Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie z innej beczki.

Chodzi mi o to jak rozpalić poprawnie wędzarnię, jak ułożyć w niej drzewo i jak utrzymać pożądaną temperaturę. Szukałem wszędzie i nie mogę tego znaleźć, a nie chciałbym narobić bałaganu sobie z mięsem. Z góry dziękuje.

13
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam, chyba nie ma jakiegoś specjalnego sposobu rozpalania wędzarni.

Ja układam drobne kawałki drewna w palenisku i rozpalam palnikiem podłączonym do butli turystycznej , jak się samo pali to zakręcam gaz i dokładam trochę grubszych.

Co do utrzymania temperatury to tylko sterując dopływem tlenu do paleniska za pomocą różnego rodzaju szybrów.

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87889
Udostępnij na innych stronach

Do rozpalenia wędzarni używa się drewna suchego.Ja kładę warstowowo.Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego a następnie cienkie patyczki drewna liściastego.Na to kładę nieco grubsze pocięte gałęzie liściaste i na to już grubsze dwie trzy szczapy olszyny.Gromadzę większą ilość żary i wędzarnię rozgrzewam do temp.60°C i wkładam wędzonki do obsuszenia.W trakcie obsuszania nie powinno być dymu.Po ok 1h jeśli wędzonki się obsuszyły można dołożyć szczapę drewna mokrego dla wytworzenia dymu i właściwego wędzenia.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87890
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego

O czym Ty piszesz ? To równie dobrze możesz papą rozpalić :shock:

 

Bo ja robię to tak:

Strugam trochę suchych wiórków z drewna liściastego - podpalam i dokładam węgla drzewnego . jak to się rozpali to dokładam cienkie patyczki i w miarę zwiększania się ognia grubsze . Wszystko to robię przy otwartej wędzarni i tak się bawię ok. godziny . następnie wieszam wędzonki i suszę dalej też ok. godziny . Temperaturę reguluję intensywnością dopływu tlenu do paleniska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87895
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego

O czym Ty piszesz ? To równie dobrze możesz papą rozpalić :shock:

 

Bo ja robię to tak:

Strugam trochę suchych wiórków z drewna liściastego - podpalam i dokładam węgla drzewnego . jak to się rozpali to dokładam cienkie patyczki i w miarę zwiększania się ognia grubsze . Wszystko to robię przy otwartej wędzarni i tak się bawię ok. godziny . następnie wieszam wędzonki i suszę dalej też ok. godziny . Temperaturę reguluję intensywnością dopływu tlenu do paleniska.

to ma być żar czy palące się gałązki ??

13
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87897
Udostępnij na innych stronach

chodzi mi o to jak rozpalić poprawnie wędzarni

 

Nigdy nie zastanawiałem się nad prawidłowym rozpalaniem wędzarni . Ponieważ rozpalam palnikiem i gazem z butli turystycznej to wiadomo najpierw wkładam drewno do wędzarni :smile: następnie podpalam gaz na palniku i płomieniem z palnika rozpalam drewno . Jak tylko drewno samo się pali odkładam palnik . Jeszcze nie próbowałem żeby najpierw napuścić gazu do wędzarni i podpalić . :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87899
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego

O czym Ty piszesz ? To równie dobrze możesz papą rozpalić :shock:

 

 

Możesz robić po swojemu a ja rozpalam tak jak rozpalają na wsi pod kuchnią węglową.I nie porównuj drzazgi drewna smolnego do papy bo to kiepskie porównanie.Nie wiem czy wiesz ,ale w niektórych krajach /skandynawskich/ryby wędzi się drewnem iglastym.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87901
Udostępnij na innych stronach

to ma być żar czy palące się gałązki ??

Wiadomo , że na początku będą się palić płomieniem i to wcale nie przeszkadza , bo w ten sposób rozgrzewasz wędzarnię . W miarę dokładania drewna będzie więcej żaru . Póżniej podczas wędzenia (po rozgrzaniu i osuszeniu wędzonek) przykrywasz wędzarnię tkaniną (najlepszy worek jutowy ) i dokładasz po kawałku drewna ( nie za dużo) i pilnujesz temperatury. Palenisko raczej zamykasz i dozujesz ostrożnie dopływ powietrza. Nie staraj się zbyt intensywnie mieszać w ogniu , by popiołem nie pobrudzić wędzonek.

Za każdym razem będziesz miał lepszą wprawę i jak na początku coś nie wypali (a raczej wypali :wink: ) to się tym nie zrażaj .

 

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87902
Udostępnij na innych stronach

Możesz robić po swojemu a ja rozpalam tak jak rozpalają na wsi pod kuchnią węglową.I nie porównuj drzazgi drewna smolnego do papy bo to kiepskie porównanie.Nie wiem czy wiesz ,ale w niektórych krajach /skandynawskich/ryby wędzi się drewnem iglastym.Pozdrawiam

Wiem , i trochę o tym pisałem.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=90917#90917

 

A co do reszty to bez komentarza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87911
Udostępnij na innych stronach

A ja tam nie używam ani zapałek ani szczapek drewna, czy drzewa !

Dwa lub trzy węgielki drzewne lub brykieciki i opalarka elektryczna przez około minutę i się pali.

Tylko że wędzarni też nie rozpalam.

Raczej ją oszczędzam, bo jest drewniana.

arkadiusz papa to nie papa tylko papa.

Ale to już inna bajka.

Jak nie ma prądu to też rozpalam papą.

POZDRAWIAM

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87934
Udostępnij na innych stronach

jacek__13

 

Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz.

Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87937
Udostępnij na innych stronach

jacek__13

 

Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz.

Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem.

mam wedzarnie taką co się pali bezpośrednio pod kiełbasami i ma ruszt ale chyba musze dokupić blachę stalową zeby na ruszcie przykryć paleniska czy dobrze rozumuje z tą blachą??

13
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87941
Udostępnij na innych stronach

Ale macie problem :shock: kilka suchych patyków,gazeta i zapałki i hula. :grin: :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Szkoda gazety ! jeżeli można papą rozpalić.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87942
Udostępnij na innych stronach

Chłopie... przypomnieć Pajtuny??? :grin: - wprawdzie wtedy nasz "chuch" pozwoliłby zapalić wtedy nawet wodę :lol: :grin:

 

jak widzicie dla nas to może byc problem dziwny - dla "nowicjusza" już niekoniecznie

 

uważam że nawet kilka suchych patyków drewna żywicznego i kawałek gazety to nie żadna zbrodnia - przecież to się bez problemów wypali :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87943
Udostępnij na innych stronach

uważam że nawet kilka suchych patyków drewna żywicznego i kawałek gazety to nie żadna zbrodnia - przecież to się bez problemów wypali :rolleyes:

I tu się zgadzamy.Tak trzymać :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87954
Udostępnij na innych stronach

Jarkof, no z papą to może przesada :shock: ale kawałek papieru nic nie zaszkodzi
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87956
Udostępnij na innych stronach

I tu się zgadzamy.Tak trzymać :grin:

Jako marynarz wiem , że TAK TRZYMAĆ to płynąć tym kursem , co go mamy w tej chwili .

 

Tu ktoś chce jako nowicjusz dowiedzieć się więcej i na "dzień dobry" dostaje porady że "głowa mała"

Ja osobiście staram się w miarę swojej wiedzy i błędów na których się uczyłem , doradzić jak najlepiej , bo nikt nie urodził się "alfem i .... :wink: "

 

Co Wy żeście się dzisiaj zajzajeru ochlali i chuchem chcecie wędzarnie odpalać. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87962
Udostępnij na innych stronach

Witam,

O co kruszyć kopie. Kolega pytał jak rozpalać. Jestem tradycjonalistą, Ojciec nauczył mnie, że trzeba rozpalać powoli. Po co gaz, butle gazowe, smolne szczapy... czy aż tak nam się spieszy? A wystarczy iść do byle warsztatu stolarskiego i poprosić żeby zostawili wióry z sezonowanego - suchego - drewna, wszystko jedno jakiego byle liściastego. Robi się "górkę" z takich wiórków, na to układa się cienkie drewienka np. z suchej olchy( moje ulubione) i dokłada się coraz grubsze. Pali się jak "ta lala". A potem to już normalnie...

Pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87972
Udostępnij na innych stronach

jacek__13

 

Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz.

Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem.

mam wedzarnie taką co się pali bezpośrednio pod kiełbasami i ma ruszt ale chyba musze dokupić blachę stalową zeby na ruszcie przykryć paleniska czy dobrze rozumuje z tą blachą??

Bardzo dobrze rozumujesz.Tylko w takim przypadku musisz zachować szczególną ostrożność , by podczas wędzenia nie zapaliło się drewno intensywnym płomieniem . Kapiący tłuszcz + ogień = pożar.

Ja w tego typu wędzarni wędziłem węgorze , ale to była beczka z szufladą i gdy zamknąłem szczelnie , to ogień się tłumił .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87985
Udostępnij na innych stronach

jacek__13

 

Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz.

Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem.

mam wedzarnie taką co się pali bezpośrednio pod kiełbasami i ma ruszt ale chyba musze dokupić blachę stalową zeby na ruszcie przykryć paleniska czy dobrze rozumuje z tą blachą??

Bardzo dobrze rozumujesz.Tylko w takim przypadku musisz zachować szczególną ostrożność , by podczas wędzenia nie zapaliło się drewno intensywnym płomieniem . Kapiący tłuszcz + ogień = pożar.

Ja w tego typu wędzarni wędziłem węgorze , ale to była beczka z szufladą i gdy zamknąłem szczelnie , to ogień się tłumił .

na dole nan dzwiczka od kuchni węglowej takie dwoje jedno pod drugim tak ze jakiś dopływ powietrza jest
13
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87986
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.