wojciechz Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Witam, kupiłem boczek - ładnie wyglądał, gruby, z żeberkami i skórą. Żeberka poszły do kapuśniaku, skóra na taras dla sikorek.Resztę zapeklowałem na sucho.Do peklowania poszło 2,5kg boczku. Dodałem 50g peklosoli, 15g cukru pudru.Po ok. 6 godzinach w garczku pojawił się wyciek. Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku.Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z wyciekiem z boczku. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Coraz częściej będziesz się spotykał - niestety.Coś mi z tą peklosolą nie za bardzo "pasuje". Sprawdź. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Coś mi z tą peklosolą nie za bardzo "pasuje". Maxell, 18g/kg, to jest 45g peklosoli przy peklowaniu suchym. Widocznie wojciechz lubi trochę bardziej słone. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Radzio, to nie jest peklowanie mięsa drobnego na kiełbasy, tylko peklowanie elementu na wędzonki na sucho. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Maxell, masz rację. Coś mi czytanie ze zrozumieniem szwankuje :blush: Jeśli chodzi o peklowanie suche, to ja dałbym jakieś 3-4% peklosoli w stosunku do wagi mięsa. Po ok. 6 godzinach w garczku pojawił się wyciek. Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku. Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z wyciekiem z boczku. Peklowanie suche polega właśnie na tym, że sól wyciąga wilgoć z mięsa. Ilość wycieku zależy też od tego jak dużo ktoś tej wilgoci wcześniej do mięsa wepchnął :devil: Takie czasy i takie dozwolone procedery wytwórców... niestety. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2010 Boczek pójdzie do parzenia.Nie wiem tylko czy w czeskiej puszce,czy w osłonkę i sznurek.Akurat lubię trochę bardziej słone 18g/kg to dla mnie za mało. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku. Tak, :shock: ten boczek z wyciekiem może był już wcześniej zapeklowany wodą? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2010 Peklowanie przemysłowe. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-97833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romuss111 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2010 Peklowanie powinno odbywać się w temp otoczenia od 8 c do 12 c . Jeżeli na sucho to 2 dni w soli na sucho , i zalać wodą na 5 dni ok. na 1 kilogram mięsa i litr wody . :rolleyes: Po zalaniu mieszać masować misień 4 razy dziennie ręką :blush: Można też ponakówać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2010 Peklowanie powinno odbywać się w temp otoczenia od 8 c do 12To zdecydowanie za dużo. Temperatura nie powinna przekroczyć 8 stopni. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2010 ... i przy peklowaniu na sucho nie dodajemy zalewy. Wystarczy sam sok "wyciśniety przez sól".Peklowanie, które opisujesz, to peklowanie mieszane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2010 Ja do peklowania na sucho daję 25g 50/50 sól/peklosól co w twoim przypadku winno wynieść 62,5 g oraz 3% cukru w stosunku sól/peklosól co daje ok. 2 g cukru. Wyciek jest naturalnym efektem peklowania i jego wielkość zależy głównie od własności mięsa ( boczku) jaki zakupiłeś. Po dwóch tygodniach peklowania, ilość wycieku będzie minimalna ponieważ zredukuje się głównie w wyniku parowania. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2010 Po ok. 7 - 9 dniach proces wymiany płynów się odwraca i dużo soków zostaje "zassanych" na powrót przez mięso. Część, jak pisał mój poprzednik odparowuje, jednak niewielka, biorąc pod uwagę wymaganą w procesie temperaturę optymalną 4-6 st.C.Dlatego właśnie podczas peklowania kilkudniowego mięso musi zostać nastrzyknięte, a kilkunastodniowego nie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2010 Wypowiedziałem się cytatem z naszej strony w innym temacie . Czy wy nie czytacie naszej strony- działu peklowanie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/#findComment-99371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.