Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tata robił swoje wędliny zamroził je na balkonie na kamień, potem były rozmrożone i gotowane leżaly troche w lodowce a potem znow zostaly zamrozone. Teraz moje pytanie czy mozna je wyciagnac i rozmrozic i spokojnie zjesc? Bo nie wydaje mi sie. A co bym gdyby je rozmrozic ponowinie i ugotowac?

 

Bardzo prosze o odpowiedz nie chcem sie zatruc a szynek jest pol zamrazalnika ;/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3463-podw%C3%B3jne-zamro%C5%BCenie-i-rozmro%C5%BCenie/
Udostępnij na innych stronach

Zasada jest prosta , wędliny i mięso rozmrażamy tylko raz . Do ilu stopni zostało zamrożone na balkonie :question: Jeżeli mówimy o zamrażaniu mięsa i jego wyrobu to temperatura powinna być moim zdaniem od -20 do -25stopni Chyba że się mylę .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3463-podw%C3%B3jne-zamro%C5%BCenie-i-rozmro%C5%BCenie/#findComment-94112
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, zobacz co kolega napisał...

zamroził je na balkonie na kamień, potem były rozmrożone i gotowane

czyli nastąpiła obróbka termiczna!

po czym:

leżaly troche w lodowce a potem znow zostaly zamrozone.

czy mozna je wyciagnac i rozmrozic i spokojnie zjesc?

jeżeli obróbka była właściwa to nic nie powinno się stać... gorzej że "trochę" poleżały w lodówce :???: przed powtórnym zamrożeniem

 

A co bym gdyby je rozmrozic ponowinie i ugotowac?

ten zabieg wpłynie niekorzystnie na jakość wyrobu (ale przynajmniej będzie bezpieczniej)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3463-podw%C3%B3jne-zamro%C5%BCenie-i-rozmro%C5%BCenie/#findComment-94115
Udostępnij na innych stronach

  • 13 lat później...

Dzień dobry. 

Robiłem dziś białą kiełbasę, ale zabrakło mi jelit i ok 5 kg "farszu" musiałem zamrozić. 

Czy po odmrożeniu i napełnieniu w jelit można to mrozić i później parzyć przed spożyciem, czy lepiej najpierw sparzyć i dopiero zamrozić?

Mariusz

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3463-podw%C3%B3jne-zamro%C5%BCenie-i-rozmro%C5%BCenie/#findComment-886571
Udostępnij na innych stronach

Najpierw obróbka termiczna.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3463-podw%C3%B3jne-zamro%C5%BCenie-i-rozmro%C5%BCenie/#findComment-886578
Udostępnij na innych stronach

Sparzyc , nie zamrazamy  nigdy surowego miesa ponownie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3463-podw%C3%B3jne-zamro%C5%BCenie-i-rozmro%C5%BCenie/#findComment-886683
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.