kabanos Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2006 WitamCzy mógłby ktoś w sposób graficzny przedstawić sposób zakończenia kiełbasy (kaszanki, pasztetu w jelicie) za pomocą patyczka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2006 Kabanos - ,, Flokowanie ''jest to bardzo prosty sposób -połóż drewniany patyczek (flok)na końcówkę jelita i przytrzym go prawą reką lewą ręką chwyć koncówkę jelita i od dołu w górę owiń patyczek tym jelitem na drugą stronę patyczka z lewej strony, gdy końcowka jelita będzie na dole pod patyczkiem przekręc patyczek wokół własnej osi z końcówkę jelita okreconą na patyczku tak by prawa strona patyczka znalazla się z lewej strony i wbij ten koniec patyczka w końcówkę jelita. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2006 Chodzi, ci zapewne o sposób wiązania końcówki jelita patyczkiem, tak aby nie uciekał farsz(wsad).Z rysunku ciężko początkującej osobie jest to zrobić.Trzeba ucieć do współczesnej techniki i wykonać parę zdjęć umieszczając je na forum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2006 Obecnie tą technikę stosuje sie rzadko .patyczki czesto się gubiły i konsumenci znajdowali je w środku batonów w farszu .przy parzeniu też trzeba uważać szczególnie w garnkach przy wyjmowaniu często zaczepiają się odrugi baton nieraz go uszkodzadzając. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Września 2006 Możesz po prostu wykorzystać wykałaczki, a dokładniej półPrzykładasz wykałaczkę bokiem (przy ostrym końcu wykałaczki) do kiełbaski, obwijasz patyczek dookoła, potem jeden zwój pomiędzy kiełbaską a patyczkiem (czyli obwiązujesz koniec kiełbaski) i koniuszek osłonki (wolnego końca) przekuwasz wykałaczką.Oczywiście nie pisze Tobie co masz robić którą ręką bo sam dojdziesz do tego, popróbuj na jakieś tasiemce i wykałaczce „na sucho” Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Września 2006 Ponieważ nie było produkcji, musiałem zrobić pokaz na pończosze od schabu a`la wedliny parmeńskie. Pierwszy etap http://img134.imageshack.us/img134/6557/dscf0736jx5.th.jpg Drugi etap http://img49.imageshack.us/img49/7428/dscf0737wc2.th.jpg Trzeci etap http://img468.imageshack.us/img468/1162/dscf0738pl1.th.jpg Dzięki Dymku, że mnie wyręczyłeś w opisywaniu jak się robi wiązanie patyczkiem. Patyczki w gwarze masarskiej nazywały się FLOKI. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabanos Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2006 Dziękuję za objaśnieniaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2006 Analiżując i cwicząć,,flokowanie''(używam nazwy regionalnej z wybrzeża'' to wyszło mi 3 sposoby ale wszystkie sprowadzają się do tego samego zależnie jak przekręcamy patyczkiem (flokiem) Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-3836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2006 WitamKoledzy, kto był na zlocie to widział jak „magicy” od Pani technolog w sprytny sposób wiązali sznurkiem pasztet i nie tylko. Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka? Będę wdzięczny za łopatologiczny opis takiego wiązania.Chciałbym potrenować bo u nas leje! i wieje !Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-4719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2006 Papcio Zerknij na film ile zostawiał jelita za farszem jakieś 10cm temu nie uciekał.Przy nadziewaniu następnego kawałka farsz przytrzymuje palcami i znowu pozostawia kawał jelita. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-4720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2006 . Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka? _________________ Papcio... z tego wniosek, że "Akademia" jest szybko potrzebna. Związania sznurka w tej chwili nie wyjaśnię, lecz zerknij tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287 tolko zamiast butelki musisz wykonywać to na ręce. Nie wiąż ręki! Pierwsze i drugie zdjęcie mogą pomóc najbardziej. W przypadku kaszanki to: 1. kaszanka na zlocie była w trakcie nadziewania dość ścisła i nie "wpływała" z osłonki. 2. pozostawiając tak długi odcinek można nie wiązać, gdyż w trakcie parzenia następuje skurczenie się jelita cienkiego blokując uciekanie farszu z osłonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-4729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Października 2006 WitamNie oto mi chodziło. Ten sposób znam. Na zlocie „gostek” nawinął na rękę w jakiś sposób sznurek i jedną ręką trzymał koniec sznurka, a drugą -tą ze sznurkiem- tak jakoś operował, że te pętelki same się robiły. Zawiązanie szynki trwało dosłownie chwilę, tak samo zawiązywał końcówki pasztetów. Tak jak żeglarze mają swoje węzły, tak on miał swoją metodę, nawet w „zwolnionym” tempie nie wiele zdążyłem zobaczyć. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-4731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Października 2006 Mam nadzieję, że wkrótce będziesz mógł metodę rozszyfrować. Cierpliwości. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/325-zako%C5%84czenie-kie%C5%82basy/#findComment-4737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.