Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Grzebiąc w internecie znalazłem stronkę ze skanem książki "Praktyczny Kucharz Warszawski" z 1902r.

Można ją znaleźć TU.

 

Całość to ponad 170MB, ale podzielone na rozdziały.

 

Przepisy dotyczące wędlin są bardzo podobne do przepisów Ćwierczakiewiczowej.

 

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/
Udostępnij na innych stronach

Dla leniwych mam TU (rapidshare) wersję spakowaną ZIP-em.

hasło do pliku to: wedlinydomowe

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/#findComment-98715
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/#findComment-98727
Udostępnij na innych stronach

hasło jest potrzebne do odpakowania pliku

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/#findComment-98923
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

I ja dziękuję za książkę, jest bardzo ciekawa. Pozwoliłem sobie trochę zmodyfikować to, co Kolega dodał. Scaliłem wszystkie strony do jednego dokumentu i przekonwertowałem do formatu djvu. Teraz cała książka zajmuje 40,7 MiB zamiast 157 MiB.

 

Tutaj jest do pobrania. Hasło takie, jak wcześniej.

 

Pozdrawiam.

 

adwokat.

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/#findComment-100012
Udostępnij na innych stronach

łut = 12.67g

funt (32 łuty) = ok. 45 dag

garniec (4 kwarty) = 4 litry

kwarta = 1 litr

kwaterka = 1/4 litra

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/#findComment-100123
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybki odzew

 

Miary do przeliczenia w przybliżeniu

 

Nie wiadomo bowiem czy autor posługiwał się miarami rosyjskimi jako obowiązującymi na terenie rozbioru. Czy też miarami nowo polskimi a może warszawskimi wszak to Kucharz Warszawski jest. :grin:

 

Pozdrawiam Jacek

Wszystkie Jacki to fajne chłopaki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3630-praktyczny-kucharz-warszawski/#findComment-100125
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.