klaku Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Listopada 2009 ok uwedzone uparzone!pogoda dopisala i wedzilo sie samo:)prawie:)po parzeniu wedzonki w sam raz idealne.przepraszam za panike, ale nigdy nie probowalem mieska po peklowaniu .Juz druga osoba pisze ,zeby sprawdzic smakowo, ale jak, na surowo?? Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Listopada 2009 .Juz druga osoba pisze ,zeby sprawdzic smakowo, ale jak, na surowo?? Tak , na surowo , przecież chodzi o ilość soli . Jeżeli po peklowaniu będzie Tobie za słone , to po uwędzeniu również . Jedyna rada to taka , żebyś jak najprędzej dobrał do swojego smaku ilość soli przy peklowaniu , po co moczyć mięso po peklowaniu , gdzie wypłukują się jego dobra . Ja pekluję w procesie 14-dniowym w/g naszego kalkulatora i to jest moja słoność . Żadnego moczenia po peklowaniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Listopada 2009 uz druga osoba pisze ,zeby sprawdzic smakowo, ale jak, na surowo??Tak. Na surowo. Metkę pewnie jadłeś, że o tatarze nie wspomnę. Nie ma strachu Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Listopada 2009 i oto efekt koncowy :)smak i zapach nie do opisania:)dziwne ze w sklepach nie unosi sie taki aromat mimo tylu wedzonek:)) [ Dodano: Nie Lis 29, 2009 12:56 ] Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Listopada 2009 No jako tako to wygląda, choc fotki mogłyby być lepsze.Czyli udało cisię trafić ze zlonością bez kosztowania ?To masz szczęsie, nie polecałbym takiej metody początkującym. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Listopada 2009 slonosc w sam raz i mysle, ze to probowanie na surowo, moze wprowadzac w blad .No chyba ze sie wie jak slone powinno byc mieso przed wedzeniem.Wydaje mi sie, ze mieso w procesie parzenia, odadaje duzo soli.Nie polegalem tu na szczesciu zupelnie ,tylko patrzac na tabele stwierdzilem ,ze stezenie soli nie bylo moze odpowiednie do wagi, ale nie bylo za duze.A z soleniem to juz nie pierwsza przygoda, robiac pierwsza kielbase nie przeliczylem funtow na kilogramy i dalem drugie tyle soli i musialem dokupic miesa zeby bylo ok .Ile to bylo kielbasy rece opadaly przy nadziewaniu:)))) Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Listopada 2009 I tu się mylisz.Próba na surowo jest poprawna.Przy pieczeniu na patelni wyparowuje sporo wody i mięso wydaje się za słone. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Listopada 2009 Czesc Klaku. Osobiscie do wszystkich wyrobow dodaje 5 uncji soli na 22 funty miesa czyli tak 140 gram na 10 kilo. Przy peklowaniu sypie 10 uncji soli na 1 galon wody ( okolo 284 gramow na 3,8 litrow )Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Listopada 2009 Kiedy sobie w wolnej chwili, trochę poczytasz o peklowaniu, to dowiesz sie, że mieso może przyjąć jedynie pewien procent soli, bez wzgledu na stężenie solanki. Pisze tutaj o nasalaniu naturalnym (różnica ciśnień, osmoza), bez ingerencji z zewnątrz w postaci nastrzyku. Swobodne peklowanie (nasalanie) daje znacznie lepsze efekty w wydłużnym okresie peklkowaniam gdyż mięso pięknie kruszeje w tym czasie, zyskuje na smakowitości, ustala się poziom zasolenia, uzyskuje sie piekny kolorek, a przede wszystkim, mięso długo peklowane jest o niebo trwalsze w późniejszym przechowywaniu, niż mięso pochodzące z peklowania krótkiego.Bez wzgledu jednak na rodzaj peklowania, mięso przed dalsza obróbka termiczną musisz organoleptycznie zbadać pod katem poziomu zasolenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Listopada 2009 slonosc w sam raz i mysle, ze to probowanie na surowo, moze wprowadzac w blad .No chyba ze sie wie jak slone powinno byc mieso przed wedzeniem.Wydaje mi sie, ze mieso w procesie parzenia, odadaje duzo soli.Nie polegalem tu na szczesciu zupelnie ,tylko patrzac na tabele stwierdzilem ,ze stezenie soli nie bylo moze odpowiednie do wagi, ale nie bylo za duze.A z soleniem to juz nie pierwsza przygoda, robiac pierwsza kielbase nie przeliczylem funtow na kilogramy i dalem drugie tyle soli i musialem dokupic miesa zeby bylo ok .Ile to bylo kielbasy rece opadaly przy nadziewaniu:))))Troszkę mnie dziwi że ktoś, kto lubi i robi sam wędlinki domowe samodzielnie (może prawie) wzbania się od kosztowania, tychże wyrobów, w różnych momentach produkcji. Dziwne to i ciekawe. To jak ktoś już pisał, A tatar ? Chyba że nie jadasz. To sorrki. Bo różnie to wygląda, solą nie solą , moczą nie moczą , kosztują i nie kosztują, ja też solę i peklują , ale moczę lub nie moczę, w zależności od smaku słoności. Pozdrawiam. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Grudnia 2009 ciekawe jest rowniez to co ty piszesz:)nie jadlem tatara z wieprzowiny jeszcze, ale ciagle sie ucze:)wieprzowiny czy drobiu raczej na surowo nie "kosztuje".Tak jak napisalem, moglbym sprobowac na surowo gdybym wiedzial jaka powinna byc wlasciwa slonosc.Od tego sa tabele ,zebym nie musial tego robic i chyba nasolenie miesa nie jest rownomierne na calym przekroju .Wiec jak to sprawdzic odkrawasz zewnetrzny kawalek czy ze srodka ?w jakich tez momentach produkcji tak kosztujesz swoje wyroby ?Wedlug mnie najlepiej stosowac sie do sprawdzonych przepisow i ewentualnie je modyfikowac do swoich potrzeb.I stosowanie tabeli bo moczenie w wodzie po peklowniu nikomu nie jest potrzebne .Z pokoro i wdziecznosci przyjmuje wasze rady ale bez zlosliwosci:) Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.