Gość Anonymous Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam.Kupując jelita wołowe usłyszałem od pana sprzedającego, żeby do ich moczenia dodać pokrojoną cebulę. Czy ktoś się spotkał z takim sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2009 Kupując jelita wołowe usłyszałem od pana sprzedającego, żeby do ich moczenia dodać pokrojoną cebulę. Czy ktoś się spotkał z takim sposobem? Szkoda, że nie powiedział: dlaczego i w jakim celu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2009 Powiedział, że to dla zneutralizowania zapaszku, który jest dość specyficzny i wyjątkowo mocny. Ja się tylko chciałem dowiedzieć, czy to zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2009 Powiedział, że to dla zneutralizowania zapaszku, który jest dość specyficzny i wyjątkowo mocny. Może dmuchał na zimne i wiedział że ma jelita niechlujnie oczyszczone , względnie nie świeże , lub źle przechowywane :question: :wink: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2009 Może dmuchał na zimne i wiedział że ma jelita niechlujnie oczyszczone , względnie nie świeże , lub źle przechowywane :question: :wink: Nie wydaje mi się. To jest dość duża hurtownia, i jak do tej pory tam kupowałem, to wszystko było ok. Tyle, że akurat jelita wołowe kupiłem w ogóle pierwszy raz w życiu, i nie wiem, jaki powinny mieć zapach :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Listopada 2009 Tyle, że akurat jelita wołowe kupiłem w ogóle pierwszy raz w życiu, i nie wiem, jaki powinny mieć zapach Czy pamiętasz kiełbasę kminkową zrobioną na IV zlocie? Część kiełbasy była zrobiona w jelitach wołowych prostych(środkowych). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Listopada 2009 Czy pamiętasz kiełbasę kminkową zrobioną na IV zlocie? Kiełbasę pamiętam, ale zapachu jelit jakoś nie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Listopada 2009 Nie słyszałem o takim sposobie neutralizowania zapachu jelit. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam. Kupując jelita wołowe usłyszałem od pana sprzedającego, żeby do ich moczenia dodać pokrojoną cebulę. Czy ktoś się spotkał z takim sposobem?witam jak chodziłem kiedyś z kolegą na prywatki to tak się neutralizowało zapach jelit wp czy wołowych,mieszając pokrojoną cebule,sól i jelita oszlamowane razem,metodę tą stosuje się do dziś. kiedyś to nawet pisałem Andrzejowi K o tym sposobie już nie pamiętam,czy czasem do żołądków wp czy jelit. Nie słyszałem o takim sposobie neutralizowania zapachu jelit.no wiesz Miro w książkach o tym jak i o wielu mykach masarskich niepiszą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam!-sól najlepsza gruboziarnista -Cebula cięta jak nóż poszedł nie obierana z łup-magaStosuje w celu oczyszczenia ze szlamu i zapachu jelit grubych wieprzowych.W zimie jak leży śnieg, to do tego wszystkiego dokładam :wink: P...) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-87442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2012 A tu foty jelit wołowych po wyszlamowaniu i odwróceniu - jest dużo złogów tłuszczowych, trudniej się obiera niż wieprzowe, ale w nagrodę zapach jest dużo przyjemniejszy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-205464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2012 foty jelit wołowych po wyszlamowaniu i odwróceniu - jest dużo złogów tłuszczowych, trudniej się obiera niż wieprzowe to, masz problem. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-205657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2012 A tu foty jelit wołowych po wyszlamowaniu i odwróceniu - jest dużo złogów tłuszczowych, trudniej się obiera niż wieprzowe, ale w nagrodę zapach jest dużo przyjemniejszy.witam z fotki ewidentnie widać iż jelita są niedokładnie "opuszczone",po prawidłowym opuszczeniu lekko się je szlamuje i do soli,przepraszam z fotki widać po tych firankach-fartuszkach tłuszczu że fachowiec tego nie robił,zapach teraz może być ok,lecz później będzie tylko zapaszek.obróbkę jelit bydlęcych dokonujemy zaraz po uboju póki są ciepłe,później to już nadają się na bakutyl.jak masz dwóch pomocników możesz je uratować zaopatrzony w bardzo ostry nóż i anielską cierpliwość. pozdrawiam Marek p.s.pamiętajmy iż najlepszy farsz na kiełbasę możemy "zakopać" po użyciu niewłaściwie oczyszczonych jelit bydlęcych,mający decydujący wpływ na gotowy produkt . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-205686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Lutego 2013 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Lutego 2013 Szkoda że Pis nie zrobił więcej zdjęć a zwłaszcza jak obrabia żołądek.Była by dobra lekcja poglądowa. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Lutego 2013 Jakoś tak jeszcze nie oczyszczony czeka... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lutego 2013 Widać, że komplet jelit z młodej sztuki. Widać, że ktoś dawno tej czynności nie robił lub nie widział jak się robi.Chociaż, każdy ma swoją technikę. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lutego 2013 Widać, że ktoś dawno tej czynności nie robił lub nie widział jak się robi To nie moje ręce... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lutego 2013 To nie moje ręce... Dlatego pisałem, że dawno nie robił. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lutego 2013 Nie wiedziałem że żołądek jest taki ciemny.To jest ta część żołądka która nadaje się na flaki,czy to jest cały żołądek. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lutego 2013 Nie wiedziałem że żołądek jest taki ciemny.To jest ta część żołądka która nadaje się na flaki,czy to jest cały żołądek. To cały żołądek i cały nadaje się do jedzenia, po oczyszczeniu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lutego 2013 Jakoś tak jeszcze nie oczyszczony czekaNie wiedziałem że żołądek jest taki ciemny Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Lutego 2013 To cały żołądek i cały nadaje się do jedzenia, po oczyszczeniu.Swego czasu gdzieś tu na forum wyczytałem że nie wszystkie z 4 części żołądka wołowego wykorzystuje się do spożycia. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Lutego 2013 Ja też nie wiedziałam ,że zołądek może być taki ciemny :mellow: . Jedyny z jakim do tej pory miałam do czynienia w takim stanie to był z cielaka jelenia i był jasnobrązowy. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Lutego 2013 nie wszystkie z 4 części żołądka wołowego wykorzystuje się do spożycia. Jutro zrobię dokładną fotę z opisem, wszystko zjadliwe. że zołądek może być taki ciemny Potem pokażę jak z ciemnego robi się jasny, zważę też, bo dziś nie było czasu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/#findComment-265900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.