Skocz do zawartości

Szukam sklepu z wędlinami własnej produkcji - Łódż ,Zgierz

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wdzięczny za podpowiedzi,bo ostatnio kupiłem wędlinę własnej roboty na pasażu w M1 na Brzezińskiej. Tam wystawiają się ludzie z różnymi smakołykami własnej roboty,no i powiem jedno... "miód w gębie". Ale oni sa tam co tydzień w weekendy tylko. Szukam sklepu gdzie można kupić również tak dobre wędliny .
Pozdrawiam Maciej
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3484-szukam-sklepu-z-w%C4%99dlinami-w%C5%82asnej-produkcji-%C5%82%C3%B3d%C5%BC-zgierz/

macia78 - sklep "Stara Wędzarnia" jest w Łodzi na ul. Nowomiejskiej pomiędzy Północną a Pl. Wolności, tylko ceny z kosmosu.

Możesz tez spróbować sama coś zrobić - wystarczą chęci.

Musisz tylko dużo czytać ze strony głównej, jest tam taka belka "Dla początkujących".

Pozdrawiam

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Ja czasami zaopatruję się - http://www.zyga-smak.pl/index.php?link=tekst&tresc=oferta jak zabraknie mi własnych wyrobów. Pozdrawiam
www.ratownicy.org

Ja czasami zaopatruję się - http://www.zyga-smak.pl/i...st&tresc=oferta

-

Dzięki za podpowiedź,faktycznie zapomniałem o nich,bo kilka lat temu jeżdziłem po boczek do nich,rewelacyjny był. Dziś nie dojechałem do Łodzi na Nowomiejską,ale jutro odwiedze te dwa punkty,i dam znać .

Zgadzam się z moim przedmówcą :wink:

- podjadę tam,jeszcze raz dziękuje. Napiszę swoje uwagi po skosztowaniu. Ale faktycznie kołdunów z baraniny ..już dawno nie jadłem. Dzięki :tongue:
Pozdrawiam Maciej

Ale faktycznie kołdunów z baraniny ..już dawno nie jadłem. Dzięki :tongue:

Pierwszy raz i zarazem ostatni kołduny jadłem w Łodzi na ul. Piotrkowskiej na jesień 1970roku :smile:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Po południu podam Wam przepis na oryginalne kołduny litewskie baranie (te zawijane w listki wołowego łoju, głównie nerkowego), oraz ich polski, barowy odpowiednik w cieście.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam

Bez problemu mogę gratis pożyczyć wędzarnie Bradley - mięsa też nie trzeba peklować. Bardzo dobrej jakości peklowane szynki,balerony,boczki, polędwice i golonki można dostać w łódzkim Selgrosie. Jak co proszę o kontakt j.bloch@zdrowodomowo.pl

--------------------------------------------------------------

WSZYSTKO DO DOMOWEGO WYROBU WĘDLIN, SERÓW ITP

http://www.zdrowodomowo.pl/

Po południu podam Wam przepis na oryginalne kołduny litewskie baranie (te zawijane w listki wołowego łoju, głównie nerkowego).

Super.

Bardzo mnie kołduny interesują.Kilka razy robiłem, oczywiście z baraniną z w/w sklepu, mam dużo różnych przepisów z netu i literatury fachowej :wink: .

Z dużum zainteresowaniem czekam na przepis k. ma umieścić Maxell

pozdrawiam

Geronimo

Chcę przypomnieć że u mnie w garażu stoi i czeka wędzarnia "regionalna" do użytku dla Wędzarniczej Braci proszę tylko o wcześniejszy kontakt i można brać i wędzić ile dusza i podniebienie zapragnie :grin:

Ps.Temat trochę zapomniany

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

Oszukane kołduny można zrobić z wołowiny dodając rozpuszczony w małej ilości wody bulion barani(dostępny w kuchniach świata w Manufakturze - 10 kostek 16 zł)

----------------------------------------

WSZYSTKO DO DOMOWEGO WYROBU WĘDLIN SERÓW ITP

http://www.zdrowodomowo.pl/

• 5 tygodni później...

osobiście sam poszukuję takowych skepów, i znam kilka.

Zagroda - Gorzów, bodajże Łódź i Szczecin

"U kuby" - Szczecin

"Krajanie" - Bolesławiec

tam można dostac takowe produkty, jak i moje od niedawna... :blush:

"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
  • 8 miesięcy temu...
Jeśli jeszcze ktoś jest zainteresowany tym tematem polecam sklep Lisia Jama na ul. Sienkiewicza pomiędzy Tuwima a Moniuszki (prawie na przeciwko komendy) naprawdę sprawdzone wędliny i mięso.

naprawdę sprawdzone wędliny i mięso.

Mięso może tak ale wędliny spróbuj zrobić sama, wtedy będą naprawdę sprawdzone. O czym my tutaj mówimy :question:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.

naprawdę sprawdzone wędliny i mięso

Sprawdzone to zrobione samemu :wink:

Zrobisz to wiesz co jesz.

Tak jak pisze anerka.

Sklepowe to ruletka. Zawsze możesz trafić na Zonka :grin: Nawet w "dobrym" sklepie.

A propos polecasz sklep, a czy widziałaś jak produkują sprzedawane wyroby i z czego, czy tylko polecasz po smaku?

Ja zawsze i każdego będę przekonywał do własnych wyrobów. I proszę nie mówić, że nie ma gdzie, jak i kiedy.

ale narobiłem dymu 🙂

ostatnio kupiłem wędlinę własnej roboty

W takim razie trafiłeś na nieodpowiednią stronkę, moim skromnym zdaniem. Zrób coś sam

I proszę nie mówić, że nie ma gdzie, jak i kiedy.

I to jest prawda, trzeba chcieć, żeby wiedzieć co się je. My przekonaliśmy się o tym a WB jest po to by pomóc i wymieniać się doświadczeniami. Pozdrawiam.
Oczywiście najlepiej sobie wyhodować świnkę i ją samemu "przerobić". Jak się w mieście nie ma takiej możliwości trzeba komuś zaufać. W porównaniu np ze Starą Wędzarnią z Nowomiejskiej wędliny z Sienkiewicza są niebo lepsze. Dawno nie widziałam szynki która po 10 dniach w lodówce obsycha i jest nadal dobra do jedzenia albo kiełbasy którą można suszyć. :))

Witaj na forum :grin: :clap:

Widzę że Łódź rośnie w siłę :clap: Jeśli zaś chodzi o wędlinki własnej produkcji w Łodzi i okolicach to będzie ciężko cokolwiek naprawdę oryginalnego kupić w sklepie,prędzej w jakiś małych przydomowych hobbystycznych masarenkach.Nadmieniam że u mnie stoi WĘDZARNIA REGIONALNA i w każdej chwili można z nie skorzystać.Poczytaj temat wędzarnie regionalne.Jesteśmy też gotowi pomóc merytorycznie w pierwszej własnej produkcji.

Pamiętaj że jeśli sama nie wyprodukujesz to nie wiesz co jesz.

Pzdr.Wosiu

małgoś21, Ja Ci wierzę, że te wędlinki są smaczne ale tutaj nie o to chodzi, żeby reklamować sklepy, sklepiki itd. Nie obrażaj się, chciałam tylko powiedzieć, że można naprawdę samemu wykonać np. wyroby szynkowarowe, kiełbasy domowej roboty itd. Jeśli zaś chodzi o wędzenie to Wosiu podpowiedział Ci co możesz zrobić. Ja zachęcam, spróbuj i sama ocenisz. Zobaczysz jaka to satysfakcja, może kiedyś będziemy to wspominać.Pozdrawiam i smacznego życzę.

A co z mięsem, też macie sprawdzone?

Wyczuwam sarkazm w Twoim pytaniu.

Pytanie: czy chciałbyś sam zrobić smaczną kiełbaskę lub szyneczkę.

Czy nie jesteś po prostu zainteresowana domowym wyrobem i pomocą w tej kwestii?

ale narobiłem dymu 🙂

Nie, nie, żaden sarkazm. Po prostu od jakiegoś czasu bardziej zwracam uwagę na to co jem i wiem, że jedna sprawa to obróbka mięsa ale samo mięso też nie jest bez znaczenia. Mięso świnki nafaszerowanej hormonami i antybiotykami na pewno nie jest zbyt zdrowe.
Małgos21 posłuchaj Wosia z jego pomocą i pod jego skrzydełkiem :wink: na pewno wyjdą Ci extra wędlinki . W końcu to jego kabanosy wygrały na V OZWB .

Jeśli chodzi o mięsko to trzeba by się wtedy umówić z rolnikiem i zakupić całą sztukę z gospodarstwa gdzie chowają dwie góra trzy sztuki bo wtedy masz większą pewność że jest mniej faszerowane paskudztwem.Ale czy dla jednej szyneczki kopisz całego kabana :question: :grin: Ja jak mnie przyciśnie to kupuję na Barlickim tylko patrzę żeby rozbierał przy mnie na przykład całą szynkę bo całych elementów przecież nie nastrzykują.

Pzdr.Wosiu

Małgoś 21, posłuchaj co pisze mały-mały .

Wosiu z LP robią wyśmienite wędliny, z pewnością nie odmówią Ci pomocy. Przekonasz się, co to znaczy smak domowej wędlinki :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

gospodarstwa gdzie chowają dwie góra trzy sztuki

Pod koniec lat 90tych, wtedy żył jeszcze mój teść wstawialiśmy co roku 2 prosięta i 1 cielę u dobrego znajomego gospodarza w lubuskim. My płaciliśmy za karmę i weterynarie, a on załatwiał w okolicach "pomyje", stare pieczywo i zielonkę .

Kabany wymiarowe lekko dochodziły do 140kg.

Boczki i sadełko :thumbsup:

Ale czy to się opłacało znajomemu :question: Chyba tak bo i tak miał robotę ze swoimi.

Nam tak bo i nie tylko surowiec był ok. i przy okazji podpaczyłem trochę świniobicia i masarstwa wiejskiego.

No i co najważniejsze ognicho po świniobiciu było słynne na całą wieś :clap:

Taki wiejski zlot :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.