Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Wczoraj wykonałem swoje pierwsze parówki wg przepisu na parówki drobiowe.

Wniosek jest jeden, już żaden czlonek naszej rodziny nie dotknie kupczych.

Pani Prezes(ola 1 rok i 8 miesięcy) zaakceptowała wyrób który mam nadzieję na stałe zawita na naszym stole.

 

Parówki robiłem wg. wskazań Dziadka, bez podmrażania, rozdrabniając przystawką do miksera. Konsystencja czysto parówkowa.

 

pytanie dotyczy oslonek

z uwagi na niedobory sprzętowe

nadziewałem w kielbaśnice 26-28. O ile po sparzeniu surowej probki skórka była ok, to po uwedzeniu, sparzeniu i wystudzeniu stała sie twarda i do jedzenia trzeba ja zdejmować.

czy dzieje się tak zawsze czy może są jakieś niuanse o któtych nie wiem, proszę o pomoc

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/
Udostępnij na innych stronach

jelito mogło zbytnio wyschnąć podczas wędzenia

 

PS

nadziewałem w kielbaśnice 26-28.

DZIADKU, proszę nie psuj radości użytkownika :lol:

- a dla wyjaśnienia koledze, chodzi o fakt że to już bliżej do określenia "parówkowa"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95491
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazje poczytać dziadkowe posty na temat "parówek" w kiełbaśnicach.

Ale ja jestem rybakiem a nie technologiem masarzem i chodzi mi przede wszystkim o to aby moje wyroby były smaczne i ładne.

 

"parówki"suszone były ok 15 min w odkrytej wędzarce i po tym wędzone około godziny w dość ciepłym dymie. po ostudzeniu lekko się podmarszczyły.

 

chciałbym poprawić te niedociągnięcia

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95494
Udostępnij na innych stronach

Nie mam dużego doświadczenia, ale często w jednym pęczku

są jelita różnej grubości ścianek(?)

Przydałby Ci się też termometr do wędzarni.

Polecam- szczególnie dla Pani Prezes- parówki w jelitach baranich.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95511
Udostępnij na innych stronach

parówki"suszone były ok 15 min w odkrytej wędzarce i po tym wędzone około godziny w dość ciepłym dymie. po ostudzeniu lekko się podmarszczyły.

nadziewałem w kielbaśnice 26-28. O ile po sparzeniu surowej probki skórka była ok, to po uwedzeniu, sparzeniu i wystudzeniu stała sie twarda i do jedzenia trzeba ja zdejmować.

Miałem to samo po uwędzeniu na działce i wyjęciu z wędzarni pomarszczyły się - nadziewane w kiełbaśnice. Po sparzeniu w domu odzyskały prawidłowy wygląd. W drugim cytacie co do osłonek, nigdy nie jadam z osłonką jak również moje wnuczki . No cóż są różne jelita .

Więcej - » Kiełbasy » Parówki Dziadka

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=116771#116771

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95618
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.