Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupując jelita wołowe usłyszałem od pana sprzedającego, żeby do ich moczenia dodać pokrojoną cebulę.

Czy ktoś się spotkał z takim sposobem?

Szkoda, że nie powiedział: dlaczego i w jakim celu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87387
Udostępnij na innych stronach

Powiedział, że to dla zneutralizowania zapaszku, który jest dość specyficzny i wyjątkowo mocny.

Może dmuchał na zimne i wiedział że ma jelita niechlujnie oczyszczone , względnie nie świeże , lub źle przechowywane :question: :wink:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87401
Udostępnij na innych stronach

Może dmuchał na zimne i wiedział że ma jelita niechlujnie oczyszczone , względnie nie świeże , lub źle przechowywane :question: :wink:

Nie wydaje mi się. To jest dość duża hurtownia, i jak do tej pory tam kupowałem, to wszystko było ok. Tyle, że akurat jelita wołowe kupiłem w ogóle pierwszy raz w życiu, i nie wiem, jaki powinny mieć zapach :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87406
Udostępnij na innych stronach

Tyle, że akurat jelita wołowe kupiłem w ogóle pierwszy raz w życiu, i nie wiem, jaki powinny mieć zapach

Czy pamiętasz kiełbasę kminkową zrobioną na IV zlocie? Część kiełbasy była zrobiona w jelitach wołowych prostych(środkowych).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87408
Udostępnij na innych stronach

Nie słyszałem o takim sposobie neutralizowania zapachu jelit.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87413
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kupując jelita wołowe usłyszałem od pana sprzedającego, żeby do ich moczenia dodać pokrojoną cebulę.

Czy ktoś się spotkał z takim sposobem?

witam

jak chodziłem kiedyś z kolegą na prywatki to tak się neutralizowało zapach

jelit wp czy wołowych,mieszając pokrojoną cebule,sól i jelita oszlamowane

razem,metodę tą stosuje się do dziś.

kiedyś to nawet pisałem Andrzejowi K o tym sposobie już nie pamiętam,czy

czasem do żołądków wp czy jelit.

Nie słyszałem o takim sposobie neutralizowania zapachu jelit.

no wiesz Miro w książkach o tym jak i o wielu mykach masarskich niepiszą.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87420
Udostępnij na innych stronach

Witam!

-sól najlepsza gruboziarnista

-Cebula cięta jak nóż poszedł nie obierana z łup

-maga

Stosuje w celu oczyszczenia ze szlamu i zapachu jelit grubych wieprzowych.

W zimie jak leży śnieg, to do tego wszystkiego dokładam :wink:

P...)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87442
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

A tu foty jelit wołowych po wyszlamowaniu i odwróceniu - jest dużo złogów tłuszczowych, trudniej się obiera niż wieprzowe, ale w nagrodę zapach jest dużo przyjemniejszy. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-205464
Udostępnij na innych stronach

foty jelit wołowych po wyszlamowaniu i odwróceniu - jest dużo złogów tłuszczowych, trudniej się obiera niż wieprzowe

to, masz problem. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-205657
Udostępnij na innych stronach

A tu foty jelit wołowych po wyszlamowaniu i odwróceniu - jest dużo złogów tłuszczowych, trudniej się obiera niż wieprzowe, ale w nagrodę zapach jest dużo przyjemniejszy.

witam

z fotki ewidentnie widać iż jelita są niedokładnie "opuszczone",po prawidłowym opuszczeniu lekko się je szlamuje i do soli,przepraszam z fotki widać po tych firankach-fartuszkach tłuszczu że fachowiec tego nie robił,zapach teraz może być ok,lecz później będzie tylko zapaszek.obróbkę jelit bydlęcych dokonujemy zaraz po uboju póki są ciepłe,później to już

nadają się na bakutyl.jak masz dwóch pomocników możesz je uratować zaopatrzony w bardzo ostry nóż i anielską cierpliwość.

pozdrawiam

Marek

p.s.pamiętajmy iż najlepszy farsz na kiełbasę możemy "zakopać" po użyciu niewłaściwie oczyszczonych jelit bydlęcych,mający decydujący wpływ na gotowy produkt .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-205686
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Widać, że komplet jelit z młodej sztuki. Widać, że ktoś dawno tej czynności nie robił lub nie widział jak się robi.

Chociaż, każdy ma swoją technikę. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265880
Udostępnij na innych stronach

Widać, że ktoś dawno tej czynności nie robił lub nie widział jak się robi

To nie moje ręce... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265882
Udostępnij na innych stronach

Nie wiedziałem że żołądek jest taki ciemny.To jest ta część żołądka która nadaje się na flaki,czy to jest cały żołądek.

To cały żołądek i cały nadaje się do jedzenia, po oczyszczeniu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265892
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak jeszcze nie oczyszczony czeka

Nie wiedziałem że żołądek jest taki ciemny

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265894
Udostępnij na innych stronach

To cały żołądek i cały nadaje się do jedzenia, po oczyszczeniu.

Swego czasu gdzieś tu na forum wyczytałem że nie wszystkie z 4 części żołądka wołowego wykorzystuje się do spożycia.
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265897
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie wiedziałam ,że zołądek może być taki ciemny :mellow: . Jedyny z jakim do tej pory miałam do czynienia w takim stanie to był z cielaka jelenia i był jasnobrązowy.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265899
Udostępnij na innych stronach

nie wszystkie z 4 części żołądka wołowego wykorzystuje się do spożycia.

Jutro zrobię dokładną fotę z opisem, wszystko zjadliwe. :cool:

 

że zołądek może być taki ciemny

Potem pokażę jak z ciemnego robi się jasny, zważę też, bo dziś nie było czasu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265900
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.