Skocz do zawartości

Ser z niebieską pleśnią-fotorelacja z produkcji domowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem dodać, że wyżej pokazany przeze mnie serek powstał z mleka kupionego w markecie.

Mam dostęp do świeżego mleka prosto od krowy, ale tylko raz na tydzień/dwa. Dlatego szukałem alternatywy i znalazłem - idealne rozwiązanie dla osób, które nie robią sera, bo "nie mam mleka".

Mleko "wiejskie" firmy Piątnica:

http://www.piatnica.com.pl/img/mleko3.png

Producent pisze:

Mleko Wiejskie 3,2 % tł. to naturalne, świeże mleko, które swoją niepowtarzalną jakość zawdzięcza unikalnej technologii opartej na naturalnej mikrofliltracji i delikatnej pasteryzacji. Mleko dostępne na rynku najczęściej poddawane jest pasteryzacji w temperaturze powyżej 120°C. Wysoka temperatura przetwarzania niszczy nie tylko drobnoustroje pozostałe w mleku, ale też większość jego składników odżywczych oraz obniża ich przyswajalność.

Aby tego uniknąć, mleko z Piątnicy oczyszczane jest w sposób naturalny za pomocą mikrofiltrów, a następnie poddawane pasteryzacji w niskiej temperaturze. Dzięki temu Mleko Wiejskie z Piątnicy zachowuje właściwości świeżego mleka prosto od krowy i nadaje się bezpośrednio do spożycia - wystarczy je wyjąć z lodówki, odkręcić zakrętkę oraz pociągnąć i wykręcić zawleczkę.

Jest najsmaczniejsze, spożyte w przeciągu 24 h od otwarcia.

Dostępne w kartonowej butelce 1 L

Wartość odżywcza w 100 ml:

Wartość energetyczna - 251 kJ (60 kcal)

Białko - 3,1 g

Węglowodany - 4,7 g

Tłuszcz - 3,2 g

Cena tego mleka (3,2% tłuszczu) w MAKRO to 2,69zł za litr, w marketach po maks. 2,89zł za litr.

Swoim doświadczeniem z tym mlekiem muszę powiedzieć, że nie widzę różnicy pomiędzy skrzepem otrzymanym po pasteryzacji (73st C) mleka od krowy, a tym "wiejskim" w kartonie. Nawet, dla początkujących wg mnie, takie mleko będzie lepszym rozwiązaniem, nie trzeba pasteryzować, nie trzeba bać się o przegrzanie mleka itp...

W sklepach można spotkać też mleko "świeże" firmy Robico w szklanych butelkach, ale po ok. 4,40zł za litr.

Pozdrawiam!

Paweł Bielawski [biela.info]

biela@biela.info

GG: 1913501

+48 604 247 327

szukałem alternatywy i znalazłem

To ja też spróbuję z tego mleka. :grin:

Grunt to alternatywy...

Nie mam blisko krówki!

Jestem na forum od wczoraj, nic o zlotach na razie nie wiem

hola..kolego.. chyba o czymś wczoraj rozmawialiśmy?? :cool: :grin:

Czytaj...i się nie stresuj..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Jestem na forum od wczoraj, nic o zlotach na razie nie wiem

hola..kolego.. chyba o czymś wczoraj rozmawialiśmy?? :cool: :grin:

Czytaj...i się nie stresuj..

Wiem, wiem :) Poczytam, zaaklimatyzuję się i na zlotach będę :)

Pozdrawiam!

biela@biela.info

+48 604 247 327

Wiem, wiem :) Poczytam, zaaklimatyzuję się i na zlotach będę :)

Liczymy na to , i na te pyszne sery :thumbsup:
Wiedziałem, że jest jakiś podstęp :P

Pozdrawiam!

biela@biela.info

+48 604 247 327

Ale my sie odwdzięczymy równie wyrafinowanymi smakami :tongue:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Ale my sie odwdzięczymy równie wyrafinowanymi smakami :tongue:
No to nie mogę się doczekać :)

Pozdrawiam!

biela@biela.info

+48 604 247 327

Biela, czy ten Twój avatar to o czymś mówi :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Biela, czy ten Twój avatar to o czymś mówi :question:

Piwo też robię w domu, wino też, coś musi pasować do serów :)

Pozdrawiam!

biela@biela.info

+48 604 247 327

Piwo też robię w domu

Jak długo robisz piwo :question:

Ile warek masz już za sobą :question:

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Piwo też robię w domu

Jak długo robisz piwo :question:

Ile warek masz już za sobą :question:

Około 7 warek (po 25l), robione na próbę... bardziej dla zabawy.

Pozdrawiam!

biela@biela.info

+48 604 247 327

bardziej dla zabawy.

A jak Ci wyszła ta zabawa,czy nadaje się do spożycia :question: :grin:

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

bardziej dla zabawy.

A jak Ci wyszła ta zabawa,czy nadaje się do spożycia :question: :grin:
Wyszła za każdym razem, nadawała się do picia, ale nie mam już na to czasu i warunków. Poza tym ten temat dotyczy serów, a nie piwa :)

Pozdrawiam!

biela@biela.info

+48 604 247 327

• 2 miesiące temu...

Mój pleśniowy dojrzewał od 09.04. Został zaszczepiony pleśnią ze sklepowego Łazura. Teraz po rozkrojeniu wygląda tak:

http://img59.imageshack.us/img59/4336/23543266.jpg

Nadaje się do jedzenia, jak myślicie?

Nadaje się do jedzenia, jak myślicie?

Jeżeli w środku nie jest już kwaskowy to się nadaje. Jeżeli nadal ma twarogowy posmak to powinien nadal dojrzewać. Tylko w lodówce, szczelnie zawinięty.

Nie wiem, czy dobrze oceniam na podstawie fotografii, ale ser wydaje się być trochę za suchy. Wilgorność pomieszczenia?

Wg mnie nakłuć było za mało a otwory chyba niezbyt starannie (może w ogóle nie) zaślepione.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Jeżeli w środku nie jest już kwaskowy to się nadaje. Jeżeli nadal ma twarogowy posmak to powinien nadal dojrzewać. Tylko w lodówce, szczelnie zawinięty.

Kwaskowy nie jest na pewno, twarogowego posmaku też nie wyczuwam. Wyraźnie czuć smak pleśni i delikatną goryczkę.

Nie wiem, czy dobrze oceniam na podstawie fotografii, ale ser wydaje się być trochę za suchy. Wilgorność pomieszczenia?

Wg mnie nakłuć było za mało a otwory chyba niezbyt starannie (może w ogóle nie) zaślepione.

Masz rację. Serek podsechł juz w fazie solenia, potem dojrzewał w lodówce (10-12 st.). Dookoła miał ciągle wilgotną gaze ale to chyba nie wystarczyło. Moja lodówka wysusza strasznie. Dziurki robiłem chyba zbyt cienkim drutem i może faktycznie za mało. Zdjęcie pewnie tego nie oddaje ale to dosyć spory ser... zrobiony z ponad 15 litrów mleka. Mimo to jest smaczny. Mam nadzieję, że następny wyjdzie lepszy.

Pozdrawiam

Serek podsechł juz w fazie solenia

Też mam ten problem ze zbyt niską wilgotnością i dlatego od razu wpadło mi to w oko :grin: .

W takiej sytuacji można zaprawiać mleko w niższej temperaturze i kroić w wiekszą kostkę, absolutnie nie prasować (w niektórych przepisach tak stoi) aby więcej serwatki w środku zostało. Jednak przy większej ilości serwatki kwasowość wzrasta dlatego dajemy trochę mniej zakwasu.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• 4 miesiące temu...

w weekend zrobilem tego typu serek, niestety z braku doswiadczenia wzialem za duza forme (sitko do makaronu z ikei) i wyszedł płaski :) pleś zapodałem z kupnego serka fourme d'ambert. zakwasilem kulturami omega 1 z agrovisu. podpuszczke zadalem w troche za wysokiej temperaturze (ok 32-33 stopnie), albo moze troche za duzo, skrzep wyszedł dość twardy. obawiam sie, ze serek bedzie za suchy. na razie wyglada tak:

Dołączona grafika

dzisiaj jeszcze wysalam, a jutro nakłuwam i daję do dojrzewania.

ser nakłułem i załadowałem do pojemnika do którego nalałem wody, zeby podnieść wilgotność.

zeby wymieniać powietrze planuję go otwierać i wietrzyć codziennie, dopóki pleśń się nie pojawi, a potem zgodnie z przepisem zatkam dziury zawinę w folię i bedzie dojrzewał dalej.

Dołączona grafika

yemu,

ser powinien być postawiony na boku i codziennie, w czasie wietrzenia, obracany o 45 st.

Kładąc go na płask utrudniasz dopływ powietrza i powodujesz szybsze, samoistne zasklepianie dziur.

Zobacz na pierwszy post tego wątku, gdzie jest to pokazane.

Życzę udanego wyrobu :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

zostal przełożony do trzech form na gazę do ocieknięcia. Dwie powierzchnie zostały posypane chlebem z zaszczepiona pleśnią (1-2g) i razem złożone

EAnna o co chodzi z tymi trzema formami i dwoma powierzchniami? Skleja się dwa sery a trzeci poszedł do czegoś innego czy posypuje się jedną powierzchnię w dwóch serach i skleja się trzy ze sobą żeby każdy z nich dotykał posypanej powierzchni?

Piksiak

posypuje się jedną powierzchnię w dwóch serach i skleja się trzy ze sobą żeby każdy z nich dotykał posypanej powierzchni?

Dokładnie tak.

Z założenia skrzep powinien być bardzo miękki, więc po złożeniu trzech krążków całość będzie dość wysoka. Ale wyciek serwatki i obkurczanie skrzepu jest bardzo silne i w efekcie otrzymujemy ser w sam raz. Dobrze jest formę czasowo czymś nadbudować. Może to być pierścień z twardszej folii, lub tylko złożone razem dwie formy.

Gdybyś zostawił taką górę bez ograniczenia boków, ser z pewnością uległby deformacji.

Piszę o pierwszych godzinach ociekania po złożeniu trzech krążków.

Nie można opóźniać składania tych krążków ponieważ mogą się nie skleić.

Ale to wszystko są praktyczne dszczegóły, które trudno opisywać w recepturze chyba, że ktoś o nie pyta, jak Ty.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

• 4 tygodnie później...

Ostatnio 3 tyg. temu zrobiłem goudę na razie dojrzewa w lodówce:

mleko 3 l

kultury bakterii z allegro od serstanisław

kolor żółtobiały

• 1 rok później...

EAnna właśnie wyniosłem ser do piwnicy :rolleyes: Robię w/g twojego przepisu,mam tylko pytanie,bo piszesz że po pierwszym oskrobaniu zaklejasz dziurki serem i lezy następne 3 tygodnie i znowu skrobanie,a nastepnie w folię i do lodówki.Tylko czy przed zawinieciem w folię ponownie zaklejamy dziurki jeśli  go oskrobiemy?

Edytowane przez donpicolo