Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

To albo tą kiełbasę spartoliłeś, albo rodzina się nie zna, albo macie taką dobrą kiełbasę w sklepie. Ja robiłem tą kiełbasę i uwżam, że jest bardzo dobra i do sklepowej się nie umywa.

 

Miałem na myśli oczywiście kiełbasę sklepową z górnej półki, przynajmniej 30pln za kg :)

Bo zwyczajne, toruńskie itp to pies mielony z budą i kupą tłuszczu.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-87681
Udostępnij na innych stronach

No i ktoś DZIADKOWI nazwę kiełbasy ukradł...

 

http://www.allegro.pl/item807844250_kielbasa_dziadka.html

 

Nijak się ma do oryginału :).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-87904
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich serdecznie

zrobiłem wg przepisu Dziadka, wszystko OK tylko po sparzeniu trochę wycieka płyn (jak była jeszcze gorąca), nie wiem jaka przyczyna, może za mało wymieszałem i nie puściła kleju, ale nie miałem już siły, a może świnka przed ubojem była opojona, bo mięso puszczało dość dużo soku.

Wszystko zrobiłem zgodnie z recepturą, dodatkowo zmiksowałem blenderem mięso z 2 golonek, wyglądało tak jak na parówki, bardzo miałkie.

Zapeklowane mięso na wędzonki jest OK, płyn przejrzysty i trochę kolorowy od przypraw.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89552
Udostępnij na innych stronach

Wpływ na to miało mięso z tej świnki . Sposób karmienia ,rasa itd. Ponadto warunki chłodnicze w jakich przebywało mięso. Teraz zaczyna się dobry okres na uboje gospodarcze i wędliny będą coraz lepsze i skończą się wycieki . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89557
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedz

świnka była swojska, ubita na ubojni, ale chyba nie była dobrze wychłodzona, w pomieszczeniu w którym robię wyroby mam temperaturę około 6-7 st.C.

 

Jest to moja pierwsza kiełbasa po kilku latach przerwy, może za bardzo się starałem i cos przeoczyłem.

 

Tak przy okazji co sądzisz o tych gotowych dodatkach smakowych do kiełbas, są oczywiście z naturalnych składników, bez chemii i soli.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89567
Udostępnij na innych stronach

Nie używam gotowych zestawów przyprawowych bo nikt nie napisze co w nich jest i ile czego - tajemnica producenta. Milej poczytać recepturę gdzie są podane przyprawy jakie należy użyć. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89571
Udostępnij na innych stronach

Podzielam zdanie DZIADKA, jak zawsze, kupilem zestaw i nie wiem co tam jest,

dodaje go jako wartość pieprzu bo jest ostra, ale dlaczego nie wiadomo.

A specjyficznego zapachu nie ma.

Jest aby być.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89888
Udostępnij na innych stronach

Witam

dodałem do 5 kg mieszanki jałowcowa, jest wprawdzie zapach i smak, ale nastepnym razem zrobię wg własnego gustu i składników i będzie porównanie.

 

Wędzonki (peklowanie 6 dni + ociekanie i obsuszanie = 7 dni) zrobiłem wg tabeli Dziadka, ale o jedną pozycję w górę, jest OK, zalewa klarowna, 1 nastrzyk, moczenie a raczej płukanie w zimnej wodzie, czas aby wszystko powiązać, parzenie do uzyskania 69 st.C w środku, chłodzenie w zimnej wodzie, wyszło OK, zdięcia może podam póżniej bo mam w telefonie a nie mam kabla.

 

Wg opini domowników, mogły być trochę bardziej słone, następnym razem zrobię dokładnie wg tabeli i powinno być OK.

 

Tabelka sprawdzona na 7 dni.

 

Mając już rozpaloną wędzarkę przewędziłem jeszcze raz kiełbaskę, woda (płyn) została wchłonięta i jest teraz OK, trochę się dodatkowo podwędziła i podeschła.

 

Następną kiełbaskę zrobię wg przepisu Dziadka, ale bez podgarla, wg domowników trochę za tłusta.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89953
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mogę coś doradzić to wędzonki po parzeniu nie chłodzi się w zimnej wodzie tylko wkłada do wody o temp.40°c przerywając proces parzenia.Proponuję poczytać jak robi to kol.Bagno.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4558.

Jak zrobisz za chudą kiełbasę może się sypać.Nic nie mów tylko tłuszcz zmiel na drobnym oczku/2,3mm/ i nawet nie poczują.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89961
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.