Skocz do zawartości

moja pierwsza wędzona noga ( skrzydełko ze świniaka )


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zaprezentowac kolejne wedzenie tym razem szynka z nogą ( skrzydełko ze świniaka)

 

 

 

Soczysta niesamowity smak takiej szynki hit na imprezie rodzinnej :)

 

szybki przepis :

 

udziec z noga - 10 kg

solanka - ( woda, czosnek, liść laurowy, sól, peklosól )

nastrzykiwanie ilością 2,5 l

w solance 5 dni

 

wedzenie :

2 dnia po 5 godznin i parzenie 8 godzin

 

 

tem. wedzaenia srednia 50st. ( 40-70 st.)

parzenie do osiągnięcia 70 st. w środku szynki woda przez 2 h napewno 80 st.

http://img268.imageshack.us/img268/418/szynka1k.jpg

 

http://img697.imageshack.us/img697/1403/szynka2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3511-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-noga-skrzyde%C5%82ko-ze-%C5%9Bwiniaka/
Udostępnij na innych stronach

No przepraszam nie mogłem się powstrzymać :grin:

Chciałbym zaprezentowac kolejne wedzenie tym razem szynka z nogą ( skrzydełko ze świniaka)

toż to jakaś nowa odmiana - latająca świnia :lol:

 

udziec z noga

kolego miły, staramy się na tej stronie propagować właściwe nazwy...

mianem "skrzydła" określało się jeden z mięśni szynki

 

"udziec" też nie jest nazwą stosowaną w odniesieniu do wieprzowiny

 

czyli jak na początku napisałeś jest to "szynka z nogą"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Mnie tam się podoba przekrój, a że z nazewnictwa jestem lewy i początkujący, to się nie przyczepię ;)

Czy ostało się może jakieś zdjęcie lepszej jakości? Powyższe wyglądają na zdjęcia z komórki (balans bieli chyba, przekładający się na "poświatę" przy obrusie) - a chciałbym zobaczyć, jak prezentuje się skórka (znaczy warstwa zewnętrzna, jeśli krzywdzę nazewnictwo fachowe) po dwukrotnym długotrwałym wędzeniu na gorąco.

Niezależnie od nazwy fachowej, mnie to wygląda smakowicie :)

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.

Witam

e-coolerek,

Nie powiem mi na forum też zdarzyło się użyć złego określenia, ale skrzydełko nijak nie pasuje do tej nogi i dziwnie się kojarzy.

W drugą stronę tylna ćwiartka kurczaka to mogła by być noga z szynką :shock:

Należałoby to zmoderować, bo się dyskusja rozwinie nie w tym kierunku co trzeba.

 

Jeśli masz to wklej inne zdjęcia bo na tych noga jest strasznie czarna.

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Należałoby to zmoderować, bo się dyskusja rozwinie nie w tym kierunku co trzeba.

nie pójdzie.. specjalnie zostawiłem aby "uświadomić" nie tylko autora tematu
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

parzenie do osiągnięcia 70 st. w środku szynki woda przez 2 h napewno 80 st.

 

A w przybliżeniu w pozostałych sześciu godzinach jaka była temperatura wody :question: Nie będę wspominał sprawy nazewnictwa , jednak gratuluję odwagi , że podjąłeś się zrobienia konkretnej wędzonki :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

a wiec chciałem troche zażartować jesli chodzi o nazewnictwo ( skrzydełko ze swiniaka )

jesli to przeszkadza dla moderatora i dla innych uzytkowników forum to proszę o poprawienie .

 

w odp. temperatura wody 6 godzin 70 st. a 2 godziny 80 st. ale wazne aby temp. szynki w sródku wynosiła 70-72 st. max

jesli to przeszkadza dla moderatora i dla innych uzytkowników forum to proszę o poprawienie .

to nie jest jakaś zbrodnia... - niestety niewłaściwe nazewnictwo króluje wśród społeczeństwa a my chcemy ten stan nieco poprawić....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

No to to ja lubię, to mnie siępodoba :) Pogratulował.

Na powyższej fotce noga wyszła zdecydowanie korzystniej (nie tak okopcona).

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.