koto Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 witam.nowicjusz az glowa mala ze mnie.szukam przepisow i dokladnych proporcji co i jak i z czym, nie moge u was na forum tego znalesc. juz 2 razy wedzilem szynki i boczek i 2 razy spierdzielilem. zona juz nie chce zebym wiecej wedzil bo przesole albo czarne wyjdzie. ale ja nie poddaje sie. pracuje w rybolustwie w niemczech i ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy. Cytuj Ludzie kiedyś zmądrzeją i przestaną jeść mięso, które powoduje liczne choroby i doprowadza nawet do wojen, bo hodowla zwierząt wymaga większych powierzchni pastwisk niż uprawa roślin.....bla bla bla i tak nie ma nic lepszego jak mięso Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Na stronie głównej znajduje się menu technologiczno-użytkowe /takie brązowe beleczki/, kliknij w odpowiednia, na pewno dużo się dowiesz. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam.Koto, zacznij może od kilku uwag na temat peklowania i wędzenia z działu dla początkujących.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2009 pracuje w rybolustwie w niemczech i ryby to codziennie wedze po pare setekTo w ramach "odżwięku" pochwal się opisem i fotkami jak tam się wędzi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2009 ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy. Witaj. Jeśli wędzisz rybki, to sposób w jak przygotować zapeklowane mięso do wędzenia mam nadzieję mamy z głowy. Wróćmy do peklowania. Na każdy kilogram mięsa musisz przygotować ok. 40% solanki. Żeby było Ci prościej podam proporcję do sporządzenia solanki na 1 kg mięsa: Skład solanki: - woda 0,4 litra - sól peklująca proponuję 3,4 dkg. Jeśli w dalszym ciągu przygotowanie solanki sprawia Ci problem skorzystaj z "przelicznika dozowania solanki" z mojej stronki. Ciebie interesuje peklowanie na mokro. http://www.wyroby-domowe.pl/so010-peklosol-1kg-p-94.html Sporządzoną solanką zalewamy mięso tak aby było przykryte.To ważne ! Do poprawy smaku wędzonki warto dodać przyprawy. Osobiście lubię dodać czosnek, pieprz ziarnisty, angielski ziele i liść laurowy. Przyprawy parzę ok. 20 min w niewielkiej ilości wody, studzę i dodaję do zalanego solanką mięsa. Ile przypraw? Nie za dużo. Na 1 litr solanki daję ok.: - 1 ząbek czosnku - 2-3 ziarenka pieprzu - 1 listek laurowy - 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Tak zalane mięso pekluj ok 10-14 dni w lodówce.To też ważne. Codziennie przewracaj mięso z dołu do góry. Po zapeklowaniu pozostaje Ci osuszyć mięso i przystąpić do wędzenia. Życzę powodzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Osobiście lubię dodać czosnek, pieprz ziarnisty, angielski ziele i liść laurowy. Przyprawy parzę ok. 20 min w niewielkiej ilości wody, studzę i dodaję do zalanego solanką mięsa. I dodajesz miro same zaparzone przyprawy, czy razem z wodą w której się parzyły? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2009 No złapałeś mnie. :grin: Dodaję wywar z przypraw, przyprawy wywalam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ja robię z tabelki Dziadka i jest super.Tą tabelke najlepiej sobie wydrukować.Kolega GONZO dobrze cie skierował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2009 nowicjusz az glowa mala ze mnie. szukam przepisow i dokladnych proporcji co i jak i z czym, nie moge u was na forum tego znalesc.Tutaj popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koto Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2009 hehe az tak szybko to nie spodziewalem sie az tylu podpowiedzi. CHWALA WAM ZA TO :grin: w tym roku chce tylko szynki wedzic ale na bank jak sie uda to na wielkanoc cos wiec ej bedzie pozdrawiam wszystkich miesozercow a foty wzuce jak sie wedzi i po wedzeniu Cytuj Ludzie kiedyś zmądrzeją i przestaną jeść mięso, które powoduje liczne choroby i doprowadza nawet do wojen, bo hodowla zwierząt wymaga większych powierzchni pastwisk niż uprawa roślin.....bla bla bla i tak nie ma nic lepszego jak mięso Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3339-nowy-szuka-przepisu-do-peklowania/#findComment-90401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.