Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

[mod]

Ponieważ temat dotyczy potrawy, a nie tuczu drobiu, proszę o nie zamieszczanie materiałów związanych z tuczeniem drobiu.

( podobnie jak przy kiełbasach i szynkach, nie dyskutujemy o sposobach hodowli czy uboju trzody )

[/mod]

Bez specjalnego tuczu nie byłoby potrawy, nie można tego porównać do kiełbas czy szynek bo w przypadku trzody chlewnej, nie tuczy się jej do monstrualnych rozmiarów lub nie powoduje chorób narządów wewnętrznych, by człowiek miał z tego uciechę :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3510-tuczenie-drobiu/
Udostępnij na innych stronach

Bez specjalnego tuczu nie byłoby potrawy

Istnieje tucz nieinwazyjny, wykorzystujący naturalną skłonność gęsi/kaczek (pochodzą od ptaków wędrownych) do gromadzenia jesienią zapasów tłuszczu (m.in. w wątrobie) przed odlotem. Wątroby te nie są tak duże jak z tuczu intensywnego, ale równie dobre. Spotykałam przetłuszczone wątroby kaczek o wadze 25 dkg. Ptaki pochodziły z gospodarstw tradycyjnychi i bite były późną jesienią. Karma musi być jednak wysokowęglowodanowa (treściwa) oraz ptakom w ostatnim okresie tuczu uniemożliwia się dostęp do wody (chodzi o staw a nie o wodę pitną)).

Przyrządzając z takich wątróbek foie gras należy jednak dodać smalcu z ptaka, ponieważ ilość tłuszczu, który się wytopi podczas obróbki cieplnej jest niewystarczajaca do zatopienia wątróbki.

Mam cichą nadzieję, że kol. Ligawa po powrocie z Meksyku napisze coś wiecej na ten temat.

Wtedy wyodrębnimy temat, aby nie zaśmiecał treści dotyczacej kulinariów :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3510-tuczenie-drobiu/#findComment-95338
Udostępnij na innych stronach

Istnieje tucz nieinwazyjny, wykorzystujący naturalną skłonność gęsi/kaczek (pochodzą od ptaków wędrownych) do gromadzenia jesienią zapasów tłuszczu (m.in. w wątrobie) przed odlotem. Wątroby te nie są tak duże jak z tuczu intensywnego, ale równie dobre. Spotykałam przetłuszczone wątroby kaczek o wadze 25 dkg. Ptaki pochodziły z gospodarstw tradycyjnychi i bite były późną jesienią. Karma musi być jednak wysokowęglowodanowa (treściwa) oraz ptakom w ostatnim okresie tuczu uniemożliwia się dostęp do wody (chodzi o staw a nie o wodę pitną)).

Wiem że nie jest to forum drobiarskie ale muszę sprostować wypowiedź EAnna,

Tucz dzielimy na intensywny i ekstensywny.Intensywny jest wtedy jak ptaki są karmione paszami pełnoporcjowymi(gęś jest tuczona 17 tygodni i nie jest to tucz na stłuszczone wątroby), natomiast ekstensywny trwa o wiele dłużej gdyż ptaki nie otrzymują paszy pełnoporcjowej tylko zboża i to co znajdą bądź uskubną.Ja zajmuję się tuczem gęsi od 1985r.(rodzice zaczynali,obecnie ja prowadzę)i z takimi praktykami że

ptakom w ostatnim okresie tuczu uniemożliwia się dostęp do wody (chodzi o staw a nie o wodę pitną)).

to się nigdy nie spotkałem.Dodam tylko że przy stadach zarodowych dostęp do stawów jest nawet wskazany.

Zgadzam się że aby otrzymać wątrobę stłuszczoną ptakom trzeba podawać paszę wysokoenergetyczną(kukurydzę) ale nie w ilości jaka potrafią same pobrać( jak w t.intensywnym)tylko trzeba przez okres 3 tygodni "wpompowywać" w ptaki taką karmę, gdyż w tuczu intensywnym nie jesteśmy w stanie "wyhodować" takiej wątroby.

Bez specjalnego tuczu nie byłoby potrawy

To prawda trzymając gęś przez 3 ostatnie tygodnie tuczymy ją tylko ziarnem owsa dlatego że tłuszcz zmienia swoją "jakośc" i jest o wiele smaczniejszy(jasno-żółty), natomiast Węgrzy tuczą kukurydzą i tłuszcz z ich gąsek jest jasnopomarańczowy.I dlatego większość produkcji jaką prowadzimy trafia na stoły niemieckie,gdyż lepiej smakuje Polska gęsina.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3510-tuczenie-drobiu/#findComment-95496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.