Mówią na mnie Marian Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witam piszę na tym forum pierwszy raz, dopiero zaczynam zgłębianie wiedzy na temat wyrobu wędlin. Obecnie mam w zalewie cztery szynki po ok. 1,5 kg, nadchodzi czas wędzenia i tu się zaczynam zastanawiać co dalej? W Jaki sposób przechowywać te szyneczki? Czy wędzić wszystkie cztery czy np. dwie, a dwie zamrozić i uwędzić później? Dziękuję za wszelkie komentarze i wasze opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witaj. Wędż wszystkie i możesz zamrozić uwędzone ,a parzyć możesz bezpośrednio przed spożyciem nawet po jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ja wszystko wędzę , potem parzę i zamrażam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Uwędź wszystko razem - jedna robota mniej drewna a i czas jest cenny(musisz przecież pilnować np temperatury). Sparz jedną a resztę zamroź. Jak będziesz chciał to wtedy sobie rozmrozisz i sparzysz i będziesz miał super świeżą. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Świeta już tuż tuż wiec ze dwie szyneczki i tak będzie musiał sparzyć :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mówią na mnie Marian Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Serdecznie dziękuje za wasze rady, spróbuje na początek sposobu wędzenie, mrożenie. Życzę wszystkim wesołych smakowitych świąt :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Marian jak będą dobre to myślę że długo nie przechowasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kloss Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam, aby nie zaczynać nowego tematu tu zapytam. Wczoraj uwędziłem i sparzyłem szyneczkę, zgodnie z przepisem Maxela. Wyszła znakomicie, ale mam pytanko, czy dotrzyma w lodówce do piątku czyli do pierwszego dnia Świąt, czy zamrozić? Wiem, że po zamrożeniu to już nie ten sam smak, ale 5 dni powinna przetrzymać w lodówce. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych zadymiaczy. Dodam tylko, ze nie było żadnego czosnku listków laurowych itd - samo peklowanie z nastrzykiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Grudnia 2009 W dobrej lodówce wytrzyma do miesiąca. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kloss Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Wielkie dzięki Maxell:))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Przykryj ją jakąś lnianą ściereczką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Podarowałem w prezencie szwagierce na urodziny świeżo uwędzony schab surowy a było to 30 listopada(na Andrzejki).Wczoraj byliśmy na odwiedzinach i szwagierka na zakąskę wystawiła ten schab który był zamrożony w plasterkach-po rozmrożeniu nie stracił zapachu wędzonki ani nie przysechł.Wywnioskowałem z tego iż można nadmiar wyrobu zamrozić i zachować na póżniej; Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Dobrze kombinujesz tylko ja bym zamroził w kawałku Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Grudnia 2009 To znaczy schab został zamrożony w całości a podany w plasterkach (coś pokręciłem w poprzednim poscie) :blush:a to wszystko przez te żubr...ooops,makówke :wink: Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Wywnioskowałem z tego iż można nadmiar wyrobu zamrozić i zachować na póżniej; Ja również pałaszowałem dzisiaj baleron mrożony i parzony dopiero przed świętami . Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Raczej okres przechowywania swojskich wyrobów siż zwiększa.W zależności od rodzaju produkcji. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Andrzeju ,- wiesz ? Bardzo ciekawie przerośniety karczek{teraz już baleron} Mozna by trochę napisać o żywieniu tej sztuki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam techniku Tak mi przykro :sad: ja jej nie karmiłem , nawet nie wiem z jakiej jest miejscowości :lol: Pozdrowionka po Świąteczne :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Grudnia 2009 nawet nie wiem z jakiej jest miejscowości A co paszportu nie miała :wink: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Andrzeju ,- Jeżeli smak jest o key, To śmiało go możesz nazwać "B.domowy ,luxusowy" Gdybyś tak miał kątnice woł. To zyskał byś na wszystkim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Gdybyś tak miał kątnice woł. Jeżeli chodzi o smak to chciałbym żeby zawsze taki bywał , karkówka peklowana 15dni bez żadnych przypraw . Kątnicy to już nie miałem , ale miałem pęcherze wieprzowe suszone , o których zupełnie zapomniałem :blush: . Myślę że następny baleron tak zrobię :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Bez parzenia też jest super. Kruchutki. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Bez parzenia też jest super. To dolne zdjęcie to pewnie nie baleron prawda :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Grudnia 2009 To dolne zdjęcie to pewnie nie baleron prawda :question: Pozdrawiam Jak widać na zalączonej fotografii. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.