Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam piszę na tym forum pierwszy raz, dopiero zaczynam zgłębianie wiedzy na temat wyrobu wędlin. Obecnie mam w zalewie cztery szynki po ok. 1,5 kg, nadchodzi czas wędzenia i tu się zaczynam zastanawiać co dalej? W Jaki sposób przechowywać te szyneczki? Czy wędzić wszystkie cztery czy np. dwie, a dwie zamrozić i uwędzić później? Dziękuję za wszelkie komentarze i wasze opinie na ten temat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/
Udostępnij na innych stronach

Ja wszystko wędzę , potem parzę i zamrażam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92946
Udostępnij na innych stronach

Uwędź wszystko razem - jedna robota mniej drewna a i czas jest cenny(musisz przecież pilnować np temperatury). Sparz jedną a resztę zamroź. Jak będziesz chciał to wtedy sobie rozmrozisz i sparzysz i będziesz miał super świeżą.
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92947
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie dziękuje za wasze rady, spróbuje na początek sposobu wędzenie, mrożenie. Życzę wszystkim wesołych smakowitych świąt :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-92998
Udostępnij na innych stronach

Witam, aby nie zaczynać nowego tematu tu zapytam. Wczoraj uwędziłem i sparzyłem szyneczkę, zgodnie z przepisem Maxela. Wyszła znakomicie, ale mam pytanko, czy dotrzyma w lodówce do piątku czyli do pierwszego dnia Świąt, czy zamrozić? Wiem, że po zamrożeniu to już nie ten sam smak, ale 5 dni powinna przetrzymać w lodówce. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych zadymiaczy. Dodam tylko, ze nie było żadnego czosnku listków laurowych itd - samo peklowanie z nastrzykiem.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93164
Udostępnij na innych stronach

W dobrej lodówce wytrzyma do miesiąca. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93166
Udostępnij na innych stronach

Przykryj ją jakąś lnianą ściereczką.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93169
Udostępnij na innych stronach

Podarowałem w prezencie szwagierce na urodziny świeżo uwędzony schab surowy a było to 30 listopada(na Andrzejki).Wczoraj byliśmy na odwiedzinach i szwagierka na zakąskę wystawiła ten schab który był zamrożony w plasterkach-po rozmrożeniu nie stracił zapachu wędzonki ani nie przysechł.Wywnioskowałem z tego iż można nadmiar wyrobu zamrozić i zachować na póżniej;
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93774
Udostępnij na innych stronach

Dobrze kombinujesz tylko ja bym zamroził w kawałku

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93776
Udostępnij na innych stronach

Wywnioskowałem z tego iż można nadmiar wyrobu zamrozić i zachować na póżniej;

 

Ja również pałaszowałem dzisiaj baleron mrożony i parzony dopiero przed świętami .

 

 

Pozdrawiam

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93779
Udostępnij na innych stronach

Raczej okres przechowywania swojskich wyrobów siż zwiększa.

W zależności od rodzaju produkcji.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93784
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

techniku Tak mi przykro :sad: ja jej nie karmiłem , nawet nie wiem z jakiej jest miejscowości :lol:

 

 

Pozdrowionka po Świąteczne :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93787
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś tak miał kątnice woł.

Jeżeli chodzi o smak to chciałbym żeby zawsze taki bywał , karkówka peklowana 15dni bez żadnych przypraw .

 

Kątnicy to już nie miałem , ale miałem pęcherze wieprzowe suszone , o których zupełnie zapomniałem :blush: . Myślę że następny baleron tak zrobię :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93794
Udostępnij na innych stronach

Bez parzenia też jest super.

 

To dolne zdjęcie to pewnie nie baleron prawda :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93819
Udostępnij na innych stronach

To dolne zdjęcie to pewnie nie baleron prawda :question:

 

 

Pozdrawiam

Jak widać na zalączonej fotografii.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3437-przechowywanie-szynek/#findComment-93820
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.