Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

kupiłem boczek - ładnie wyglądał, gruby, z żeberkami i skórą. Żeberka poszły do kapuśniaku, skóra na taras dla sikorek.

Resztę zapeklowałem na sucho.

Do peklowania poszło 2,5kg boczku. Dodałem 50g peklosoli, 15g cukru pudru.

Po ok. 6 godzinach w garczku pojawił się wyciek. Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku.

Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z wyciekiem z boczku.

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/
Udostępnij na innych stronach

Coraz częściej będziesz się spotykał - niestety.

Coś mi z tą peklosolą nie za bardzo "pasuje". Sprawdź.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97364
Udostępnij na innych stronach

Coś mi z tą peklosolą nie za bardzo "pasuje".

Maxell, 18g/kg, to jest 45g peklosoli przy peklowaniu suchym. Widocznie wojciechz lubi trochę bardziej słone.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97368
Udostępnij na innych stronach

Radzio, to nie jest peklowanie mięsa drobnego na kiełbasy, tylko peklowanie elementu na wędzonki na sucho.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97369
Udostępnij na innych stronach

Maxell, masz rację. Coś mi czytanie ze zrozumieniem szwankuje :blush:

 

Jeśli chodzi o peklowanie suche, to ja dałbym jakieś 3-4% peklosoli w stosunku do wagi mięsa.

 

Po ok. 6 godzinach w garczku pojawił się wyciek. Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku.

Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z wyciekiem z boczku.

Peklowanie suche polega właśnie na tym, że sól wyciąga wilgoć z mięsa. Ilość wycieku zależy też od tego jak dużo ktoś tej wilgoci wcześniej do mięsa wepchnął :devil:

Takie czasy i takie dozwolone procedery wytwórców... niestety.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97385
Udostępnij na innych stronach

Boczek pójdzie do parzenia.

Nie wiem tylko czy w czeskiej puszce,czy w osłonkę i sznurek.

Akurat lubię trochę bardziej słone :)

18g/kg to dla mnie za mało.

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97618
Udostępnij na innych stronach

Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku.

Tak, :shock: ten boczek z wyciekiem może był już wcześniej zapeklowany wodą? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97831
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie powinno odbywać się w temp otoczenia od 8 c do 12 c . Jeżeli na sucho to 2 dni w soli na sucho , i zalać wodą na 5 dni ok. na 1 kilogram mięsa i litr wody . :rolleyes: Po zalaniu mieszać masować misień 4 razy dziennie ręką :blush: Można też ponakówać
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99349
Udostępnij na innych stronach

... i przy peklowaniu na sucho nie dodajemy zalewy. Wystarczy sam sok "wyciśniety przez sól".

Peklowanie, które opisujesz, to peklowanie mieszane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99352
Udostępnij na innych stronach

Ja do peklowania na sucho daję 25g 50/50 sól/peklosól co w twoim przypadku winno wynieść 62,5 g oraz 3% cukru w stosunku sól/peklosól co daje ok. 2 g cukru. Wyciek jest naturalnym efektem peklowania i jego wielkość zależy głównie od własności mięsa ( boczku) jaki zakupiłeś. Po dwóch tygodniach peklowania, ilość wycieku będzie minimalna ponieważ zredukuje się głównie w wyniku parowania.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99355
Udostępnij na innych stronach

Po ok. 7 - 9 dniach proces wymiany płynów się odwraca i dużo soków zostaje "zassanych" na powrót przez mięso. Część, jak pisał mój poprzednik odparowuje, jednak niewielka, biorąc pod uwagę wymaganą w procesie temperaturę optymalną 4-6 st.C.

Dlatego właśnie podczas peklowania kilkudniowego mięso musi zostać nastrzyknięte, a kilkunastodniowego nie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99356
Udostępnij na innych stronach

Wypowiedziałem się cytatem z naszej strony w innym temacie . Czy wy nie czytacie naszej strony- działu peklowanie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99371
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.