Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ile można dodać wody - czy wiecie

Tyle ile mięso wchłonie?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170418
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Latem do kiełbasek praktycznie nie dodaję wody, podsuszam je, po co lać wodę, by później się jej pozbywać? :cool:

 

sam korzystam z tej receptury bo dobry wyrób wychodzi

Abratku, a w Pajtunach kiełbasę królewską wg. czyjego przepisu robiłeś, bo nie pamiętam. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170430
Udostępnij na innych stronach

A ile można dodać wody - czy wiecie

ostatnio trochę eksperymentowałem z dodatkiem wody w mielonkach "słoikowych"... - nie żebym jakoś chciał zaoszczędzić na surowcu :grin: - chodziło mi raczej o otoczkę galaretki :cool: i "cuda" jakie mi się udało uzyskać wprawiły mnie w lekkie zdziwienie :shock: :rolleyes:

 

 

Abratku, a w Pajtunach kiełbasę królewską wg. czyjego przepisu robiłeś,

SZCZEPANA :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170434
Udostępnij na innych stronach

A ile można dodać wody - czy wiecie .

Ja nie wiem ,ale tak sobie myślę że skoro w przepisie DZIADKA na podwawelską jej niema to po prosty jej nie dodajemy .

 

Latem ja 5% daje a zimą wiecej i zawsze sie sprawdza mam mięso kruche i soczyste

W przepisie też jest na temat kruchości ale bez wody.

CYTAT:

 

Ciekawa modyfikacja 7kg wp. kl II peklowanej + 3kg wp. nie peklowanej dodanej wraz z przypadającą na tą część peklosoli w czasie mieszania aby poprawić kruchość tej kiełbasy.

 

Może ktoś podpowie konkretnie co i jak z tą wodą ,no chyba że to tajemnica :wink:

 

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam ,pewnie nie tylko ja :smile:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170437
Udostępnij na innych stronach

Zrób sobie z wodą i bez, wymieszaj raz mocniej, innym razem mniej, zrób ze starszej sztuki, innym razem z młodej(wodnistej) i na koniec napisz, bo sam zaobserwujesz różnicę. :cool:

Witaj pis67,

Twoja wypowiedź ,dała mi odpowiedzi na wszystkie moje pytania ,serdeczne dzięki teraz jestem w domu :wink:

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170445
Udostępnij na innych stronach

Zrób sobie z wodą i bez, wymieszaj raz mocniej, innym razem mniej, zrób ze starszej sztuki, innym razem z młodej

Wrrrr...pisi-e ja cię chyba uduszę... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170471
Udostępnij na innych stronach

Ja jak robie kielbase to czuje co jej mozna dolozyc ile wody tak by nie za sucha byla ale to juz doswiadczenie robi swoje
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-170780
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Wczoraj powalczyłem z połówką blondynki i tak mi 7kg dwójki ostało się i podwawelską w poniedziałek zrobię, będzie bez wody. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-185911
Udostępnij na innych stronach

Dziś wieczorkiem z poślizgiem podwawelska modyfikowana przyprawowo, dodam też wody, bo mięsko super klei, i mogła by wyjść za bardzo związana.

Przyprawy już ustalone, nieco inaczej niż w 16-tce.

Na kilogram mięska:

pieprz 2g

cukier 1,5g

czosnek 4g

gorczyca mielona 2g

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-186588
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Podwawelską dziś z rana w sklepie widziałem z masarni GS-u, zrobię trochę, co by temat tej smakowitej kiełbaski do łask przywrócić. Oczywiście foty po finale będą. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-286661
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Cześć. Jutro planuję robić podwawelską i zakupiłem klasę II 60/40. Zamówiłem mięso w ubojni. Mieli to opisane jako trimming 60/40. Tak to wygląda. W przepisie jest, że ma tam właśnie być takie mięso. Pierwszy raz robię kiełbasę bez kleistego i obawiam się czy wyjdzie. To są takie ścinki chyba z szynki.post-43278-0-33521500-1394641948_thumb.jpg

Czy mogę zrobić kiełbasę z tego mięsa czy lepiej powiązać z innym?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-340362
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę zrobić kiełbasę z tego mięsa czy lepiej powiązać z innym?

Same blade mięso, może by tak dodać z 20% łopatki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-340363
Udostępnij na innych stronach

I dlatego dopytuje bo mam inne mięso, z którego chcę trochę pokombinować ale mogę jeszcze zmienić plany.

 

A ogólnie co myślicie o tym mięsie? Czy nadaje się na bazę do kiełbas? Jest w bardzo przystępnej cenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-340368
Udostępnij na innych stronach

Jojo. Pis ma rację dołóż  chudego mięsa z łopatki. Ponadto poprawisz kleistość farszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-340507
Udostępnij na innych stronach

weź Ty se kup połówkę, rozbierz wykrój co potrzeba, jak obetniesz z szynki to będziesz wiedział co obciąłeś, a jak z łopatki .... itd, nie bierz byle czego ... potem będziesz to jadł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-340518
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Jutro planuję robić podwawelską i zakupiłem klasę II 60/40. Zamówiłem mięso w ubojni. Mieli to opisane jako trimming 60/40. Tak to wygląda. W przepisie jest, że ma tam właśnie być takie mięso. Pierwszy raz robię kiełbasę bez kleistego i obawiam się czy wyjdzie. To są takie ścinki chyba z szynki.attachicon.gifDSC_0168.JPG

Czy mogę zrobić kiełbasę z tego mięsa czy lepiej powiązać z innym?

Jak takie cienizny zmielisz na sitku 10, też będą Ci pisać że parówkową zrobiłeś.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-340522
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

W związku z tym że jak co roku w okolicy świąt wędzę wędliny i kiełbasy przestawiam moje wykonanie kiełbasy podwawelskiej wg. przepisu Dziadka. Z tą różnicą że dodałem 2x więcej czosnku niż podane w przepisie a kiełbasa osadzała się w lodówce 24 godziny. Oprócz tego piekłem ją w temperaturze około 80-90 st. (skokami 100st) gdyż nie mogłem aż tak bardzo zapanować nad temperaturą pieczenia. Nie miałem sitka 10mm więc użyłem 8mm. Reszta procesu przebiegła zgodnie z przepisem.

 

Wnioski? Lepiej więcej czosnku i mniejsza temperatura pieczenia bo jelito za bardzo się wysuszyło i ciężko się gyzie. Peklosoli dałem 20 dkg na każde 10kg surowca i jest to ilość zdecydowanie za duża. 18 a nawet 17 dkg według mnie byłoby wystarczające gdyż z 10.6kg surowca wyszło 9kg kiełbasy dosyć słonej.

post-51944-0-76062000-1419112483_thumb.jpg

post-51944-0-53227700-1419112489_thumb.jpg

post-51944-0-53578100-1419112496_thumb.jpg

Edytowane przez kolpaw
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-392082
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam, dzisiaj moje pierwsze nabijanie, wszystko zgodnie z przepisem tylko mam pytanie bo po kilku dniowym szukaniu nie znalazłem nic w opisach, czy po zmieleniu mięsa i dodaniu przypraw zostawić je na jakiś czas do przegryzienia czy od razu nabijać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-419240
Udostępnij na innych stronach

Od razu nadziewasz w jelita. Przegryzie się po nadziewaniu, w czasie procesu tzw. osadzania.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-419241
Udostępnij na innych stronach

pierwsze wędzenie za mną, w 90 % udane kolor, zapach, smak wszystko ok tylko zamiast podwawelskiej wyszła mi bardziej polska półsurowa (też bardzo dobra, pewnie jakbym zamierzał taka zrobić to by nie wyszła) ale zastanawiam się co było powodem, wszystko według przepisu, tylko chciałem zrobić bardziej chudą, szynka była prawie bez tłuszczu a na łopatce max 10% i może to było powodem że wolniej się wędziła?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/338-kie%C5%82basa-podwawelska/page/2/#findComment-419709
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.