegóły, które trudno opisywać w recepturze chyba, że ktoś o nie pyta, jak Ty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-238642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Października 2012 Ostatnio 3 tyg. temu zrobiłem goudę na razie dojrzewa w lodówce:mleko 3 lkultury bakterii z allegro od serstanisławkolor żółtobiały Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-243275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) EAnna właśnie wyniosłem ser do piwnicy Robię w/g twojego przepisu,mam tylko pytanie,bo piszesz że po pierwszym oskrobaniu zaklejasz dziurki serem i lezy następne 3 tygodnie i znowu skrobanie,a nastepnie w folię i do lodówki.Tylko czy przed zawinieciem w folię ponownie zaklejamy dziurki jeśli go oskrobiemy? Edytowane 9 Grudnia 2013 przez donpicolo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/3/#findComment-319630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.