Kaciak Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Witajcie, Wczoraj wykonałem swoje pierwsze parówki wg przepisu na parówki drobiowe.Wniosek jest jeden, już żaden czlonek naszej rodziny nie dotknie kupczych. Pani Prezes(ola 1 rok i 8 miesięcy) zaakceptowała wyrób który mam nadzieję na stałe zawita na naszym stole. Parówki robiłem wg. wskazań Dziadka, bez podmrażania, rozdrabniając przystawką do miksera. Konsystencja czysto parówkowa. pytanie dotyczy oslonekz uwagi na niedobory sprzętowenadziewałem w kielbaśnice 26-28. O ile po sparzeniu surowej probki skórka była ok, to po uwedzeniu, sparzeniu i wystudzeniu stała sie twarda i do jedzenia trzeba ja zdejmować.czy dzieje się tak zawsze czy może są jakieś niuanse o któtych nie wiem, proszę o pomoc Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2010 jelito mogło zbytnio wyschnąć podczas wędzenia PS nadziewałem w kielbaśnice 26-28.DZIADKU, proszę nie psuj radości użytkownika :lol: - a dla wyjaśnienia koledze, chodzi o fakt że to już bliżej do określenia "parówkowa" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Miałem okazje poczytać dziadkowe posty na temat "parówek" w kiełbaśnicach.Ale ja jestem rybakiem a nie technologiem masarzem i chodzi mi przede wszystkim o to aby moje wyroby były smaczne i ładne. "parówki"suszone były ok 15 min w odkrytej wędzarce i po tym wędzone około godziny w dość ciepłym dymie. po ostudzeniu lekko się podmarszczyły. chciałbym poprawić te niedociągnięcia Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Nie mam dużego doświadczenia, ale często w jednym pęczku są jelita różnej grubości ścianek(?) Przydałby Ci się też termometr do wędzarni. Polecam- szczególnie dla Pani Prezes- parówki w jelitach baranich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2010 parówki"suszone były ok 15 min w odkrytej wędzarce i po tym wędzone około godziny w dość ciepłym dymie. po ostudzeniu lekko się podmarszczyły.nadziewałem w kielbaśnice 26-28. O ile po sparzeniu surowej probki skórka była ok, to po uwedzeniu, sparzeniu i wystudzeniu stała sie twarda i do jedzenia trzeba ja zdejmować.Miałem to samo po uwędzeniu na działce i wyjęciu z wędzarni pomarszczyły się - nadziewane w kiełbaśnice. Po sparzeniu w domu odzyskały prawidłowy wygląd. W drugim cytacie co do osłonek, nigdy nie jadam z osłonką jak również moje wnuczki . No cóż są różne jelita . Więcej - » Kiełbasy » Parówki Dziadka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=116771#116771 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3516-pierwsze-par%C3%B3wki-wnioski-i-pytania/#findComment-95618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.