Skocz do zawartości

BOCZEK TYROLSKI Z POŁUDNIOWEGO TYROLU


Rekomendowane odpowiedzi

BOCZEK TYROLSKI

Boczek tyrolski jest od wieków wyrabiany przez rolników według tradycyjnych metod.

Każdy producent szczyci się własnym, oryginalnym przepisem na mieszankę przypraw, wcieraną w mięso przed rozpoczęciem wędzenia.

1 ze sposobów wyrabiania takiego boczku.

Substancje peklujące na 1kg mięsa (boczku)

30g soli lub peklosoli

2g mielonego pieprzu

2g granulowanego czosnku

6g utłuczonych naturalnych przypraw (jałowiec, kolendra, kminek, liść laurowy)

WYRÓB

Boczek nacieramy ręcznie substancjami peklującymi i ciasno układamy w naczyniu do peklowania. Podczas peklowania na sucho (3-4 tygodnie) regularnie odwracamy warstwy, tzn. boczki znajdujące się na wierzchu przekładamy na dół i odwrotnie. Jeśli solanka odpływa, musimy raz dosolić. Po ,,przepaleniu” boczków (1 tydzień w temp 6-8stC) moczymy je w zimnej bieżącej wodzie przez ok. 6h. Następnie po osuszeniu tyrolski boczek wędzimy obficie w zimnym dymie.

Stosując mieszaną metodę peklowania, po ok. 5 dniach mięso zalewamy solanką o ST.12%, tak by pokrywała całe mięso. Potem przez kolejne 10-12 dni peklujemy na mokro. Przepalanie boczku trwa 2dni w temp. 6-8stC.

Peklowanie może następować zarówno na sucho, jak i metoda mieszaną. Tyrolski boczek wyróżnia się ostrymi przyprawami oraz wędzeniem na zimno.

SMACZNEGO!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3238-boczek-tyrolski-z-po%C5%82udniowego-tyrolu/
Udostępnij na innych stronach

Przepalanie boczku trwa 2dni w temp. 6-8stC.

Nie wiem co to przepalanie :blush:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3238-boczek-tyrolski-z-po%C5%82udniowego-tyrolu/#findComment-88036
Udostępnij na innych stronach

Szczepan, rozumiem że przepalanie 1 tygodniowe to chodzi o ten ostatni tydzień?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3238-boczek-tyrolski-z-po%C5%82udniowego-tyrolu/#findComment-88037
Udostępnij na innych stronach

Szczepan, rozumiem że przepalanie 1 tygodniowe to chodzi o ten ostatni tydzień?

Tak dokładnie

Przepalanie jest to2 faza peklowania, od zewnątrz nie daje się już soli. Mięso wyjmuje się z roztworu lub suchego naczynia, dzięki czemu następuje równomierne rozłożenie soli i substancji peklujących w jego wnętrzu, a różne stężenie soli między wnętrzem a warstwą brzegową wyrównuje się. Druga faza wzmacnia aromat, stabilizuje barwę i sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne przede wszystkim dzięki procesom dojrzewania i fermentacji.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3238-boczek-tyrolski-z-po%C5%82udniowego-tyrolu/#findComment-88084
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.