arkdom Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Listopada 2009 do sklepowej się nie umywa.No to się Dziadek z takiej opinii nie ucieszy :tongue: 1 Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-87534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 13 Listopada 2009 To albo tą kiełbasę spartoliłeś, albo rodzina się nie zna, albo macie taką dobrą kiełbasę w sklepie. Ja robiłem tą kiełbasę i uwżam, że jest bardzo dobra i do sklepowej się nie umywa. Miałem na myśli oczywiście kiełbasę sklepową z górnej półki, przynajmniej 30pln za kg Bo zwyczajne, toruńskie itp to pies mielony z budą i kupą tłuszczu. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-87681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Listopada 2009 No i ktoś DZIADKOWI nazwę kiełbasy ukradł... http://www.allegro.pl/item807844250_kielbasa_dziadka.html Nijak się ma do oryginału . Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-87904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam wszystkich serdeczniezrobiłem wg przepisu Dziadka, wszystko OK tylko po sparzeniu trochę wycieka płyn (jak była jeszcze gorąca), nie wiem jaka przyczyna, może za mało wymieszałem i nie puściła kleju, ale nie miałem już siły, a może świnka przed ubojem była opojona, bo mięso puszczało dość dużo soku.Wszystko zrobiłem zgodnie z recepturą, dodatkowo zmiksowałem blenderem mięso z 2 golonek, wyglądało tak jak na parówki, bardzo miałkie.Zapeklowane mięso na wędzonki jest OK, płyn przejrzysty i trochę kolorowy od przypraw. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Listopada 2009 Wpływ na to miało mięso z tej świnki . Sposób karmienia ,rasa itd. Ponadto warunki chłodnicze w jakich przebywało mięso. Teraz zaczyna się dobry okres na uboje gospodarcze i wędliny będą coraz lepsze i skończą się wycieki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Listopada 2009 Dziękuję za odpowiedzświnka była swojska, ubita na ubojni, ale chyba nie była dobrze wychłodzona, w pomieszczeniu w którym robię wyroby mam temperaturę około 6-7 st.C. Jest to moja pierwsza kiełbasa po kilku latach przerwy, może za bardzo się starałem i cos przeoczyłem. Tak przy okazji co sądzisz o tych gotowych dodatkach smakowych do kiełbas, są oczywiście z naturalnych składników, bez chemii i soli. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Listopada 2009 Nie używam gotowych zestawów przyprawowych bo nikt nie napisze co w nich jest i ile czego - tajemnica producenta. Milej poczytać recepturę gdzie są podane przyprawy jakie należy użyć. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Listopada 2009 Podzielam zdanie DZIADKA, jak zawsze, kupilem zestaw i nie wiem co tam jest,dodaje go jako wartość pieprzu bo jest ostra, ale dlaczego nie wiadomo.A specjyficznego zapachu nie ma.Jest aby być. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 29 Listopada 2009 Witamdodałem do 5 kg mieszanki jałowcowa, jest wprawdzie zapach i smak, ale nastepnym razem zrobię wg własnego gustu i składników i będzie porównanie. Wędzonki (peklowanie 6 dni + ociekanie i obsuszanie = 7 dni) zrobiłem wg tabeli Dziadka, ale o jedną pozycję w górę, jest OK, zalewa klarowna, 1 nastrzyk, moczenie a raczej płukanie w zimnej wodzie, czas aby wszystko powiązać, parzenie do uzyskania 69 st.C w środku, chłodzenie w zimnej wodzie, wyszło OK, zdięcia może podam póżniej bo mam w telefonie a nie mam kabla. Wg opini domowników, mogły być trochę bardziej słone, następnym razem zrobię dokładnie wg tabeli i powinno być OK. Tabelka sprawdzona na 7 dni. Mając już rozpaloną wędzarkę przewędziłem jeszcze raz kiełbaskę, woda (płyn) została wchłonięta i jest teraz OK, trochę się dodatkowo podwędziła i podeschła. Następną kiełbaskę zrobię wg przepisu Dziadka, ale bez podgarla, wg domowników trochę za tłusta. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Listopada 2009 Jeśli mogę coś doradzić to wędzonki po parzeniu nie chłodzi się w zimnej wodzie tylko wkłada do wody o temp.40°c przerywając proces parzenia.Proponuję poczytać jak robi to kol.Bagno.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4558.Jak zrobisz za chudą kiełbasę może się sypać.Nic nie mów tylko tłuszcz zmiel na drobnym oczku/2,3mm/ i nawet nie poczują.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/4/#findComment-89961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.