Skocz do zawartości

nowy szuka przepisu do peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

witam.

nowicjusz az glowa mala ze mnie.

szukam przepisow i dokladnych proporcji co i jak i z czym, nie moge u was na forum tego znalesc. juz 2 razy wedzilem szynki i boczek i 2 razy spierdzielilem. zona juz nie chce zebym wiecej wedzil bo przesole albo czarne wyjdzie. ale ja nie poddaje sie. pracuje w rybolustwie w niemczech i ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy.

Ludzie kiedyś zmądrzeją i przestaną jeść mięso, które powoduje liczne choroby i doprowadza nawet do wojen, bo hodowla zwierząt wymaga większych powierzchni pastwisk niż uprawa roślin.....bla bla bla i tak nie ma nic lepszego jak mięso
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej znajduje się menu technologiczno-użytkowe /takie brązowe beleczki/, kliknij w odpowiednia, na pewno dużo się dowiesz. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90307
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Koto, zacznij może od kilku uwag na temat peklowania i wędzenia z działu dla początkujących.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90311
Udostępnij na innych stronach

ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy.

Witaj.

Jeśli wędzisz rybki, to sposób w jak przygotować zapeklowane mięso do wędzenia mam nadzieję mamy z głowy.

 

Wróćmy do peklowania.

Na każdy kilogram mięsa musisz przygotować ok. 40% solanki.

 

Żeby było Ci prościej podam proporcję do sporządzenia solanki na 1 kg mięsa:

 

Skład solanki:

- woda 0,4 litra

- sól peklująca proponuję 3,4 dkg.

 

Jeśli w dalszym ciągu przygotowanie solanki sprawia Ci problem skorzystaj z "przelicznika dozowania solanki" z mojej stronki.

Ciebie interesuje peklowanie na mokro.

 

http://www.wyroby-domowe.pl/so010-peklosol-1kg-p-94.html

 

Sporządzoną solanką zalewamy mięso tak aby było przykryte.To ważne !

 

Do poprawy smaku wędzonki warto dodać przyprawy.

Osobiście lubię dodać czosnek, pieprz ziarnisty, angielski ziele i liść laurowy.

Przyprawy parzę ok. 20 min w niewielkiej ilości wody, studzę i dodaję do zalanego solanką mięsa.

Ile przypraw? Nie za dużo.

Na 1 litr solanki daję ok.:

- 1 ząbek czosnku

- 2-3 ziarenka pieprzu

- 1 listek laurowy

- 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

Tak zalane mięso pekluj ok 10-14 dni w lodówce.To też ważne.

Codziennie przewracaj mięso z dołu do góry.

 

Po zapeklowaniu pozostaje Ci osuszyć mięso i przystąpić do wędzenia.

 

Życzę powodzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90318
Udostępnij na innych stronach

Osobiście lubię dodać czosnek, pieprz ziarnisty, angielski ziele i liść laurowy.

Przyprawy parzę ok. 20 min w niewielkiej ilości wody, studzę i dodaję do zalanego solanką mięsa.

I dodajesz miro same zaparzone przyprawy, czy razem z wodą w której się parzyły?

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90321
Udostępnij na innych stronach

No złapałeś mnie. :grin:

Dodaję wywar z przypraw, przyprawy wywalam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90322
Udostępnij na innych stronach

nowicjusz az glowa mala ze mnie.

szukam przepisow i dokladnych proporcji co i jak i z czym, nie moge u was na forum tego znalesc.

Tutaj popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90358
Udostępnij na innych stronach

hehe az tak szybko to nie spodziewalem sie az tylu podpowiedzi.

CHWALA WAM ZA TO :grin: w tym roku chce tylko szynki wedzic ale na bank jak sie uda to na wielkanoc cos wiec ej bedzie

 

pozdrawiam wszystkich miesozercow

 

a foty wzuce jak sie wedzi i po wedzeniu

Ludzie kiedyś zmądrzeją i przestaną jeść mięso, które powoduje liczne choroby i doprowadza nawet do wojen, bo hodowla zwierząt wymaga większych powierzchni pastwisk niż uprawa roślin.....bla bla bla i tak nie ma nic lepszego jak mięso
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.