Skocz do zawartości

Ile jest soli w soli


Rekomendowane odpowiedzi

ok uwedzone uparzone!pogoda dopisala i wedzilo sie samo:)prawie:)po parzeniu wedzonki w sam raz idealne.przepraszam za panike, ale nigdy nie probowalem mieska po peklowaniu .Juz druga osoba pisze ,zeby sprawdzic smakowo, ale jak, na surowo??
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89892
Udostępnij na innych stronach

.Juz druga osoba pisze ,zeby sprawdzic smakowo, ale jak, na surowo??

 

Tak , na surowo , przecież chodzi o ilość soli . Jeżeli po peklowaniu będzie Tobie za słone , to po uwędzeniu również . Jedyna rada to taka , żebyś jak najprędzej dobrał do swojego smaku ilość soli przy peklowaniu , po co moczyć mięso po peklowaniu , gdzie wypłukują się jego dobra . Ja pekluję w procesie 14-dniowym w/g naszego kalkulatora i to jest moja słoność . Żadnego moczenia po peklowaniu .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89913
Udostępnij na innych stronach

uz druga osoba pisze ,zeby sprawdzic smakowo, ale jak, na surowo??

Tak. Na surowo. Metkę pewnie jadłeś, że o tatarze nie wspomnę.

Nie ma strachu ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89932
Udostępnij na innych stronach

i oto efekt koncowy :)smak i zapach nie do opisania:)dziwne ze w sklepach nie unosi sie taki aromat mimo tylu wedzonek:))

 

[ Dodano: Nie Lis 29, 2009 12:56 ]

Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-89978
Udostępnij na innych stronach

No jako tako to wygląda, choc fotki mogłyby być lepsze.

Czyli udało cisię trafić ze zlonością bez kosztowania ?

To masz szczęsie, nie polecałbym takiej metody początkującym.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90012
Udostępnij na innych stronach

slonosc w sam raz i mysle, ze to probowanie na surowo, moze wprowadzac w blad .No chyba ze sie wie jak slone powinno byc mieso przed wedzeniem.Wydaje mi sie, ze mieso w procesie parzenia, odadaje duzo soli.Nie polegalem tu na szczesciu zupelnie ,tylko patrzac na tabele stwierdzilem ,ze stezenie soli nie bylo moze odpowiednie do wagi, ale nie bylo za duze.A z soleniem to juz nie pierwsza przygoda, robiac pierwsza kielbase nie przeliczylem funtow na kilogramy i dalem drugie tyle soli i musialem dokupic miesa zeby bylo ok .Ile to bylo kielbasy rece opadaly przy nadziewaniu:))))
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90016
Udostępnij na innych stronach

I tu się mylisz.

Próba na surowo jest poprawna.

Przy pieczeniu na patelni wyparowuje sporo wody i mięso wydaje się za słone.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90018
Udostępnij na innych stronach

Czesc Klaku.

Osobiscie do wszystkich wyrobow dodaje 5 uncji soli na 22 funty miesa czyli tak 140 gram na 10 kilo.

Przy peklowaniu sypie 10 uncji soli na 1 galon wody ( okolo 284 gramow na 3,8 litrow )

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90026
Udostępnij na innych stronach

Kiedy sobie w wolnej chwili, trochę poczytasz o peklowaniu, to dowiesz sie, że mieso może przyjąć jedynie pewien procent soli, bez wzgledu na stężenie solanki. Pisze tutaj o nasalaniu naturalnym (różnica ciśnień, osmoza), bez ingerencji z zewnątrz w postaci nastrzyku.

Swobodne peklowanie (nasalanie) daje znacznie lepsze efekty w wydłużnym okresie peklkowaniam gdyż mięso pięknie kruszeje w tym czasie, zyskuje na smakowitości, ustala się poziom zasolenia, uzyskuje sie piekny kolorek, a przede wszystkim, mięso długo peklowane jest o niebo trwalsze w późniejszym przechowywaniu, niż mięso pochodzące z peklowania krótkiego.

Bez wzgledu jednak na rodzaj peklowania, mięso przed dalsza obróbka termiczną musisz organoleptycznie zbadać pod katem poziomu zasolenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90034
Udostępnij na innych stronach

slonosc w sam raz i mysle, ze to probowanie na surowo, moze wprowadzac w blad .No chyba ze sie wie jak slone powinno byc mieso przed wedzeniem.Wydaje mi sie, ze mieso w procesie parzenia, odadaje duzo soli.Nie polegalem tu na szczesciu zupelnie ,tylko patrzac na tabele stwierdzilem ,ze stezenie soli nie bylo moze odpowiednie do wagi, ale nie bylo za duze.A z soleniem to juz nie pierwsza przygoda, robiac pierwsza kielbase nie przeliczylem funtow na kilogramy i dalem drugie tyle soli i musialem dokupic miesa zeby bylo ok .Ile to bylo kielbasy rece opadaly przy nadziewaniu:))))

Troszkę mnie dziwi że ktoś, kto lubi i robi sam wędlinki domowe samodzielnie (może prawie) wzbania się od kosztowania, tychże wyrobów, w różnych momentach produkcji.

Dziwne to i ciekawe.

To jak ktoś już pisał, A tatar ?

Chyba że nie jadasz. To sorrki.

Bo różnie to wygląda, solą nie solą , moczą nie moczą , kosztują i nie kosztują,

ja też solę i peklują , ale moczę lub nie moczę, w zależności od smaku słoności.

Pozdrawiam.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90156
Udostępnij na innych stronach

ciekawe jest rowniez to co ty piszesz:)nie jadlem tatara z wieprzowiny jeszcze, ale ciagle sie ucze:)wieprzowiny czy drobiu raczej na surowo nie "kosztuje".Tak jak napisalem, moglbym sprobowac na surowo gdybym wiedzial jaka powinna byc wlasciwa slonosc.Od tego sa tabele ,zebym nie musial tego robic i chyba nasolenie miesa nie jest rownomierne na calym przekroju .Wiec jak to sprawdzic odkrawasz zewnetrzny kawalek czy ze srodka ?w jakich tez momentach produkcji tak kosztujesz swoje wyroby ?Wedlug mnie najlepiej stosowac sie do sprawdzonych przepisow i ewentualnie je modyfikowac do swoich potrzeb.I stosowanie tabeli bo moczenie w wodzie po peklowniu nikomu nie jest potrzebne .Z pokoro i wdziecznosci przyjmuje wasze rady ale bez zlosliwosci:)
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/page/2/#findComment-90173
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.