jacek__13 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam, pytanie z innej beczki.Chodzi mi o to jak rozpalić poprawnie wędzarnię, jak ułożyć w niej drzewo i jak utrzymać pożądaną temperaturę. Szukałem wszędzie i nie mogę tego znaleźć, a nie chciałbym narobić bałaganu sobie z mięsem. Z góry dziękuje. Cytuj 13 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam, chyba nie ma jakiegoś specjalnego sposobu rozpalania wędzarni.Ja układam drobne kawałki drewna w palenisku i rozpalam palnikiem podłączonym do butli turystycznej , jak się samo pali to zakręcam gaz i dokładam trochę grubszych.Co do utrzymania temperatury to tylko sterując dopływem tlenu do paleniska za pomocą różnego rodzaju szybrów. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2009 Do rozpalenia wędzarni używa się drewna suchego.Ja kładę warstowowo.Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego a następnie cienkie patyczki drewna liściastego.Na to kładę nieco grubsze pocięte gałęzie liściaste i na to już grubsze dwie trzy szczapy olszyny.Gromadzę większą ilość żary i wędzarnię rozgrzewam do temp.60°C i wkładam wędzonki do obsuszenia.W trakcie obsuszania nie powinno być dymu.Po ok 1h jeśli wędzonki się obsuszyły można dołożyć szczapę drewna mokrego dla wytworzenia dymu i właściwego wędzenia.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2009 Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego O czym Ty piszesz ? To równie dobrze możesz papą rozpalić :shock: Bo ja robię to tak: Strugam trochę suchych wiórków z drewna liściastego - podpalam i dokładam węgla drzewnego . jak to się rozpali to dokładam cienkie patyczki i w miarę zwiększania się ognia grubsze . Wszystko to robię przy otwartej wędzarni i tak się bawię ok. godziny . następnie wieszam wędzonki i suszę dalej też ok. godziny . Temperaturę reguluję intensywnością dopływu tlenu do paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek__13 Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2009 Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego O czym Ty piszesz ? To równie dobrze możesz papą rozpalić :shock: Bo ja robię to tak: Strugam trochę suchych wiórków z drewna liściastego - podpalam i dokładam węgla drzewnego . jak to się rozpali to dokładam cienkie patyczki i w miarę zwiększania się ognia grubsze . Wszystko to robię przy otwartej wędzarni i tak się bawię ok. godziny . następnie wieszam wędzonki i suszę dalej też ok. godziny . Temperaturę reguluję intensywnością dopływu tlenu do paleniska. to ma być żar czy palące się gałązki ?? Cytuj 13 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2009 chodzi mi o to jak rozpalić poprawnie wędzarni Nigdy nie zastanawiałem się nad prawidłowym rozpalaniem wędzarni . Ponieważ rozpalam palnikiem i gazem z butli turystycznej to wiadomo najpierw wkładam drewno do wędzarni :smile: następnie podpalam gaz na palniku i płomieniem z palnika rozpalam drewno . Jak tylko drewno samo się pali odkładam palnik . Jeszcze nie próbowałem żeby najpierw napuścić gazu do wędzarni i podpalić . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2009 Pierwsza warstwa od spodu to dwie trzy szczapki drewna smolnego O czym Ty piszesz ? To równie dobrze możesz papą rozpalić :shock: Możesz robić po swojemu a ja rozpalam tak jak rozpalają na wsi pod kuchnią węglową.I nie porównuj drzazgi drewna smolnego do papy bo to kiepskie porównanie.Nie wiem czy wiesz ,ale w niektórych krajach /skandynawskich/ryby wędzi się drewnem iglastym.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2009 to ma być żar czy palące się gałązki ?? Wiadomo , że na początku będą się palić płomieniem i to wcale nie przeszkadza , bo w ten sposób rozgrzewasz wędzarnię . W miarę dokładania drewna będzie więcej żaru . Póżniej podczas wędzenia (po rozgrzaniu i osuszeniu wędzonek) przykrywasz wędzarnię tkaniną (najlepszy worek jutowy ) i dokładasz po kawałku drewna ( nie za dużo) i pilnujesz temperatury. Palenisko raczej zamykasz i dozujesz ostrożnie dopływ powietrza. Nie staraj się zbyt intensywnie mieszać w ogniu , by popiołem nie pobrudzić wędzonek. Za każdym razem będziesz miał lepszą wprawę i jak na początku coś nie wypali (a raczej wypali :wink: ) to się tym nie zrażaj . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2009 Możesz robić po swojemu a ja rozpalam tak jak rozpalają na wsi pod kuchnią węglową.I nie porównuj drzazgi drewna smolnego do papy bo to kiepskie porównanie.Nie wiem czy wiesz ,ale w niektórych krajach /skandynawskich/ryby wędzi się drewnem iglastym.Pozdrawiam Wiem , i trochę o tym pisałem. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=90917#90917 A co do reszty to bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2009 A ja tam nie używam ani zapałek ani szczapek drewna, czy drzewa ! Dwa lub trzy węgielki drzewne lub brykieciki i opalarka elektryczna przez około minutę i się pali. Tylko że wędzarni też nie rozpalam. Raczej ją oszczędzam, bo jest drewniana. arkadiusz papa to nie papa tylko papa. Ale to już inna bajka. Jak nie ma prądu to też rozpalam papą. POZDRAWIAM Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2009 jacek__13 Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz. Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2009 Ale macie problem :shock: kilka suchych patyków,gazeta i zapałki i hula. :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek__13 Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2009 jacek__13 Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz. Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem. mam wedzarnie taką co się pali bezpośrednio pod kiełbasami i ma ruszt ale chyba musze dokupić blachę stalową zeby na ruszcie przykryć paleniska czy dobrze rozumuje z tą blachą?? Cytuj 13 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2009 Ale macie problem :shock: kilka suchych patyków,gazeta i zapałki i hula. :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie.Szkoda gazety ! jeżeli można papą rozpalić. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2009 Chłopie... przypomnieć Pajtuny??? :grin: - wprawdzie wtedy nasz "chuch" pozwoliłby zapalić wtedy nawet wodę :lol: :grin: jak widzicie dla nas to może byc problem dziwny - dla "nowicjusza" już niekoniecznie uważam że nawet kilka suchych patyków drewna żywicznego i kawałek gazety to nie żadna zbrodnia - przecież to się bez problemów wypali :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2009 Abratku,do Twojej myśli zmierzałem :lol: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2009 uważam że nawet kilka suchych patyków drewna żywicznego i kawałek gazety to nie żadna zbrodnia - przecież to się bez problemów wypali :rolleyes: I tu się zgadzamy.Tak trzymać :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2009 Jarkof, no z papą to może przesada :shock: ale kawałek papieru nic nie zaszkodzi Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Listopada 2009 Przepraszam ale z papą to Henio zaczął :grin: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Listopada 2009 Butla propan-butan i palnik,drobne szczapki żeby szybciej chwyciło i jazda! Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2009 I tu się zgadzamy.Tak trzymać :grin: Jako marynarz wiem , że TAK TRZYMAĆ to płynąć tym kursem , co go mamy w tej chwili . Tu ktoś chce jako nowicjusz dowiedzieć się więcej i na "dzień dobry" dostaje porady że "głowa mała" Ja osobiście staram się w miarę swojej wiedzy i błędów na których się uczyłem , doradzić jak najlepiej , bo nikt nie urodził się "alfem i .... :wink: " Co Wy żeście się dzisiaj zajzajeru ochlali i chuchem chcecie wędzarnie odpalać. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2009 Heniu! więcej luzu przed rejsem :grin: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekB Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam,O co kruszyć kopie. Kolega pytał jak rozpalać. Jestem tradycjonalistą, Ojciec nauczył mnie, że trzeba rozpalać powoli. Po co gaz, butle gazowe, smolne szczapy... czy aż tak nam się spieszy? A wystarczy iść do byle warsztatu stolarskiego i poprosić żeby zostawili wióry z sezonowanego - suchego - drewna, wszystko jedno jakiego byle liściastego. Robi się "górkę" z takich wiórków, na to układa się cienkie drewienka np. z suchej olchy( moje ulubione) i dokłada się coraz grubsze. Pali się jak "ta lala". A potem to już normalnie...Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2009 jacek__13 Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz. Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem. mam wedzarnie taką co się pali bezpośrednio pod kiełbasami i ma ruszt ale chyba musze dokupić blachę stalową zeby na ruszcie przykryć paleniska czy dobrze rozumuje z tą blachą?? Bardzo dobrze rozumujesz.Tylko w takim przypadku musisz zachować szczególną ostrożność , by podczas wędzenia nie zapaliło się drewno intensywnym płomieniem . Kapiący tłuszcz + ogień = pożar. Ja w tego typu wędzarni wędziłem węgorze , ale to była beczka z szufladą i gdy zamknąłem szczelnie , to ogień się tłumił . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek__13 Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2009 jacek__13 Było by fajnie gdybyś napisał jaką wędzarnią dysponujesz. Inaczej palisz jeśli dym idzie kanałem a inaczej kiedy żar/palenisko jest bezpośrednio pod wędzonym mięsem. mam wedzarnie taką co się pali bezpośrednio pod kiełbasami i ma ruszt ale chyba musze dokupić blachę stalową zeby na ruszcie przykryć paleniska czy dobrze rozumuje z tą blachą?? Bardzo dobrze rozumujesz.Tylko w takim przypadku musisz zachować szczególną ostrożność , by podczas wędzenia nie zapaliło się drewno intensywnym płomieniem . Kapiący tłuszcz + ogień = pożar. Ja w tego typu wędzarni wędziłem węgorze , ale to była beczka z szufladą i gdy zamknąłem szczelnie , to ogień się tłumił .na dole nan dzwiczka od kuchni węglowej takie dwoje jedno pod drugim tak ze jakiś dopływ powietrza jest Cytuj 13 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3232-jak-prawid%C5%82owo-rozpali%C4%87-w%C4%99dzarnie/#findComment-87986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.