Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było ochotnika i gość (góral z Gdańska :wink: ) wzięty został z łapanki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54378
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 434
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam, wielkie podziękowania, super impreza. Pozdrawiam :rolleyes:

Pozdrawiam Tomek

 

Jeśli uważasz, że rozmawiasz z idiotą, to się zastanów czy on nie myśli tak samo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54380
Udostępnij na innych stronach

Małe sprostowanie Góral z Gdańska zgłosił się na ochotnika, przecież on wszystkich kocha:lol:

Pozdrawiam Tomek

 

Jeśli uważasz, że rozmawiasz z idiotą, to się zastanów czy on nie myśli tak samo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54381
Udostępnij na innych stronach

(góral z Gdańska

znaczy sie kaszub

Bo Kaszub to góral który nie zdążył na statek do Ameryki.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54382
Udostępnij na innych stronach

:wink:

Już dojechał. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54384
Udostępnij na innych stronach

Do Czarciej Podkowy nie moge bo maj mi nie pasuje(chyba że coś sie zmieni)

Ale termin szkolenia owszem i to bardzo.Ja samochodem nie jeżdże ale może mąż nas zawiezie i też bedzie chciał uczestniczyć ,bo narazie była tylko rozmowa o mnie.

Jak wróci z pracy to pogadam.Jak by nie było to napewno nasz plan zrealizujemy,gdyż ja jestem już nastawiona i się nie wycofam.Mam nadzieję że ty też?

Pozdrawiam...

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54386
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem nastawiona na tak, jak coś to ja zmotoryzowana . Mój mąż sie niestety nie wybiera , nie jego dziedzina, on to zadowolony jak zrobię , pomoże jak trzeba , ale zloty spotkania nie dla niego.

Jak sie pojawi lista osób chętnych na trzeci kurs to sie zapisujemy. Już sie cieszę :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54390
Udostępnij na innych stronach

Mój mąż sie niestety nie wybiera , nie jego dziedzina, on to zadowolony jak zrobię , pomoże jak trzeba , ale zloty spotkania nie dla niego.

 

No to nie wie co traci.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54391
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje dla kursantów , a gdzie przekroje wyrobów :grin: pochwalcie się :tongue:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54397
Udostępnij na innych stronach

To Pan Profesor BAGNO.

Ale Piotr też ładnie napisał. :grin:

W końcu to było w szkole. I należy się właściwie zwracać.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54401
Udostępnij na innych stronach

Ja tez sie ciesze , może ktoś jeszcze z trójmiasta i okolic zabierze sie z nami. :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54405
Udostępnij na innych stronach

Logo SDM:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54412
Udostępnij na innych stronach

Wiem że mnie kochacie więc melduję że dojechałem szczęśliwie :grin:

Szkolenie jak i towarzystwo pierwsza klasa aż żal że tylko nie całe 3 dni :cry:

Ale na pewno się jeszcze spotkamy :grin: Wędlinki już po części wpałaszowane, rodzince smakowały :grin:

 

Pozdrawiam Serdecznie :grin:

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54413
Udostępnij na innych stronach

quote="Tomuś"]Dyplomowani Koleżnki i Koledzy ,na pewno robiliście : suhi, salseson. kaszanke i kiełbaski ? Jakie ?

 

 

Uf... Jestem już absolwentką. :grin:

Z gołej, różowiutkiej świnki zrobiliśmy - jak na ten krótki czas - sporo.

Zaczęło się od kursu ostrzenia noży. Na technologicznym stole leżała spora połówka, druga wisiała w chłodni a tu noże tępe. Pod czujnym okiem Gł. Technologa, kol. Bagno zostały doprowadzone do stanu używalności. Rozbiór przeprowadzony został osobiście przez kursantów, każdy miał możliwość dokonania części tej operacji. Oczywiście zostało ujawnione kilka przydatnych myków, które wybitnie redukowały pot na czołach amatorów.

Następnie zostały wybrane i „opucowane” mięśnie przeznaczone na wędzonki zaś pozostałe mięso sklasyfikowane. Kol. Bagno w trakcie tych czynności zdradził sposoby rozpoznawania różnych „odstępstw” od idealnej tuszy, takie jak miejsca zadawania leków, efekty nieprawidłowego uboju itd, uczył metody rozpoznawania płci zwierzęcia jak i to, na co zwracać uwagę przy wyborze półtuszy (mięsność, wady mięsa). Przy okazji odbyła się krótka lekcja anatomii włącznie z rozpoznawaniem poszczególnych mięśni szynki.

Mięsa zostały zapeklowane na sucho i na mokro, w zależności od przeznaczenia.

Jeszcze tego samego dnia zostały ugotowane głowy i podroby przeznaczone na kaszankę, Została sparzona kasza i świeża krew. Adepci sztuki masarskiej uczyli się przepłukiwania jelit oraz nadziewania i parzenia wyrobu. Konsumpcja przepysznej, pachnącej kaszaneczki na kaszy gryczanej zwieńczyła pracowity wieczór.

Ale się rozpisałam, teraz już krótko wymienię asortyment wyrobów produkowanych w drugi dzień szkolenia: salceson brunszwicki w żołądkach, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa mielona, kiełbasa myśliwska z sarny (wsadu dostarczył kol. Ujastek), wieprzowina z szynkowarki, szynka wędzona parzona, polędwica wędzona, baleron wędzony, boczek wędzony, no i specjał: rolada z polędwicy i przylegającego boczku tzw. zylc. Nie muszę chyba zapewniać, że wszystko było przepyszne. Pełna degustacja odbyła się w czasie niedzielnego sniadania.

Szkolenie nie ograniczało się wyłącznie do wędliniarstwa. Można było przy okazji zgłębić tajniki wykonania sushi (Kol. Darok), czy wysłuchać barwnej relacji z produkcji oraz zdegustować nagradzane w ogólnokrajowych konkursach piwa (kol.wena).

Zajęcia prowadzone przez MISTRZA Bagno są na bardzo wysokim poziomie i można się wiele nauczyć, niezależnie od naszego dotychczasowego doświadczenia. Nasz Główny Technolog z wielka cierpliwością powtarzał z adeptami wędliniarstwa ćwiczenia np. wiązania końcówek jelit, czy flokowania wołowych jelit wiankowych. Powiem tak: początkujący wypróbuje podstawy, które umożliwią mu samodzielne wykonanie pierwszych wędlin lub nowego asortymentu, nabierze wiary w swoje możliwości, oswoi nieznane. Zaś ci, którzy to już maja za sobą, zwrócą uwagę na bardziej zaawansowane kroki w wędliniarstwie, rozwiążą swoje problemy, mają niepowtarzalną szansę uzyskania rzetelnej odpowiedzi na zadawane pytania, nieraz poznania jakiejś tajemnicy rzemiosła. W efekcie wszyscy korzystają na takim szkoleniu i są usatysfakcjonowani.

Nie będę się już rozpisywała o wspaniałej atmosferze szkolenia, o możliwości poznania ciekawych ludzi, o wspaniałym gospodarzu Folwarku Zrębice, panu Stanisławie, niepowtarzalnych k l i m a t a c h. To trzeba i warto przeżyć!!!

Dziękuję jeszcze raz Maxellowi za wytrwałą i skuteczną realizację wspaniałego projektu SZKOŁY TRADYCYJNEGO DOMOWEGO MASARSTWA, kolegom Bagnie i Papli za ciężką pracę i przekazaną wiedzę oraz wszystkim uczestnikom za wspaniałą, koleżeńską atmosferę (kocham Was).

P.S. Wszyscy kursanci zostali zaopatrzeni na drogę w paczkę z wyrobami. Tym sposobem również Najbliższe Osoby będą mogły posmakować tych wspaniałości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54414
Udostępnij na innych stronach

Dyplom absolwenta: :grin:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54419
Udostępnij na innych stronach

EAnno pięknie opisałaś! Dziękuję za ten reportaż. Szkoda, że nie mogłem być na kursie.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54423
Udostępnij na innych stronach

Dyplom śliczny. mam nadziej że pojadę i tez będę sie mogła takim pochwalić :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/6/#findComment-54429
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.