Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Proszę wpisywać tutaj swoje propozycje kursów jakie możemy przeprowadzić w SDM lub innym, odpowiednio wyposażonym miejscu, w zależności od charakteru proponowanego kursu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Witam Możecie pomyśleć o otwarciu Szkoły Domowego Serowarstwa. Ze swojej strony deklaruje darmowe zabezpieczenie tego projektu w: podpuszczkę, kultury starterowe, pleśniowe itp. PozdrawiamJacek------------------------Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itphttp://www.zdrowodomowo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Główkuję nad tym od kiedy okazało sie, że temat serowarstwa jest tak popularny. :grin: Dzięki za oferte. Na pewno postaramy się skorzystać.Swoja drogą warto by dołozyć do zajęc na takich kursach temat maselnictwa i wypieku chleba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Z tego co mi wiadomo,w Polsce nie organizuje się kursów serowarstwa.Jedna z naszych koleżanek była w Niemczech na takim szkoleniu.To dobra propozycja,widziałam,że na zlocie- zaciekawiło to wielu.Ja chętnie zapiszę sie na taki kurs.Do robienia serów potrzebny jest czas i cierpliwość,a więc w zdążymy upiec chleb.A może i coś jeszcze? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam Maselnictwo wpisuje się w serowarstwo - a do chleba przydał by się napowietrzny piec chlebowy. Jacek------------------------Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itphttp://www.zdrowodomowo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2009 a do chleba przydał by się napowietrzny piec chlebowy Pewnie że by się przydał :wink: Można jednak nauczać jak wypiekać chleb w domowych warunkach np. kuchenka gazowa lub elektryczna. Na drugim lub trzecim kursie chleb upiekliśmy w palenisku wędzarni, ale to była czysta partyzantka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Na drugim lub trzecim kursie chleb upiekliśmy w palenisku wędzarni, ale to była czysta partyzantkaCo tam partyzantka,chleb był,a to najważniejsze,a te wspomnienia.... Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2009 a te wspomnienia.... Tylko wędzarni szkoda :blush: Pan Stanisław do dzisiaj wypomina mi tą wypaloną dziurkę :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Warto by odświeżyć temat. Są już propozycje na następujace, specjalistyczne kursy: 1. Obróbka dziczyzny. 2. Domowa produkcja sera. 3. Domowy wypiek chleba. 4. Kurs carvingu. Proszę dalej podawać propozycje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2010 Może by tak wyroby staropolskie?Wschodnia Polska też może być ciekawa.Często dostaję wyroby z lubelskiego - pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2010 Często dostaję wyroby z lubelskiego - pycha dziękuje za promocję :blush: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2010 Gdzie mogę poczytać coś więcej o kursach? interesuje mnie cena, termin, przykładowy rozkład dnia. co zapewniacie a co trzeba przywieźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2010 sionia: http://szkoladomowegomasarstwa.pl Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2010 Dziękuję!!!! Miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2010 Moja propozycja, może już nie moja i było o tym, to propozycja wydania książki, broszury, czy innej formy papierowej na podstawie chociażby materiałów z "Akademii Dziadka", wybranych porad na forum. Nakład nie musi być wielki, koszt będzie pewnie też do udźwignięcia choćby przez szkołę, nie musi to być non profit, może być z tego jakiś zysk. Sądzę, że wielu zakupiłoby coś takiego! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Chciałem zapytać, czy jest możliwość zorganizowania zaawansowanego kursu serowarstwa dla uczestników, którzy już trochę umieją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Stycznia 2014 czy jest możliwość zorganizowania zaawansowanego kursu serowarstwa dla uczestników, którzy już trochę umieją? Gdybyś wypisał jakie zagadnienia Cię interesują wówczas łatwiej odpowiedzieć na pytanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Stycznia 2014 -Robienie serów twardych dojrzewających-mierzenie kwasowości mleka-miareczkowanie-sery pleśniowe- sery maziowe- sery miękkie dojrzewające- napoje serwatkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Stycznia 2014 @akmis978 Trudno jest w ciągu kilkunastu godzin pokazać wszystko i powiedzieć o wszystkim. Oczywiście w programie szkolenia są wyroby, które zaczynamy wykonywać np. ser twardy dojrzewający. Proces jego wykonania kończymy na etapie prasowania i solenia.Czytając twoje posty wnioskuje, że pragniesz nauczyć się serowarstwa ale brakuje Ci pewnej wiedzy z zakresu technologii żywności, której brak skutkuje niewłaściwymi wyrobami.Na kursach z serowarstwa pokazujemy oznaczanie pH, przy użyciu pasków pH. Nie stanowi problemu pokazanie na kursie podstawowym oznaczenie kwasowości wg Soxhleta-Henkla. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Stycznia 2014 A nie można by było stworzyć kursu z trudniejszymi wyrobami serowymi? Bardzo by mi zależało.Mi sery wychodzą jak do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Stycznia 2014 A nie można by było stworzyć kursu z trudniejszymi wyrobami serowymi? Podaj propozycję wyrobów do wykonania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Stycznia 2014 No podawałem w poprzednim poście.- sery pleśniowe (z porostem i z przerostem)- sery maziowe- twarde dojrzewające gouda, cheddar- miękkie dojrzewające różne twarogowe- póltwarde koryciński, tylżycki- napoje serwatkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Stycznia 2014 A ja bym obstawał przy konserwach.Dużo jeździmy po świecie,nasze dzieci też kurs by się pewnie przydał. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Karolu, to jest kurs, o który staram się od dawna (można nawet powiedzieć, że to moje oczko w głowie). Na razie mam zamówioną zamykarkę i autoklaw, ale z USA będą długo "szły". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Stycznia 2014 @akmis978Planując zajęcia dla kursantów muszę uwzględnić czas, który jest potrzebny na wykonanie określonych wyrobów.Na ostatnim kursie wykonaliśmy sery: mozzarellę, koryciński, ser wędzony typu oscypek, twaróg i częściowo ser twardy typu szwajcarskiego, gdyż wystarczyło nam czasu na prasowanie. Dodatkowo masło, jogurt i napój serwatkowy.Myślałem o wykonaniu cheddara lecz zrezygnowałem, gdyż zabrakło by czasu na jego dokończenie. Ser pleśniowy można tylko zacząć wykonywać, gdyż resztę muszą wykonać kursanci w domu.Jak już zauważyłeś; w serowarstwie pewne procesy są wspólne dla rożnych gatunków sera. Często trzeba pokazać podstawy produkcji a resztę doskonalić samemu.Osobiście nie widzę możliwości organizowania kursu II stopnia ( dla zaawansowanych) w ciągu kilkunastu godzin szkolenia pod względem praktycznym, chyba że znajdą się chętni na turnus dwu-trzy tygodniowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.