harapug Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2010 [mod]Ponieważ temat dotyczy potrawy, a nie tuczu drobiu, proszę o nie zamieszczanie materiałów związanych z tuczeniem drobiu. ( podobnie jak przy kiełbasach i szynkach, nie dyskutujemy o sposobach hodowli czy uboju trzody )[/mod] Bez specjalnego tuczu nie byłoby potrawy, nie można tego porównać do kiełbas czy szynek bo w przypadku trzody chlewnej, nie tuczy się jej do monstrualnych rozmiarów lub nie powoduje chorób narządów wewnętrznych, by człowiek miał z tego uciechę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3510-tuczenie-drobiu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Bez specjalnego tuczu nie byłoby potrawyIstnieje tucz nieinwazyjny, wykorzystujący naturalną skłonność gęsi/kaczek (pochodzą od ptaków wędrownych) do gromadzenia jesienią zapasów tłuszczu (m.in. w wątrobie) przed odlotem. Wątroby te nie są tak duże jak z tuczu intensywnego, ale równie dobre. Spotykałam przetłuszczone wątroby kaczek o wadze 25 dkg. Ptaki pochodziły z gospodarstw tradycyjnychi i bite były późną jesienią. Karma musi być jednak wysokowęglowodanowa (treściwa) oraz ptakom w ostatnim okresie tuczu uniemożliwia się dostęp do wody (chodzi o staw a nie o wodę pitną)). Przyrządzając z takich wątróbek foie gras należy jednak dodać smalcu z ptaka, ponieważ ilość tłuszczu, który się wytopi podczas obróbki cieplnej jest niewystarczajaca do zatopienia wątróbki. Mam cichą nadzieję, że kol. Ligawa po powrocie z Meksyku napisze coś wiecej na ten temat. Wtedy wyodrębnimy temat, aby nie zaśmiecał treści dotyczacej kulinariów :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3510-tuczenie-drobiu/#findComment-95338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Istnieje tucz nieinwazyjny, wykorzystujący naturalną skłonność gęsi/kaczek (pochodzą od ptaków wędrownych) do gromadzenia jesienią zapasów tłuszczu (m.in. w wątrobie) przed odlotem. Wątroby te nie są tak duże jak z tuczu intensywnego, ale równie dobre. Spotykałam przetłuszczone wątroby kaczek o wadze 25 dkg. Ptaki pochodziły z gospodarstw tradycyjnychi i bite były późną jesienią. Karma musi być jednak wysokowęglowodanowa (treściwa) oraz ptakom w ostatnim okresie tuczu uniemożliwia się dostęp do wody (chodzi o staw a nie o wodę pitną)).Wiem że nie jest to forum drobiarskie ale muszę sprostować wypowiedź EAnna, Tucz dzielimy na intensywny i ekstensywny.Intensywny jest wtedy jak ptaki są karmione paszami pełnoporcjowymi(gęś jest tuczona 17 tygodni i nie jest to tucz na stłuszczone wątroby), natomiast ekstensywny trwa o wiele dłużej gdyż ptaki nie otrzymują paszy pełnoporcjowej tylko zboża i to co znajdą bądź uskubną.Ja zajmuję się tuczem gęsi od 1985r.(rodzice zaczynali,obecnie ja prowadzę)i z takimi praktykami żeptakom w ostatnim okresie tuczu uniemożliwia się dostęp do wody (chodzi o staw a nie o wodę pitną)). to się nigdy nie spotkałem.Dodam tylko że przy stadach zarodowych dostęp do stawów jest nawet wskazany. Zgadzam się że aby otrzymać wątrobę stłuszczoną ptakom trzeba podawać paszę wysokoenergetyczną(kukurydzę) ale nie w ilości jaka potrafią same pobrać( jak w t.intensywnym)tylko trzeba przez okres 3 tygodni "wpompowywać" w ptaki taką karmę, gdyż w tuczu intensywnym nie jesteśmy w stanie "wyhodować" takiej wątroby. Bez specjalnego tuczu nie byłoby potrawyTo prawda trzymając gęś przez 3 ostatnie tygodnie tuczymy ją tylko ziarnem owsa dlatego że tłuszcz zmienia swoją "jakośc" i jest o wiele smaczniejszy(jasno-żółty), natomiast Węgrzy tuczą kukurydzą i tłuszcz z ich gąsek jest jasnopomarańczowy.I dlatego większość produkcji jaką prowadzimy trafia na stoły niemieckie,gdyż lepiej smakuje Polska gęsina. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3510-tuczenie-drobiu/#findComment-95496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.